Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Adela 22:36, 23 cze 2018

Bogdzia napisał(a)

Bo moje rh raz kwitną rododendrowato a drugi powojnikowatoGradu nie zazdroszczę , w tamtym roku narobił mi szkód.

Po prostu: rododendron o nazwie „Clematis”
Pamiętam Twoją rozpacz wubiegłym roku. Współczułam Ci bardzo, ale z naturą człowiek nie wygra. Musi uznać jej wyższość.
U nas grad padał przez chwilę, ale ja tylko obserwowałam, czy nie dziurawi liści catalpy. Ale jest ok
popcorn 23:56, 23 cze 2018

Bożenko czy Ty wiesz jakie macie borówki amerykańskie, chodzi mi o odmiany? Chciałabym żeby mi też takie wielkie porosły
anka_ 20:44, 24 cze 2018

Bożenko jeżeli chodzi o te clematisowe rododendrony- w jakiej odległości od Rh masz posadzone powojniki ? I jak później z ich cięciem? Czy one bez cięcia?

Wygląda to super i naprawdę myślałam że Rh kwitną drugi raz.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Bogdzia 07:24, 25 cze 2018

Adela napisał(a)

Po prostu: rododendron o nazwie „Clematis”
Pamiętam Twoją rozpacz wubiegłym roku. Współczułam Ci bardzo, ale z naturą człowiek nie wygra. Musi uznać jej wyższość.
U nas grad padał przez chwilę, ale ja tylko obserwowałam, czy nie dziurawi liści catalpy. Ale jest ok

Serce człowiekowi pęka jak rosliny które mają kilkanaście lat nagle padaja , szczególnie jak się wie ze nastepnych tylu lat życ się juz nie będzie i nowe rośliny juz tak nie urosną ,ale trzeba sie godzic z tym czego zmienic nie możemy.
Dobrze ze ten grad szkód Ci nie narobił.
Bogdzia 07:25, 25 cze 2018

popcorn napisał(a)
Bożenko czy Ty wiesz jakie macie borówki amerykańskie, chodzi mi o odmiany? Chciałabym żeby mi też takie wielkie porosły

Na pewno mam Patriot, Bluecrop i Spartan , kupowałam rózne.Myśle ze w kwasnej i mokrej ziemi po 5-6 latach wszystkie urosna spore.
Bogdzia 07:27, 25 cze 2018

anka_ napisał(a)
Bożenko jeżeli chodzi o te clematisowe rododendrony- w jakiej odległości od Rh masz posadzone powojniki ? I jak później z ich cięciem? Czy one bez cięcia?

Wygląda to super i naprawdę myślałam że Rh kwitną drugi raz.

To sa powojniki które się tnie i własnie o to chodzi że jak kwitna rh to one dopiero rosną i nie zasłaniają kwiatów a potem jak przekwitna rh to kwitną powojniki. Sadziłam na obrzeżach rh, na skraju korony rh.
asiak 07:46, 25 cze 2018

Bogdziu super wyglądają te powojniki na rododendronach A to im (rododendronom) nie przeszkadza?
To muszą być raczej powojniki, których się nie tnie?

Doczytałam, że tnie się je. Bogdziu, a jak one tak owiną się wokół rododendronów to nie przeszkadza?
Bogdzia 07:48, 25 cze 2018

asiak napisał(a)
Bogdziu super wyglądają te powojniki na rododendronach A to im (rododendronom) nie przeszkadza?
To muszą być raczej powojniki, których się nie tnie?

Jak dotąd nie widzę zeby był jakis problem. Powojniki tnę wiosną i gdy rh kwitna to powojniki dopiero rosną i im nie przeszkadzaja .
asiak 07:50, 25 cze 2018

A te stare gałązki powojnika na wiosnę usuwasz? Nie połamią się gałązki różaneczników?
Bogdzia 07:53, 25 cze 2018

asiak napisał(a)
A te stare gałązki powojnika na wiosnę usuwasz? Nie połamią się gałązki różaneczników?

Ucinam na wysokosci ok pól metra i wyrzucam wczesnie wiosna zanim rh ruszą.