Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 15:50, 05 maj 2019

Mala_Mi napisał(a)
Bodzia, tym razem ja jestem w zimniejszym rejonie kraju.. a i odezwa się zapewne jeszcze zimniejsze..
Blue Tit lub podobny mi zasuszyło late-em. Kwietni tylko Pahjola. Koperki mniejsze... paskudna wiosna .. ale umówmy się, ze tym razem dałam ci foty.. i u ciebie szybciej
Ogólnie to jestem przeziębiona na antybiotyku, miałam Muminki.. i po opiece nad tym żywiołem znów mnie rozłożyło... ale Muminek serducho rozgrzał swoim zaangażowaniem do ogrodu.. byle mu nie przeszło... w mojej rodzinie takie wrażliwe dziecko to wydatek..
A teraz uciekam do spania..

Aniu jak jestes w zimniejszym rejonie jak u mnie był dzis szron a u Ciebie nie było. Deszcz Ci podlewa a ja muszę godzinami w tym zimnie sama podlewac. Prawde mówiąc mam chwilami dosc tej roboty.W tym roku bzy mało kwitną za to dużo nowych pędów wypuściły , pahjolas tez w tym roku mało kwitna , w tamtym sie chyba zmęczyły to odpoczywaja.Wszystko w pąkach pokazuje kolor (azalie i rh) jak mróz zmrozi wogóle nie będzie kwiatów.Muminki widzialam , super chłopaki . Moja wnusia jak była mała uwielbiała ogród a teraz woli swojego chłopaka , tak wiec miłosc do ogrodu nie jest taka pewna.
Mala_Mi 16:14, 05 maj 2019

Bogdzia napisał(a)

Aniu jak jestes w zimniejszym rejonie jak u mnie był dzis szron a u Ciebie nie było. Deszcz Ci podlewa a ja muszę godzinami w tym zimnie sama podlewac. Prawde mówiąc mam chwilami dosc tej roboty.W tym roku bzy mało kwitną za to dużo nowych pędów wypuściły , pahjolas tez w tym roku mało kwitna , w tamtym sie chyba zmęczyły to odpoczywaja.Wszystko w pąkach pokazuje kolor (azalie i rh) jak mróz zmrozi wogóle nie będzie kwiatów.Muminki widzialam , super chłopaki . Moja wnusia jak była mała uwielbiała ogród a teraz woli swojego chłopaka , tak wiec miłosc do ogrodu nie jest taka pewna.

Poprawiłam literówki..telefon sam je zrobił

Dlatego cieszę się na chwilę obecną .. i udaję, że nie wiem że się wszytko jeszcze 100 razy zmieni

Przymrozku jeszcze nie było... jest zimo ale bez białego.. a na kwitnienie poczekam i tak nie mam kiedy się nacieszyć widokami.wiec nie rozpaczam..

Może spróbuj obłaskawić chłopaka A.
Sonka 16:18, 05 maj 2019

Bogdziu, zauważyłam,że w tym roku rododendrony mają mniej kwiatów bzy również.Mam taki problem, chcę posadzić w miejsce zlikwidowanej trawy miskanta Gracylimusa posadzić azalie wielkokwiatowe, które muszę wyjąć z rabat bo za gęsto mają. Mam takie odmiany, Csardasz, Aprikot, Mount Sait Hellens,Schneigold, Feuerkopfchen i nie wiem czy to dobre zestawienie, chyba nie bardzo.Będą posadzone za hortensjami, żeby wiosną był kolorek.Co ile metrów posadziłabyś azalie?
A u Ciebie zawsze jest uroczo, uwierz, rośliny płacą za troskę o nich, koperkowe piwonie obłędnie piękne. U nas zimno, ale mrozu nie było, oby tak dalej. Też podlewam, rozłożyłam węże i tylko szybkozłączkami zmieniam kierunki podlewania.Marzę o automatycznym nawadnianiu, może się uda, w ub roku zrobiliśmy nową wierconą studnię, wody nam nie brakuje, ale ręczne podlewanie zabiera sporo czasu.
Bogdzia 16:21, 05 maj 2019

Mala_Mi napisał(a)

Poprawiłam literówki..telefon sam je zrobił

Dlatego cieszę się na chwilę obecną .. i udaję, że nie wiem że się wszytko jeszcze 100 razy zmieni

Przymrozku jeszcze nie było... jest zimo ale bez białego.. a na kwitnienie poczekam i tak nie mam kiedy się nacieszyć widokami.wiec nie rozpaczam..

