Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

basia3012 16:29, 25 lip 2018

Bogdzia napisał(a)

Te nagie konary same muszą sie zazielenic , nie przyspieszysz ich rozwoju, moze tez byc tak ze nie będą chciały się zazielenic wtedy je wytnij.Pinivit mam nadzieje rozcieńczyłas? W tym roku juz im żadnych zabiegów nie rób a szczególnie nawozów nie dawaj .

Dzięki za radę. Pinivit rozcieńczyłam ( po moim wyskoku z octem to pytanie jak najbardziej na miejscu) ale czy trochę mniej niż pół szklanki na 10 litrów wody mogło być? Czy to za dużo Pinivitu?
Zastosuję się do rady i w tym roku już nie będę ich niczym podlewała no oczywiście czasem wodą. Pozdrawiam Bogdziu serdecznie .
Bogdzia 18:49, 26 lip 2018

Urszulla napisał(a)
Szkoda że nie podpisałaś tych motylków

Choć zobacz u mnie jaki to motyl wyleci z takiej pięknej gąsienicy. Na klonie Crimson siedzą dwie.

Sprostowanie, po godzinie przyłapałam je na zjadaniu listków z pędami. Może chciały żeby klonik się zagęścił były 4! Dostały nadpoczęte listeczki ale w słoiku. Gdyby drzewo było pokaźnych rozmiarów bym nie wygoniła ale klonik nie ma metra nawet.
Już wiem to wieczernica klonówka z takich pięknych gąsienic nieciekawe motyle

Widziałam zdjecia u Ciebie , masz racje ładne gasienice a brzydkie motyle.
Bogdzia 18:51, 26 lip 2018

Basilikum napisał(a)
Motylkowo, liliowo, jezowkowo poprostu slicznie u ciebie. U mnie Janis malo motyli albo ja nie man czasu ich obserwowac

U mnie motyli co rok bardzo dużo, wprost zatrzesienie, lubia jeżówki i rudbekie ale mam zamiar ograniczyc rudbekie wiec pewnie będzie ich mniej.
Bogdzia 18:53, 26 lip 2018

Katkak napisał(a)
Bozenko, ale cudne motyle. Widziałaś moje dzieciaki - kosiaki? wreszcie je obfociłam.

Kasiu widziałam w poniedziałek jak ostatnio byłam na forum ale juz sie wylogowałam i nie chciało mi sie drugi raz logowac a od tego czasu nie zaglądałam tu. Pięknie je obfotografowałas a przy okazji dowiedziałam się ze i u Ciebie bedzie Maja , gratulacje
Bogdzia 18:59, 26 lip 2018

Margarete napisał(a)
Cudne masz te lilie - nie wiem dlaczego do tj pory nie mam ich u siebie. A ja co roku sobie obiecuję że tez u siebie gdzieś je wcisnę i co roku ten moment przegapiam. Jesienią czy wiosną powinnam to zrobic?

Liliowce też masz cudne - moje przecież od ciebie rozsadzane kwitną ale nie tak obficie- ziemia u mnie słaba a ponadto za mało słońca chyba mają. Ciasno, miejsca mało i drzewa się rozrosły więc nawet nie mam ich gdzie przesadzić.

A i u mnie taki sam wielki konik polny wczoraj przed domem na macierzance się wygrzewał.

Małgosiu ja lubię lilie i co rok kilka kupuje i Tobie tez polecam . Cebulka dużo miejsca nie potrzebuje więc na pewno wcisniesz. Ja kupuje wiosną bo u mnie jak wiesz zimy mroźne ale myśle ze u Ciebie z powodzeniem mozesz posadzic równiez jesienią. Najlepiej kupic orientpedy lub azjatyckie bo inne mniej są wytrzymałe.Co do liliowców to one jednak w słońcu najlepiej kwitną w cieniu są lichutkie.Pozdrówka serdeczne.
Adela 18:59, 26 lip 2018

Oglądam piękne kwiaty i motyle u Ciebie i też zapragnęłam zrobić trochę zdjęć wnuczkom
Motyli u mnie dużo: orszelina, lawendy, rudbekie, jeżówki, szałwia.... ale sprzęt fotograficzny nie ten, no i refleksu brak
Pozdrawiam
Bogdzia 19:00, 26 lip 2018

Makao_J napisał(a)
Ależ piękne okazy motyli. Niektóre pewnie nigdy do mnie nie przylecą ale miło popatrzeć na fotki chociaż

Aniu jeśli posadzisz odpowiednie rośliny to masz pewne ze bedą motyle. Wszystkiego najlepszego z okazji dzisiejszego Świeta.
Bogdzia 19:04, 26 lip 2018

Kindzia napisał(a)
Bardzo czekam na pazia królowej u mnie, ale w tym roku nie miałam przyjemności go u siebie zobaczyć. U sąsiadów marchew rośnie, to mają swoje poletko. Czasem i do mnie zabłądzą
W sobotę ratowaliśmy młodego drozda, siedział sobie na trawie i nie miał siły polecieć, nawet myśleliśmy, że coś mu jest...miałam go w rękach, odpoczął, napoiliśmy i...odleciał Ale się wnuczki cieszyły z tak bliskiego spotkania

Myślę ze przylatuje i do Ciebie , tylko go jeszcze nie zauwazyłas. Jesli marchew jest w pobliżu to powinien byc , problemem jest by przy wyrywaniu marchewki nie zniszczyc gasienic i poczwarek , ja sieje marchew i koper wsród innych roślin i nie używam ich wogóle , są dla motyli.Dzieci lubia oglądac zwierzatka, miały ucieche a on pewnie dopiero z gniazda wyleciał i nie wiedział co dalej robic, rodzice na pewno go obserwowali.
Bogdzia 19:07, 26 lip 2018

jolanka napisał(a)
Bożenko, zobacz proszę u mnie co za piękności mnie odwiedziły bo nie wiem

Byłam ale nie umiem pomóc.
Bogdzia 19:15, 26 lip 2018

Mariposa napisał(a)
Bogdziu, polecałaś mi Catawbiense Grandiflorum i Roseum Elegance zamiast Helsinki University i Rasputina - ale czy mimo wszystko one nie za wielkie a na moją małą rabatę? Czy z tych średnich polecałabyś Haagę i Peter Tigerstead?

Polecałam je zamiast Helsinki Univesity nie zamiast Rasputina. Haga moim zdaniem tak jak Helsinki jest bardzo mocnym rh choc haaga mniejszym ale tez nie kwitnie regularnie , ja bym je polecała na żywopłoty.Peter jak dotad nie ma zbyt wielkich rozmiarów wiec moze byc.Jak chcesz mniejsze to moze Duke of York lub Ann Lindsay, jeszcze Calsap i Hachmann's Charmant.Myślałam ze jeśli zrezygnujesz z żywopłotu za nimi to mozesz wieksze posadzic .