Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 22:38, 13 gru 2012

hanka_andrus napisał(a)
Zaglądam co w wolierze ptasiej słychać, warty przed kotami rozstawione, i edukacja przy okazji.....
Miłego spanka ,Bożenko i Gabrysiu.Fajnie macie z waszymi ogródkami.......,

Już szłam spac a jak ja idę to wtedy najwiecej gości bo większosc to nocne Marki a ja nie- lubie pospac wcześniej bo rano budzi mnie pierwszy promień słońca, nawet przy zamkniętych oczach go widzę i się budzę.
Haniu masz rację , ogród przy domu gdzie sie mieszka ma swoją wielką wartośc. o wiele łatwiej pracowac i odpoczywac , wykorzystac nawet drobne wolne chwile. Buziaki przesyłam.
Bogdzia 22:40, 13 gru 2012

Gabriela napisał(a)

Jak tak czytam u Ciebie o tych ptaszkach zimą, to bardziej uważnie przyglądam się tym, które mnie odwiedzają. Są oczywiście sroki, kosy, które zjadły już większość owoców ognika i bardzo dużo sikorek w tym roku, takich zielonych.
Nie mam karmnika, bo nie chcę karmić moich kotów ptakami. Właśnie wczoraj Fiona złapała sikorkę, na szczęście była żywa jak moja mama wyjęła ją z pyska kocicy. Ależ była potem zła. Kocica oczywiście. A my wcale nie.

Gabrysiu nie wiem jakie sa zielone sikorki?

W Polsce zyją sikorka czarnogłowka i bardzo do niej podobna sikorka szarytka (nazywana ubogą) oraz sikorka sosnówka.Są tu na zdjęciu .Pierwsza po lewej ,druga po prawej

oraz sikorka bogatka

sikorka modraszka

i jeszcze rzadko spotykana sikorka lazurowa ale jest biało-niebieska. Żadna nie jest zielona.
Zapomniałam jeszcze o sikorce czubatce ale to dlatego ze ostatnio stale ją pokazuję więc wydało mi sie oczywiste że jest znana.

Faky że jak się ma koty to bardzo trzeba uważac żeby nie łapaly ptaków . Kot ktory dostaje jedzenie od ludzi jak pies nie powinien już polowac bo jest najedzony , niestety one polują dla zabawy, więc faktycznie trzeba uważac.Pozdrawiam serdecznie.

No to u mnie są bogatki, mają zielonkawe piórka na brzuszku i na grzbiecie, więc dlatego pisałam, że zielone. No dobra, żółto-zielone.

No to już wiadomo. Pilnuj kota żeby ich nie zjadał.U mnie są dzikie koty i tez mam ten problem.Pozdrówka Gabrysiu.
Bogdzia 22:41, 13 gru 2012

monteverde napisał(a)
U mnie same bogatki, bo las daleko

Myślę ze przynajmniej modraszki się doczekasz. Kolorowych snów Aniu, choc Ty jeszcze spac nie pójdziesz , a ja tak.
agniecha973 22:56, 13 gru 2012

Bogdzia napisał(a)

Bogdziu, moje psy też chwytają wszystko co się rusza, a tylko upolowane myszy zjadają, reszta im nie smakuje. Poza tym mają dziwne upodobania, jeden uwielbia nabiał, a drugi właśnie gruszki i agrest. Też chodził zrywać z krzaka.

Niesamowite. A ten od myszy to nornice tez je? w końcu to też myszy, bo taki by się przydał do wypożyczanie na ogrodowisku. Nikt sobie z nornicami nie radzi więc mogłabys nawet za opłatą................................................................................................... oczywiście zartuję
Aga jestem cały czas pod wielkim wrażeniem tego co u Ciebie zobaczyłam.Pozdrawiam serdecznie.

Moje oba duże psy zjadają "świeże" myszy Ale czy nornice to nie wiem. W sumie to nie wiem czy to myszy czy nornice. Ale to ma też swoje wady, bo co jakiś czas mam zryty kawałek ogrodu - tu dziura, tam podkop.
Bogdziu, a to wielkie wrażenie to dlaczego??? Ze względu na rudzika, który nie odleciał?
Martek 23:04, 13 gru 2012

Bogdziu ja bardzo lubię krupnik ,dzieci tak sobie i dlatego nie gotuję często.Ale tym razem zjedli ze smakiem to będę gotować częściej .
Chyba barszcz czerwony też zdrowy nie ?))))))))
Każda zupa jak jest zimno jest dobra,witaminy z włoszczyzny są w niej i jakieś mięsko.Ja tak lubię zupy
Miłego piątku po zdrowo przespanej nocy Bogdziu
Urszulla 23:05, 13 gru 2012

Ja znałam tylko sikorkę bogatkę.... znowu czegoś się nauczyłam
barbara_kraj... 00:26, 14 gru 2012

Byłam, wieści poczytałam i pozdrówka zostawiam
P.s. ja mam karmnik z recyklingu
monteverde 00:30, 14 gru 2012

Bogdzia napisał(a)

U mnie same bogatki, bo las daleko

Myślę ze przynajmniej modraszki się doczekasz. Kolorowych snów Aniu, choc Ty jeszcze spac nie pójdziesz , a ja tak.

no fajnie by było jeszcze nie idę dobranoc aha a tu mam taką stronkę gdyby ktoś chciał poznać część naszych ptaszków kowalika nie ma i są ich głosy http://fundacjarazem.org.pl/ptasieradio/atlas.html
popcorn 02:12, 14 gru 2012

O, znowu się dowiedziałam czegoś o ptaszkach Kojarzę i jestem odwiedzana tylko przez bogatki, prawdziwy las daleko.. pozdrawiam!!
dorkow0 10:25, 14 gru 2012

Witaj Bożenko... Urocza ta Twoja menażeria, aż radość bierze, jak się je ogląda... U mnie ich niewiele, ale i kotów też sporo, i moich i dzikich... Ale ptaszki i tak sprytniejsze...
Pozdrawiam serdecznie...