Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 14:07, 13 gru 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Bogdziu, o ptakach i jabłkach nie wiedziałam. Tak jak kiedyś zobaczyłam, że rodzinka jeżowa też nie była zainteresowana jabłkami a raczej padlinką i ochłapkiem.

Ewciu wszystkiego się pomału dowiesz bo jestes ciekawym przyrody człowiekiem. One najbardziej lubią owady i dżdżownice, jaja ptasie niestety i pisklęta, padliną też nie pogardzą. A jak byś chciała dokarmiac to najlepiej kocią karmą, jeśli by to była sucha karma to powinna byc drobna .Jabłka owszem jedzą ale w małej ilości , to coś tak jak np kos -je głównie robale ,najchetniej dżdżwoniczki ale trochę witaminek też więc moga byc czereśnie , jabłka i jagody.Dla Ciebie jeżyk.

Bogdzia 14:08, 13 gru 2012

hanka_andrus napisał(a)
Rodzinka jeżowa,Ewo,mleko,i wątróbka drobiowa,rybia....mogą być tez flaczki z drobiu.

O nie widziałam że Hania już wyjaśniła co i jak. Pozdrówka Haniu.Ewciu też.
Bogdzia 14:10, 13 gru 2012

monteverde napisał(a)
fajny ten sposób Mariusza z butelką a ja im wystawiałam w zastygniętych pojemnikach plastykowych te krążki można wkładać do siatek po pomarańczach i zawiązywać nie spadną wtedy

Tak różnych sposobów sporo wymyślono , najważniejsze żeby ptaki przetrzymały zimę w dobrej kondycji bo potem muszą sie napracowac. Pozdrówka Aniu.
Mariusz 15:47, 13 gru 2012

Bogdzia napisał(a)

fajny ten sposób Mariusza z butelką a ja im wystawiałam w zastygniętych pojemnikach plastykowych te krążki można wkładać do siatek po pomarańczach i zawiązywać nie spadną wtedy

Tak różnych sposobów sporo wymyślono , najważniejsze żeby ptaki przetrzymały zimę w dobrej kondycji bo potem muszą sie napracowac. Pozdrówka Aniu.

Dokładnie, ważne aby pokarm był świeży, bo w przeciwnym razie wyrządzamy więcej szkody niż pożytku. Systematyczne karmienie całą zimę jest drugą istotną sprawą. Celem jest pomoc ptakom , a dopiero w drugim rzędzie nasza potrzeba obcowania z nimi, fotografowania. Można by przytaczać regułki całymi godzinami, ale my pasjonaci roślin, ogrodów doskonale znamy ten temat, tak więc ograniczam się do minimum.
Osobiście często wymieniam karmę na nową, jeśli nawet jest jeszcze niedojedzona, wówczas bawię się również w inne sposoby jej podawania.
Bogdziu, pisałaś o kwiczołach, ja od kilku lat nie widuję tak potężnych żerujących stad jak w latach 90, wyraźnie spada liczebność.
Bogdzia 16:15, 13 gru 2012

Mariusz napisał(a)

Dokładnie, ważne aby pokarm był świeży, bo w przeciwnym razie wyrządzamy więcej szkody niż pożytku. Systematyczne karmienie całą zimę jest drugą istotną sprawą. Celem jest pomoc ptakom , a dopiero w drugim rzędzie nasza potrzeba obcowania z nimi, fotografowania. Można by przytaczać regułki całymi godzinami, ale my pasjonaci roślin, ogrodów doskonale znamy ten temat, tak więc ograniczam się do minimum.
Osobiście często wymieniam karmę na nową, jeśli nawet jest jeszcze niedojedzona, wówczas bawię się również w inne sposoby jej podawania.
Bogdziu, pisałaś o kwiczołach, ja od kilku lat nie widuję tak potężnych żerujących stad jak w latach 90, wyraźnie spada liczebność.

