Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:23, 13 gru 2012

Urszulla napisał(a)
Wspaniała ta karma dla ptaków.....u mnie na tą kiełbasę miałby ochotę pies ogrodowy.......jeszcze niedawno skakał po gruszce w poszukiwaniu gruszek.....tak się przyzwyczaił że jesienią tam wisiały i sam zrywał z niższych gałęzi........a też dostaje słoninkę ugotowaną i mięso......więc pypcia by dostał pod karmą ptasią Twojego pomysłu. Jeszcze do niedawna gonił wszystkie ptaki i nie pozwalał im chodzić.....teraz czasem obserwuję że pozwala im buszować nawet koło budy. Może za dwa lata będę mogła spokojnie karmniki zawieszać...wtedy Twój przepis wykorzystam..on będzie starszy i bardziej leniwy albo bardziej dostosowany

Dziwnego masz tego psa jak on gruszki zjada ale masz rację jak wyrośnie może spoważnieje. Co do karmy dla ptaków muszę wyjaśnic ze to nie mój pomysł tylko Mariusza z Przyjaznego Ogrodu, on jest ornitologiem i zna się na ptakach i tak właśnie je karmi.Pozdrawiam Ulciu.
Juzia 20:40, 13 gru 2012

Również pozdrawiam!
Bogdzia 20:41, 13 gru 2012

Juzia_G napisał(a)
Również pozdrawiam!

Odpozdrawiam
agniecha973 21:46, 13 gru 2012

Bogdziu, moje psy też chwytają wszystko co się rusza, a tylko upolowane myszy zjadają, reszta im nie smakuje. Poza tym mają dziwne upodobania, jeden uwielbia nabiał, a drugi właśnie gruszki i agrest. Też chodził zrywać z krzaka.
Tess 21:50, 13 gru 2012

Bożenko, piękna lekcja rozpoznawania sikorek. Dziękuję.
U mnie nadal sikorek mało.

Pozdrawiam
Bogdzia 21:51, 13 gru 2012

agniecha973 napisał(a)
Bogdziu, moje psy też chwytają wszystko co się rusza, a tylko upolowane myszy zjadają, reszta im nie smakuje. Poza tym mają dziwne upodobania, jeden uwielbia nabiał, a drugi właśnie gruszki i agrest. Też chodził zrywać z krzaka.

Niesamowite. A ten od myszy to nornice tez je? w końcu to też myszy, bo taki by się przydał do wypożyczanie na ogrodowisku. Nikt sobie z nornicami nie radzi więc mogłabys nawet za opłatą................................................................................................... oczywiście zartuję
Aga jestem cały czas pod wielkim wrażeniem tego co u Ciebie zobaczyłam.Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 21:54, 13 gru 2012

Tess napisał(a)
Bożenko, piękna lekcja rozpoznawania sikorek. Dziękuję.
U mnie nadal sikorek mało.

Pozdrawiam

Powieś budki lęgowe, daj jeśc i będą.Fajnie jest patrzec na te ptaszki szczególnie jak się kąpią no i zima jak wogóle nie ma na co patrzec. Pozdrawiam Teresko. Musze zajrzec do Ciebie czy lepiej z B?
Gabriela 22:25, 13 gru 2012

Bogdzia napisał(a)

Jak tak czytam u Ciebie o tych ptaszkach zimą, to bardziej uważnie przyglądam się tym, które mnie odwiedzają. Są oczywiście sroki, kosy, które zjadły już większość owoców ognika i bardzo dużo sikorek w tym roku, takich zielonych.
Nie mam karmnika, bo nie chcę karmić moich kotów ptakami. Właśnie wczoraj Fiona złapała sikorkę, na szczęście była żywa jak moja mama wyjęła ją z pyska kocicy. Ależ była potem zła. Kocica oczywiście. A my wcale nie.

Gabrysiu nie wiem jakie sa zielone sikorki?

W Polsce zyją sikorka czarnogłowka i bardzo do niej podobna sikorka szarytka (nazywana ubogą) oraz sikorka sosnówka.Są tu na zdjęciu .Pierwsza po lewej ,druga po prawej

oraz sikorka bogatka

sikorka modraszka

i jeszcze rzadko spotykana sikorka lazurowa ale jest biało-niebieska. Żadna nie jest zielona.
Zapomniałam jeszcze o sikorce czubatce ale to dlatego ze ostatnio stale ją pokazuję więc wydało mi sie oczywiste że jest znana.

Faky że jak się ma koty to bardzo trzeba uważac żeby nie łapaly ptaków . Kot ktory dostaje jedzenie od ludzi jak pies nie powinien już polowac bo jest najedzony , niestety one polują dla zabawy, więc faktycznie trzeba uważac.Pozdrawiam serdecznie.

No to u mnie są bogatki, mają zielonkawe piórka na brzuszku i na grzbiecie, więc dlatego pisałam, że zielone. No dobra, żółto-zielone.
monteverde 22:30, 13 gru 2012

U mnie same bogatki, bo las daleko
hanka_andrus 22:32, 13 gru 2012

Zaglądam co w wolierze ptasiej słychać, warty przed kotami rozstawione, i edukacja przy okazji.....
Miłego spanka ,Bożenko i Gabrysiu.Fajnie macie z waszymi ogródkami.......,