Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do kwadratu

Ogród do kwadratu

gusiarz 20:56, 24 mar 2015

malkul napisał(a)
Będzie zmiana warzywniak ?
pochwal się?
jak zeszły sezon szklarnioy wypadł? jakies rady?

w tym roku twoje rozpięte buki dadzą pewnie nam po oczach

Gosiu... nowy warzywnik będzie za szklarnią. W miejsce starego będziemy stawiać basen dla młodzieży... zawsze stał przy garażu, ale tam tak ciasno było, że nawet kosiarką nie dało się przejechać. Docelowo w miejscu starego warzywnika mooooże kiedyś postawimy altankę... czas pokaże
Jak na razie tyram... eM zwichnął kolano i leży biedny już drugi tydziń... staram się sama zrobić to i owo - wytyczyłam ścieżkę, rozbiłam deski z warzywnika i zakopałam jako obrzeże... teraz przenoszę żwirek z rabat na ścieżkę... idzie powoli, ale do przodu

Ubiegły sezon szklarniowy był świetny. Najpyszniejsze pomidory - te koktajlowe Gardener's Delight. Są WYŚMIENITE!!! Choć u mnie jakoś ciężko kiełkują. Rad nie mam... czytam sporo o naturalnym nawożeniu... żywokost - ma duzo potasu jest świetny np. do truskawek, pomidorów, kwiatów. A pokrzywa do warzyw liściowych np. sałata, kapusta... No takie tam opowieści na dobranoc... zawsze coś w głowie zostaje

A buki jeszcze nie przycięte
gusiarz 21:11, 24 mar 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Mary Rose i powojnik, bukszpan, ciemierniki - będę zaglądać, bo brzmi smakowicie.
Siałaś czosnek niedźwiedzi? On będzie rósł przy runiance?

Krzesła niezwykle gustownie dobrane do imponującej całości.

Przy runiance ma posiany czosnek ozdobny - nie znam nazwy. Ma wielkie kwiatostany - jak piłki. Kiedyś eM z synkiem znaleźli je koło przedszkola - ktoś wyrzucił. Nasionka wydłubałam i posiałam. Myślałam, że nici z siewu i ziemię wysypałam koło serbów. A one wykiełkowały wiosną... w tym roku widać że zmężniały - listki są szersze.

Powojniki ładnie ruszyły po przesadzeniu
gusiarz 21:13, 24 mar 2015

malgorzata_s napisał(a)
Świetny pomysł na te gałązki też tak zrobię. Pozdrawiam

Małgosiu - to taki przyspieszacz wiosny
gusiarz 21:14, 24 mar 2015

Wieloszka napisał(a)

Aga, idę do Ciebie z pytaniem, którym narobiłam zamieszania u Gochy-kokochy Pomyliłam Jej donice przy tarasie z Twoim murkiem okalającym rabatę. Czy Twój murek jest murowany? Czy dobrze widzę, że od góry nie jest niczym zabezpieczony? Nie robią się na nim brudne zacieki z wody? Czy jest otynkowany, czy tylko pomalowany?
Jestem w trakcie murowania duuużej donicy z bloczków betonowych i zastanawiam się, jak ją wykończyć z zewnątrz. M. twierdzi, że jak nie zabezpieczymy od góry, to będą zacieki z wody. A mi się bardzo nie podoba pomysł np. kładzenia płytki od góry. Wprawdzie mam tak przy tarasie, ale ta donica jest znacznie oddalona od domu i ten pomysł się nie sprawdzi.
Doradź pliss

Aguś - wszystko na ten temat u Ciebie
polinka 22:07, 24 mar 2015

Cześć Pani miśkowa Zielone liście to chyba teraz najbardziej wyczekiwany element w naszych ogrodach i otoczeniu. Moje graby codziennie oglądam czy aby coś się nie pokazało zielonego

Ściskam
Madzenka 23:16, 24 mar 2015

To muszę lecieć do Wieloszki poczytć, co ja się biedna nachodzę po watkach
gusiarz 06:47, 25 mar 2015

Polinko- macham porannie ... och te zielone listki... jedynie czosnki i tulipki zielenią sie jak na razie. Niedługo ma padać... czas im sypnąć nawozu.

Marzenko - przepraszam cię... nie napisałam u siebie, ale byłam wczoraj tak padnięta, że ledwie na oczy patrzyłam. Napiszę jednak, że gdybym miała jeszcze raz murki robić, to te niskie.... donicowe prawdopodobnie wylałabym z betonu, na gładko. Nie trzeba wtedy ich tynkować. Jedynie koszt wykonania przeraża
Wieloszka 11:06, 25 mar 2015

siakowa napisał(a)

że pozwole się wtrącić bo tysz mam takie murki, możesz zminimalizować zacieki jak góre murka zrobisz z lekkim spadkiem do wewnątrz

Aga napisała to samo, więc jest 3:1 na tą wersję

Zapisałam nazwę wyśmienitego pomidorka koktajlowego - tak na wszelki wypadek, gdyby M. zdążył wyrobić się z tą donicą w tym roku
ewakatowice 11:08, 25 mar 2015

a ja tam zacieków nie mam ale mech mam

beta 12:54, 25 mar 2015

Aguś...naparstnice rosną...na jesieni przesadzałam je między kule bukszpanowe...sa trochę za wysokie w tamto miejsce, ale póki co tam rosną...może z trawami je połączę?...nie wiem....przepraszam, ale nieraz umyka mi co od kogo dostałam...ale wszystkie roślinki mam i pielęgnuję...co prawda niektóre jeszcze w przechowalniku i nie w miejscach docelowych , ale są

buziaki