Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:28, 19 lip 2018

basia3012 napisał(a)
Dzięki Bogdziu i Izo za wskazówki o cytowaniu innych postów. Następnym razem będę wiedziała.
Bogdziu, masz rację w deszcz się nie tnie. Ja co prawda zaczynałam bez deszczu ale kończyłam gdy już kropił. Popryskam od grzyba wszystko na wszelki wypadek. Czy Topsinem będzie dobrze? Pozdrawiam serdecznie.

Topsin dobry tylko pytanie czy go deszcz nie zmył?
Bogdzia 20:29, 19 lip 2018

Napia napisał(a)
Wszystkie moje różowe hortki ogrodowe przebarwiły się na niebiesko, bo kilka lat temu przy ich sadzeniu dołożyłam im w dołek trochę żelastwa. Tak mi się coś wydaje, że u Ciebie przeczytałam, żeby tak zrobić

Agnieszko możliwe ze u mnie czytałas bo pisałam juz o tym na pewno duzo wczesniej.
Kasiolaaa 20:59, 19 lip 2018

witam sie wieczornie u mnie ptaszyna tez grasuje czestuja sie owocami ale za to jak pieknie spiewają
basia3012 23:51, 19 lip 2018

Bogdziu, dziękuję za odpowiedz. Dzisiaj skończyłam ciąć i podlałam Pinivitem. Czy dobrze? A Topsinem to jutro pewnie dopiero opryskam wieczorem.

Bogdziu, pojawiło się kilka nagich konarów w tych jałowcach. Czy mam to jakoś specjalnie potraktować aby szybko się zazieleniło?

Tym Pinivitem to już chyba ostatni raz mogłam podlać w tym sezonie?
będę wdzięczna za radę. Pozdrawiam serdecznie.
Mala_Mi 10:49, 20 lip 2018

Mama i wczoraj zadała pytanie czy można dać jabłka pod RH..bo to ma zakwaszać podłoże.. tak robią na ogródkach działkowych. Pierwszy raz o tym Słysze.. ale z założenia odradziłam..bo po cholerę w ogródku smród zgniłych jabłek pod krzewami??? Są lepsze sposoby na zakwaszenie podłoża
Kindzia 11:57, 20 lip 2018

Ja się Twoimi liliami pozachwycałam Bogdziu. U mnie albo mnie minęło ich kwitnienie, albo były w kwietniu przesadzane i licho kwitły, albo wcale.
Mariposa 15:14, 20 lip 2018

Bożenko, zaczęłam planować rabatę rodkowo-azaliową, zerknij w wolnej chwili proszę do mnie i powiedz, co o niej myślisz. Chodzi mi o dobór roślin i ich wielkość, bo chyba za mało miejsca przewidziałam - sugerowałam się wymiarami 10-letnich okazów.
Bogdzia 21:40, 20 lip 2018

Mariposa napisał(a)
Bożenko, zaczęłam planować rabatę rodkowo-azaliową, zerknij w wolnej chwili proszę do mnie i powiedz, co o niej myślisz. Chodzi mi o dobór roślin i ich wielkość, bo chyba za mało miejsca przewidziałam - sugerowałam się wymiarami 10-letnich okazów.

Byłam, napisałam u Ciebie.
Bogdzia 21:43, 20 lip 2018

Kindzia napisał(a)
Ja się Twoimi liliami pozachwycałam Bogdziu. U mnie albo mnie minęło ich kwitnienie, albo były w kwietniu przesadzane i licho kwitły, albo wcale.

Kasiu u mnie jakies robale zaczęły pąki i kwiaty zjadac, nigdy tego nie było , trzeba bedzie w przyszłym roku opryskac w fazie pąka. Moje stare lilie częsciowo przesadziłam , nawet później niz w kwietniu i te rosna dobrze a takie kilkuletnie których nie przesadziłam urosły niewielkie , ledwie połowę swojego rozmiaru osiagnęły. Ten rok dla lilii taki sobie , bywało lepiej.

Bogdzia 21:46, 20 lip 2018

Mala_Mi napisał(a)
Mama i wczoraj zadała pytanie czy można dać jabłka pod RH..bo to ma zakwaszać podłoże.. tak robią na ogródkach działkowych. Pierwszy raz o tym Słysze.. ale z założenia odradziłam..bo po cholerę w ogródku smród zgniłych jabłek pod krzewami??? Są lepsze sposoby na zakwaszenie podłoża

Też bym taką radę dała , wprawdzie jabłka na pewno kwasny odczyn maja ale tez plesnie a jaki bałagan, masz racje sa lepsze sposoby zakwaszania.Nie wiem dlaczego zrobił się jakis pęd by rh stale zakwaszac, czym popadnie nawet octem. Moje dostaja raz do roku nawóz , podlewam wodą z kranu i nic złego się nie dzieje.