Może spróbuj obłaskawić chłopaka A.

No poczyniłam próby ale chyba muszę poczekac az sie troche zestarzeja , skończa studia , w cierpliwosc muszę sie uzbroic, może kiedys sie uda .Ciesz się swoimi wnukami , takiej radosci juz nigdy nie bedzie, wyjatkowo Ci się udali, nawet ja z tego korzystam i cieszą mnie wszystkie zdjecia i filmiki.Buziaki.
Bogdzia 16:36, 05 maj 2019

Sonka napisał(a)
Bogdziu, zauważyłam,że w tym roku rododendrony mają mniej kwiatów bzy również.Mam taki problem, chcę posadzić w miejsce zlikwidowanej trawy miskanta Gracylimusa posadzić azalie wielkokwiatowe, które muszę wyjąć z rabat bo za gęsto mają. Mam takie odmiany, Csardasz, Aprikot, Mount Sait Hellens,Schneigold, Feuerkopfchen i nie wiem czy to dobre zestawienie, chyba nie bardzo.Będą posadzone za hortensjami, żeby wiosną był kolorek.Co ile metrów posadziłabyś azalie?
A u Ciebie zawsze jest uroczo, uwierz, rośliny płacą za troskę o nich, koperkowe piwonie obłędnie piękne. U nas zimno, ale mrozu nie było, oby tak dalej. Też podlewam, rozłożyłam węże i tylko szybkozłączkami zmieniam kierunki podlewania.Marzę o automatycznym nawadnianiu, może się uda, w ub roku zrobiliśmy nową wierconą studnię, wody nam nie brakuje, ale ręczne podlewanie zabiera sporo czasu.

U mnie to samo zjawisko i rh i bzy mniej będą kwitły , na szczęście nie strajkuja całkowicie.Pocieszam sie ze za rok bedzie jak w niebie bo jak odpoczna to pokażą co potrafią.Co do zestawienia azalii to myślę ze można je mieszac dowolnie poza pomarańczami, więc musisz sama decydowac co Ci sie podoba. Ja sadze na ogół co metr lub nieco więcej.O studni nie mam co marzyc bo koło mnie rezerwat i nie wolno lasu podsuszac.
bogumila 16:41, 05 maj 2019

Widzę,że nie tylko u mnie rh mają mniej kwiatów.U Ciebie na pewno będzie znowu piękny spektakl...bo jak nie u Ciebie to gdzie?Pozdrawiam znad mroźnego morza.
Sonka 16:44, 05 maj 2019

Dziękuję, pomyslę, nie mam takiej jasno różowej w ogóle a przydałaby się.
hankaandrus_44 17:31, 05 maj 2019

Myślałam, że u Ciebie już kwitnienie, ale na razie tylko wieści o szronie. A może przegapiłam? U mnie tylko biały CW kwitnie. Reszta w pąkach, azalie powoli wchodzą w kolor, jeszcze z tydzień.

Trzymaj się i nie przeziębiaj. Cały sezon przed Tobą, a od pracy nikt nie odsunie na huśtaweczkę. Trzeba tuptać.
Waclaw 19:28, 05 maj 2019

Bogdzia napisał(a)

Wacus powiem tak , nigdy kurzeńcem nie podlewałam wiec z własnego doświadczenia nie mogę nic powiedziec ale z tego co piszą w książkach i artykułach to zrobiłaes najgorzej jak mogłeś, one nie znoszą takiego mocnego nawozu . Obawiam się że będą duze kłopoty.

Uuuuu!
No to narobiłem! Wszystko podlałem w zapale czynienia dobrze. No cóż, czekam na efekty. Wszystkie rodki podlałem również azalie. Mam nadzieję, że ich nie zniszczyłem do cna
Teraz już chyba nic nie czynić tylko czekać? Gnojówka do ziemi poszła.
Sonka 20:06, 05 maj 2019

Waclaw napisał(a)

Uuuuu!
No to narobiłem! Wszystko podlałem w zapale czynienia dobrze. No cóż, czekam na efekty. Wszystkie rodki podlałem również azalie. Mam nadzieję, że ich nie zniszczyłem do cna
Teraz już chyba nic nie czynić tylko czekać? Gnojówka do ziemi poszła.

Przelewaj, czyli dużo podlewaj,lej i lej wodę, trochę przepłucze.