Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój kawałek raju II

Mój kawałek raju II

monteverde 02:26, 19 sty 2013

Toszka napisał(a)
A ja mam pytanie, może wiecie gdzie i jak zakupić nasiona dyni nagonasiennej (właśnie zależy mi na pestkach.... dla ptaszków). I druga dynia to makaronowa. Te dynie pamiętam sprzed dwudziestu kilku lat z praktyk na AR. Wypadłam z kursu, że aż wstyd i szukam podpowiedzi - jakaś nazwa, cuś dla wskazówki.... tego jest tyyyyle, że rozeznać się nie mogę...

Toszka prosisz i masz, tylko kupować http://www.fhukaktus.pl/sklep/dynia-junona-nagonasienna-st-5g-p-2689.html
http://www.fhukaktus.pl/sklep/dynia-makaronowa-pyza-3g-st-p-2719.html
Toszka 02:38, 19 sty 2013

Wielkie DZIĘKI Dobra Kobieto.Wstyd mi tylko, bo widzę, że to PNOSowskie nasiona, a ja sklep firmowy mam rzut beretem. No ja nie wiem jak ja patrzyłam, zrzucam to na brak okularów do których nie moge się przekonać.
Już się zaśliniłam jak pomyślałam sobie o spagetti z czosnkiem z tej makaronowej. A i ptaszkom podbiorę pestek na solone "orzeszki". Dyni nie lubię, za co przepraszam dyniowych smakoszy. Ale te dwie pozycje dla mnie są the best!
Urszulla 05:24, 19 sty 2013

Zastanawiałam się nad moczeniem nasion w preparacie grzybobójczym.....wsypujesz je do preparatu i wyjmujesz pencetą i wkładasz na mokrą ligninę.....to dotyczy tylko pomidorów i papryki...czy też innych warzyw. Oświeć mnie
bociek 08:27, 19 sty 2013

No wlasnie Aniu, podpowiesz? I jaki ten preparat. Zaczynam walke ze soba, bo jak to tak parapety puste???

Milego weekendu Aneczka
Pola 08:27, 19 sty 2013

monteverde napisał(a)

Może to White Wing zobacz czy to ta? http://www.nasionaholenderskie.pl/bejo-zaden-cebula-biala-c-64_130.html
http://www.nasionaholenderskie.pl/cebula-ozima-hielo-10t-34zl-rabat-p-1797.html albo ta

Kurcze weszłam na stronkę przez Ciebie Aniu polecaną i zatkało mnie, strasznie drogo , czy te nasionka są lepsze....... Od polskich

bo to na kilogramy mi chodzilo tylko o nazwy spisz nazwę i szukaj w PNOS

A widzisz, teraz rozumiem, dziękuję Aniu. Miłej soboty Ci życzę......
Welka 10:22, 19 sty 2013

Witam!
Aniu, skoro temat nasion poruszony to napisz mi czy wiesz może czy Ci od których kupujesz nasiona pomidorów sprzedają tez sadzonki? Chyba kiedyś rozmawiałyśmy że oni z Dywit są to łatwiej byłoby mi od nich gotowe kupić niż kombinować z wysiewaniem.
Pozdrawiam
Milka 10:31, 19 sty 2013

monteverde napisał(a)

Ania, ja nieustannie podziwiam mnogośc roślin, jakie posiadasz;
książka ciekawa, podpatrzyłam stronki i sporo tam dobrych pomysłów; a teraz o tym wiciokrzewie włoskim, jak on ci rośnie, bo sadziłam w ub.r. i jakoś mizernie mi poszedł, a jeden całkiem zmarniał; czy na wiosnę przycinasz je?

Irenko nie przycinam, posadziłam Harlequina przy powojnikach tymczasowo , ale tak się rozrósł i wrósł w powojniki w pierwszym roku , że rozplątując go bym go zniszczyła, także się uzupełniają w kwitnieniu

Aniu dzięki
monteverde 12:36, 19 sty 2013

bociek napisał(a)
No wlasnie Aniu, podpowiesz? I jaki ten preparat. Zaczynam walke ze soba, bo jak to tak parapety puste???

Milego weekendu Aneczka

ja moczę w preparacie jaki mam nawet do cebul rozcieńczony z wodą, potem na ligninę aby trochę obeschły i do ziemi
monteverde 12:37, 19 sty 2013

Ewelinka231281 napisał(a)
Witam!
Aniu, skoro temat nasion poruszony to napisz mi czy wiesz może czy Ci od których kupujesz nasiona pomidorów sprzedają tez sadzonki? Chyba kiedyś rozmawiałyśmy że oni z Dywit są to łatwiej byłoby mi od nich gotowe kupić niż kombinować z wysiewaniem.
Pozdrawiam

Ewelinko tak są z D., zapraszała mnie p.Ania ale nigdy nie mogę się wybrać ,mogę zapytać
monteverde 12:40, 19 sty 2013

Toszka napisał(a)
Wielkie DZIĘKI Dobra Kobieto.Wstyd mi tylko, bo widzę, że to PNOSowskie nasiona, a ja sklep firmowy mam rzut beretem. No ja nie wiem jak ja patrzyłam, zrzucam to na brak okularów do których nie moge się przekonać.
Już się zaśliniłam jak pomyślałam sobie o spagetti z czosnkiem z tej makaronowej. A i ptaszkom podbiorę pestek na solone "orzeszki". Dyni nie lubię, za co przepraszam dyniowych smakoszy. Ale te dwie pozycje dla mnie są the best!

A pieklaś dynię w piekarniku pokrojoną na kawałki z curry, imbirem i solą lub sosem sojowym i do tego pokropić oliwą ? pychotka do mięs a nawet bez a zupa jaka smaczna taka ostrzejsza a jak rozgrzewa