Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do kwadratu

Ogród do kwadratu

iza_1611 16:56, 13 sty 2013

Toszka napisał(a)
A propos jeszcze sprzedawcy cisów. By nie być gołosłowną wstawiam 3 nasze "stożki" zakupione w październiku (wybaczcie nie jestem mistrzem fotografii) odpowiednio do wzrostu cena była 30,-, 50,- , 70,-. Dla zobrazowania gabarytu postawiłam szufle do odśnieżania

Sorki za żelazną kurtynę, ale ta na razie jest antypies

Pięknie się przyjeły....tam będziesz robiła nową rabatę czy będą rosły "samotnie"?
Gosiniak 17:47, 13 sty 2013

Ale fajowe te cisy i to za taką cenę, to już na drugą plantację muszę jechać w tym roku, M się ucieszy..hihi
Madzenka 19:53, 13 sty 2013

Uff Aga jestem na bieżąco
jeśli jest jeszcze głosowanie to ja jestem za cisami
Na froncie przy gabionach posadziłam cisy (chyba baccata):
1. Po pierwsze wcale wolno nie rosną - dobrze nawadniane i wożone przyrosły mi 20 cm a były 2 x cięte
2. Nawet rzadkie - bo jeszcze szkoda mi je ostro ciąć od sniegu się nie wyłamują bo są bardzo elastyczne
3. Nawet stare są piękne
4. Nie ma nic piekniejszego niż wiosenne jasnozielone przyrosty
5 nie ma nic piekniejszego niż idealny żywopłot w kancik z cisa

Ja sadziłam 4 szt na 2 m bo były spore (szerokie). Skoro Toszka podała tak rewelacyjną cene to bierz i nie myśl

A szmaragdy też sbie posadż w innym miejscu.w twoim ogrodzie fajnie będą wygladaly zywopłoty z różnych rośłin ciete w idealne kostki na wzór murków.
gusiarz 21:30, 13 sty 2013

O widzisz Marzenko - i to jest myśl - różnorodność. Bo mój ogród zupełnie jest odsłonięty - wszystko widać - aż za dobrze. Kilka wpisów temu miałam rzucić temat by może zrobić część w cisach a część w szmaragdach. Ale jakoś mi to umknęło.
Ale gdyby mi się udało obsadzić ścianę naprzeciw tarasu cisami - pozostaje odsłonięta północna część ogrodu. Pisząc północna mam na myśli kierunki świata , bo tam i tak samo słoneczko. I w tej części planowałam - na daaalsze lata niestety - grabowy żywopłot. Muszę to rozrysować - będziecie dziewczyny doradzać
Gosiniak 21:38, 13 sty 2013

A ja ci już wcześniej pisałam, że różnorodność najlepsza.....możesz mieć to i to, ja też mam zamiar trochę cisów kupić, żeby tak monotonnie nie było
gusiarz 21:45, 13 sty 2013

Tak Gosiu - mnie trzeba kawę na ławę. Miałam widocznie w głowie swój pomysł i wiesz, czytałam ale nie docierało
Toszka 22:08, 13 sty 2013

Przyznam sie, ze ja mam od furtki nasadzone ok 25m cisa, potem 10 młodych szmaragdów (tam gdzie wiatry zawiewają i znów zaczynamy ciągnać cisy, potem nie przeze mnie sadzone brabanty i cyprysy, znów szmaragdy i cisy koło domu. Tak w sumie wygląda 50m z jednej strony. Choć mój M. bąka, że koniecznie brabanty muszą w przyszłości wylecieć.... Cisy planuję strzyc niżej szmaragdów, tak by na długiej ścianie żywopłotu nie uzyskać w przyszłości efektu muru.
Magda70 10:29, 14 sty 2013

Znalazłam takie coś:

Jak rozmnażać czosnek ozdobny?

Roślinę tę można rozmnażać poprzez oddzielanie cebul potomnych jak i z nasion. Warto przed siewem przemrozić nasiona gdyż po tym zabiegu (w temperaturze 10-15 °C) kiełkują w okresie ok. 2 tygodni. Optymalnym rozwiązaniem jest wysiew do pojemników, a następnie pikowanie Allium kępkami lub po 2-3 siewki do doniczek.

I jescze takie coś:

kwiatki czosnka po przekwitnięci maja czarne nasiona .czy jest możliwośc siania i uzyskania z nich sadznek czosnka .pozdrawiam
Witam
Czosnek ozdobny rozmnaża się przez podział cebul lub wysiew nasion do gruntu wczesną wiosną (kwiecień). Takie rośliny zakwitną najwcześniej za 3 lata.

Lena 11:28, 14 sty 2013

Aguś witaj
A więc popatrz -moje siewki czosnku - wiosenne tu są z 26 kwietnia.
Sieję pomiędzy roślinkami,w zacisznych miejscach i takie gdzie nie ingeruję zbytnio.
To prawda że zakwitną dopiero po 2-3 latach ,bo musi się wykształcić pokażnych rozmiarów cebula ,a to trwa.

Magda70 11:40, 14 sty 2013

Lena ale to w tym roku siałaś?? znaczy się w 2012