Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Waclaw 20:22, 05 maj 2019

Sonka napisał(a)

Przelewaj, czyli dużo podlewaj,lej i lej wodę, trochę przepłucze.

OK. Tak zrobię. Dziękuję.
Czego jeszcze nie nalezy podlewać tym nawozem a co należy? Np. róże?
Sonka 20:47, 05 maj 2019

Do tego nawozu podchodzę ostrożnie, kiedyś przenawoziłam seler,nadmiar azotu spowodował chorobę w wyniku której przez kilka lat nie mogłam w tym miejscu go uprawiać. Trzeba rozcieńczać mocno, ale ja wolę do warzyw go już nie stosować, choć wiem,że koleżanka daje go pod hortensje limelicht i ma bardzo dorodne.Prosta zasada- lepiej mniej jak więcej.
mira 21:26, 05 maj 2019

Bogdzia napisał(a)

U mnie to samo zjawisko i rh i bzy mniej będą kwitły , na szczęście nie strajkuja całkowicie.Pocieszam sie ze za rok bedzie jak w niebie bo jak odpoczna to pokażą co potrafią.Co do zestawienia azalii to myślę ze można je mieszac dowolnie poza pomarańczami, więc musisz sama decydowac co Ci sie podoba. Ja sadze na ogół co metr lub nieco więcej.O studni nie mam co marzyc bo koło mnie rezerwat i nie wolno lasu podsuszac.

Podsuszać nie można ale wyciąć można....a tak napisałam bo stale myślę o Pszczelarnii Ewie

Też zuważyłam że lilaki muszą rok odpocząć - inaczej mój nn jakiś taki zwykły tak ma od kilku lat - odmianowe takie bardziej wypasione to nie wiem

szukam kolorowych zdjęć u Ciebie

mam wreszcie ogród podlany uff

pozdrawiam

Waclaw 21:35, 05 maj 2019

Sonka napisał(a)
Do tego nawozu podchodzę ostrożnie, kiedyś przenawoziłam seler,nadmiar azotu spowodował chorobę w wyniku której przez kilka lat nie mogłam w tym miejscu go uprawiać. Trzeba rozcieńczać mocno, ale ja wolę do warzyw go już nie stosować, choć wiem,że koleżanka daje go pod hortensje limelicht i ma bardzo dorodne.Prosta zasada- lepiej mniej jak więcej.

Chyba przdobrzyłem
Mala_Mi 09:25, 06 maj 2019

mira napisał(a)

Podsuszać nie można ale wyciąć można....a tak napisałam bo stale myślę o Pszczelarnii Ewie

Ja też.... Gdyby chociaż pozwolili przesiedlić się i przenieść z całym dobytkiem, do tego gratyfikacja finansowa, można sobie wybudować nowe. może lepsze.. ale tak przez pół?? Za bezcen... to tylko u nas ..

Bogdzia 09:34, 06 maj 2019

Dzięki dziewczyny że mnie zastępujecie . Tak Wacku podlewaj dużo by ten nawóz się rozwodnił i spłynął w głąb ziemi.
Bogdzia 09:35, 06 maj 2019

Mala_Mi napisał(a)

Ja też.... Gdyby chociaż pozwolili przesiedlić się i przenieść z całym dobytkiem, do tego gratyfikacja finansowa, można sobie wybudować nowe. może lepsze.. ale tak przez pół?? Za bezcen... to tylko u nas ..

Podpisałam . Wspólczuję Ewie nerwów.....
Bogdzia 09:40, 06 maj 2019

mira napisał(a)

Też zuważyłam że lilaki muszą rok odpocząć - inaczej mój nn jakiś taki zwykły tak ma od kilku lat - odmianowe takie bardziej wypasione to nie wiem

szukam kolorowych zdjęć u Ciebie

mam wreszcie ogród podlany uff

pozdrawiam

U mnie nie pada , musze sama podlewać. Mała Mi ma za duzo , chętnie bym wzieła ..Kolorowych zdjęc , własciwie tylko ptaki moge wstawic bo wszystko w pąkach i przez zimno sie nie rozwija.

Kosica z młodymi

i dzięcioł

na koniec dzwoniec.

AgnieszkaW 10:07, 06 maj 2019

Bogdziu, mam nadzieję, że rododendrony i azalie nie podmarzły? Czekam na ich spektakl. Lilaki i u mnie w tym roku mają mniej kwiatów. Tak jest co drugi rok - takie moje obserwacje.
Sonka 10:58, 06 maj 2019

Bosze, jakie Ty Bogdziu robisz piękne zdjęcia, powinnaś wydać album "ptaki w rododendronowym".