Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Kindzia 14:51, 14 lis 2018

Właśnie pod koniec lutego przycinam drzewa. Klona ciacham, buki pendula i miłorzęba. Nie wiedziałam, że teraz też można.

Muszę się przymierzyć do próby przesadzenia miłorzęba szczepionego. Mam go między rodkami, może pamiętasz, już jest biedny, bo rodki się rozpychać zaczynają na dobre.

Chyba wiosną się brać za niego? Ciekawe czy dobrze się przesadza...
an_tre 19:40, 14 lis 2018

Bogdzia napisał(a)

Ja niestety ogrodu nie ogarnełam bo mialam mnóstwo innej pracy. Ogarnę wiosną , zresztą co rok bylin nie wycinam , niech chronia roślinki zimą.
Ja też nie, robię to jakoś wolniej. Wczoraj i dziś sadziłam tulipany, zostało mi jeszcze trochę na jutro. Przekwitłe kwiaty w większości zostawiam do wycięcia na wiosnę, nie lubię zupełnie pustego ogrodu zimą a i ochrona roślinek też ma znaczenie. Zawsze mówię, że robaszki też muszą gdzieś mieszkać
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Mala_Mi 20:23, 14 lis 2018

Bo bajki pisali inni
Bogdzia 14:23, 15 lis 2018

paniprzyroda napisał(a)
Bajki poczytam sobie samej Wiewióry cudniaste, ale takie foty to tylko u Ciebie. Na razie tej konkretnej nie było

Dzięki za pamięc , poczekam jeszcze.
Bogdzia 14:24, 15 lis 2018

Kindzia napisał(a)
Właśnie pod koniec lutego przycinam drzewa. Klona ciacham, buki pendula i miłorzęba. Nie wiedziałam, że teraz też można.

Muszę się przymierzyć do próby przesadzenia miłorzęba szczepionego. Mam go między rodkami, może pamiętasz, już jest biedny, bo rodki się rozpychać zaczynają na dobre.

Chyba wiosną się brać za niego? Ciekawe czy dobrze się przesadza...

Nie mam miłorzęba ale u Pszczólki dziewczyny każą Ci przesadzac, juz to robiły i nie było problemów.
Bogdzia 14:27, 15 lis 2018

an_tre napisał(a)
Ja też nie, robię to jakoś wolniej. Wczoraj i dziś sadziłam tulipany, zostało mi jeszcze trochę na jutro. Przekwitłe kwiaty w większości zostawiam do wycięcia na wiosnę, nie lubię zupełnie pustego ogrodu zimą a i ochrona roślinek też ma znaczenie. Zawsze mówię, że robaszki też muszą gdzieś mieszkać

Cebulki juz posadzone , krokusy nawet wykiełkowały, własciwie to juz wiecej zimna by sie przydało. Piszesz o robaczkach , fakt że dużo z nich na tych suchych łętach zimę przetrzymuje np motyle, a jedna z naszych dziewczyn która ma zawsze porządek dziwi sie ze nie ma motyli
Bogdzia 14:27, 15 lis 2018

Mala_Mi napisał(a)
Bo bajki pisali inni

No nie tylko inni bo Ty tez.Buziaki.
Pszczelarnia 15:18, 15 lis 2018

Bogdzia napisał(a)

Nie mam miłorzęba ale u Pszczólki dziewczyny każą Ci przesadzac, juz to robiły i nie było problemów.

U Małej MI, Irena napisała i ja - obie przesadzałyśmy. Ja jednego kilka razy. To drzewo nie do zdarcia.

Niech to zimno się jeszcze wstrzyma do połowy grudnia, do Łucji. Nie zdążę się wyrobić.
tulucy 21:34, 15 lis 2018

Oj mogłabym mieć w imieniny ładną zimę, nie pogniewałabym się taką jak drzewiej bywało
Pszczelarnia 14:57, 16 lis 2018

Bogdzia, znasz się na drzewach, doradż, proszę czy z betula utilis 'Doorenbos' otrzymam bukiet drzew - chcę wsadzić 3 do jednego dołka. Czy lepiej jakąś inną (delikatniejszą odmianę)? Nie wiem jak ta wygląda, na oczy nie widziałam a szukam białej kory.