Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:01, 16 gru 2012

popcarol napisał(a)
Może jeszcze się skuszę! ? pozdrawiam!

Fajnie by było ale przed chwilą czytałam ze źle sie czujesz to lepiej nie rób bo trochę stania przy tym jest i kręgosłup moze zabolec.
Gabriela 20:44, 16 gru 2012

Bogdzia napisał(a)

Widzę, że przepis Gabrysi robi furorę na Ogrodowisku. Też spróbuję - bardzo lubię pierniczki.

Bardzo dobre są z jej przepisu tylko ja zrobiłam błąd bo od wczoraj do dziś je trzymałam i ciasto zrobiło się sztywne, ale po wyrobieniu w rękach zupełnie jak plastelina robiło się coraz bardziej elastyczne. Lepiej jest jednak chyba nie trzymac go tak długo.

Bożenka, żadnego błędu nie zrobiłaś, tak miało być, surowe ciasto ma być twarde i mięknąć od wałkowania. U mnie ciasto piernikowe czasami leży parę tygodni, zdarzyło mi się o nim "zapomnieć" na kilka miesięcy i było ok, napisałam o tej historii u mnie na wątku. Ciasto musi poleżeć, żeby przesiąknąć zapachami korzeni. Nadaje się też spokojnie do zrobienia dużego piernika, ale to na dwa tygodnie przed jedzeniem trzeba zrobić.
A potem jest jak plastelina właśnie i tak też napisałam w moim przepisie.
Piec trzeba krótko, bo jak się mocno spieką, zrobią się twarde i dłużej będą miękły.
A gdzie są zdjęcia Twoich pierników, wszyscy się chwalą, więc?
agniecha973 20:46, 16 gru 2012

Właśnie, ja też chciałabym zobaczyć i obiecuję wstawić swoje jak upiekę, czy będą śliczne czy nie.
popcorn 20:48, 16 gru 2012

Bogdzia napisał(a)

Fajnie by było ale przed chwilą czytałam ze źle sie czujesz to lepiej nie rób bo trochę stania przy tym jest i kręgosłup moze zabolec.

Bożenko już ok, chwilowo mnie bolało... dziwne było, ale już ok
dzięki za troskę
pozdrawiam!
Bogdzia 21:32, 16 gru 2012

Gabriela napisał(a)

Widzę, że przepis Gabrysi robi furorę na Ogrodowisku. Też spróbuję - bardzo lubię pierniczki.

Bardzo dobre są z jej przepisu tylko ja zrobiłam błąd bo od wczoraj do dziś je trzymałam i ciasto zrobiło się sztywne, ale po wyrobieniu w rękach zupełnie jak plastelina robiło się coraz bardziej elastyczne. Lepiej jest jednak chyba nie trzymac go tak długo.

Bożenka, żadnego błędu nie zrobiłaś, tak miało być, surowe ciasto ma być twarde i mięknąć od wałkowania. U mnie ciasto piernikowe czasami leży parę tygodni, zdarzyło mi się o nim "zapomnieć" na kilka miesięcy i było ok, napisałam o tej historii u mnie na wątku. Ciasto musi poleżeć, żeby przesiąknąć zapachami korzeni. Nadaje się też spokojnie do zrobienia dużego piernika, ale to na dwa tygodnie przed jedzeniem trzeba zrobić.
A potem jest jak plastelina właśnie i tak też napisałam w moim przepisie.
Piec trzeba krótko, bo jak się mocno spieką, zrobią się twarde i dłużej będą miękły.
A gdzie są zdjęcia Twoich pierników, wszyscy się chwalą, więc?

Nie ma zdjec bo straciłam cierpliwosc przy lukrowaniu i polałam lukrem jak leci . Ale pierniki są tu.

Bogdzia 21:35, 16 gru 2012

popcarol napisał(a)

Bożenko już ok, chwilowo mnie bolało... dziwne było, ale już ok
dzięki za troskę
pozdrawiam!

No to sie ucieszyłam. Moim zdaniem siedzenie przy komputerze nie jest dobre dla kręgosłupa. Mnie po pracy w ogrodzie kręgosłup nigdy nie boli już na drugi dzien a od krzywego siedzenia przy komputerze gdzie jedna ręka jest na biurku z myszką a druga nisko boli mnie pas barkowy i wcale nie mija ten ból, pewnie dlatego ze stale jednak siedzę.
Bogdzia 21:36, 16 gru 2012

agniecha973 napisał(a)
Właśnie, ja też chciałabym zobaczyć i obiecuję wstawić swoje jak upiekę, czy będą śliczne czy nie.

No to już pokazałam.
Kindzia 22:08, 16 gru 2012

Gdzie nie czytam, to o smakowitościach I te pierniczki. Nigdy nie robiłam, u nas w domu nie było takiej tradycji, więc u mnie też nie było dotąd. Ale na przyszłe święta bankowo będą! Narobiłyście mi wszystkie ochoty ogromnej
Bogdzia 22:13, 16 gru 2012

Kindzia napisał(a)
Gdzie nie czytam, to o smakowitościach I te pierniczki. Nigdy nie robiłam, u nas w domu nie było takiej tradycji, więc u mnie też nie było dotąd. Ale na przyszłe święta bankowo będą! Narobiłyście mi wszystkie ochoty ogromnej

Czytałam u Ciebie że i tak bardzo zapracowana jesteś. Ja przed ogrodowiskiem też nie piekłam ale już w tamtym roku i w tym upiekłam. Ten zapach piernika to zapach prawdziwych świąt. Zobaczysz jak upieczesz. Pozdrawiam Kasiu.
gusiarz 07:11, 17 gru 2012

Witaj Bogusiu - widzę, że pierniczki zalewają świat... Ale to miłe. Ja piekę dopiero w środę... Pewnie będą twarde jak podeszwa, więc dzieciaki zjedzą pod koniec stycznia... Ja piekę z przepisu BasiW z piernikowego wątki. Mają być jak katarzynki. Zobaczymy co mi wyjdzie. A ten przepis Gabrysi gdzie można znaleźć? Buziaki