Mariusz masz racje , pokarm musi byc świeży żeby ptaki byly zdrowe po jego zjedzeniu. Co do kwiczołów to też tak myślałam ąle miałam ża mało obserwacji by byc pewną że tak jest. U mnie bardzo zmalała również ilosc sójek. Było ich bardzo dużo ale byc może nie mogą sie już na tym terenie wyżywic i poszły gdzies indziej. Jednak to stało się po oststniej okropnej zimie , wiec nie wiem czy to też nie miało wpływu. Sójki to drapieżniki wiec bardzo sie tym nie martwię , może będzie więcej drobnych ptaszków ale sóje też sa sliczne. Pozdrawiam Mariusz serdecznie. Dzis wyczytałam u Ani że jesteś rok młodszy od mojego syna.
Martek 17:07, 13 gru 2012

Znowu porcja fantastycznych zdjęć

Patent na masową produkcję ptasiej kibachy super

Tak myślałam,że ta kasza do bani.
Rzadko gotuję krupnik,a nie było małych opakowań kaszy i mam niecały kg tego nie wiedzieć po co ?
Może mole ?))))))))
Bogdzia 17:24, 13 gru 2012

Martek napisał(a)
Znowu porcja fantastycznych zdjęć

Patent na masową produkcję ptasiej kibachy super

Tak myślałam,że ta kasza do bani.
Rzadko gotuję krupnik,a nie było małych opakowań kaszy i mam niecały kg tego nie wiedzieć po co ?
Może mole ?))))))))

Częsciej gotuj krupnik to bardzo zdrowa zupa ,może nawet najzdrowsza.
Gabriela 17:44, 13 gru 2012

Jak tak czytam u Ciebie o tych ptaszkach zimą, to bardziej uważnie przyglądam się tym, które mnie odwiedzają. Są oczywiście sroki, kosy, które zjadły już większość owoców ognika i bardzo dużo sikorek w tym roku, takich zielonych.
Nie mam karmnika, bo nie chcę karmić moich kotów ptakami. Właśnie wczoraj Fiona złapała sikorkę, na szczęście była żywa jak moja mama wyjęła ją z pyska kocicy. Ależ była potem zła. Kocica oczywiście. A my wcale nie.
Urszulla 18:35, 13 gru 2012

Wspaniała ta karma dla ptaków.....u mnie na tą kiełbasę miałby ochotę pies ogrodowy.......jeszcze niedawno skakał po gruszce w poszukiwaniu gruszek.....tak się przyzwyczaił że jesienią tam wisiały i sam zrywał z niższych gałęzi........a też dostaje słoninkę ugotowaną i mięso......więc pypcia by dostał pod karmą ptasią Twojego pomysłu. Jeszcze do niedawna gonił wszystkie ptaki i nie pozwalał im chodzić.....teraz czasem obserwuję że pozwala im buszować nawet koło budy. Może za dwa lata będę mogła spokojnie karmniki zawieszać...wtedy Twój przepis wykorzystam..on będzie starszy i bardziej leniwy albo bardziej dostosowany
Bogdzia 20:19, 13 gru 2012

Gabriela napisał(a)
Jak tak czytam u Ciebie o tych ptaszkach zimą, to bardziej uważnie przyglądam się tym, które mnie odwiedzają. Są oczywiście sroki, kosy, które zjadły już większość owoców ognika i bardzo dużo sikorek w tym roku, takich zielonych.
Nie mam karmnika, bo nie chcę karmić moich kotów ptakami. Właśnie wczoraj Fiona złapała sikorkę, na szczęście była żywa jak moja mama wyjęła ją z pyska kocicy. Ależ była potem zła. Kocica oczywiście. A my wcale nie.

Gabrysiu nie wiem jakie sa zielone sikorki?

W Polsce zyją sikorka czarnogłowka i bardzo do niej podobna sikorka szarytka (nazywana ubogą) oraz sikorka sosnówka.Są tu na zdjęciu .Pierwsza po lewej ,druga po prawej

oraz sikorka bogatka

sikorka modraszka

i jeszcze rzadko spotykana sikorka lazurowa ale jest biało-niebieska. Żadna nie jest zielona.
Zapomniałam jeszcze o sikorce czubatce ale to dlatego ze ostatnio stale ją pokazuję więc wydało mi sie oczywiste że jest znana.

Faky że jak się ma koty to bardzo trzeba uważac żeby nie łapaly ptaków . Kot ktory dostaje jedzenie od ludzi jak pies nie powinien już polowac bo jest najedzony , niestety one polują dla zabawy, więc faktycznie trzeba uważac.Pozdrawiam serdecznie.