Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mam marzenie

Mam marzenie

popcorn 08:26, 15 paź 2014

Gosia!
nie wiem czy mam takiego akurat, a mam ich całkiem sporo, bo uwielbiam ciemierniki i dlatego Cię namówiłam Będziesz zadowolona, naprawdę. Za 10 zł nie dołapałam orientalnego do tej pory...
Półcień, sporo wilgoci, podłoże przepuszczalne, o odczynie obojętnym lub lepiej nawet zasadowym. Swoje sypię co roku wiosną dolomitem i mają się dobrze (bo rodzime podłoże mam raczej kwaśne). Podłoże wilgotne, ale nie można ich przelewać, bo gniją
Dlatego nie wiem czy okolice brzozy to dobry pomysł - za sucho. To samo pod okapem domu - też sucho. Posadź blisko wejścia, żeby je było widać zimą/wczesną wiosną - wtedy kwitną. Dosadzisz te maluchy ode mnie i będzie git. One się rozrastają, moje kilkuletnie mają 30x30x30cm około.
Jak Ci się nie chce, to oczywiście przygarnę hihi

pozdrawiam!!
11stokrotka 10:13, 15 paź 2014

Karolciu, musiałabym zatem wysadzić je tuż przy wejściu do domu, tam gdzie były twoje funkie, pamietasz? Pod kulą z cisa. To nie jest bezpośrednio pod okapem. Bo dalej - w nogach trzmieliny na pniu za blisko juz do kwasolubnych rododendronów i runianki. Czy ich zimozielone liscie są atrakcyjne cały rok? Mogę zostawić im dla towarzystwa tą zółtą żurawkę, zasłoni ziemię w okresie póżnej wiosny i letnio-jesiennym?
Myślałam też, że dobrym towarzystwem dla nich byłyby funkie. Rabata ciemiernikowo-funkiowa. Taka nie tuż pod brzozami, ale między nimi, czyli po min 2 metry od każdej brzozy.Ale to moze na przyszłosć, jak mi się uda uchować tego pierwszego ciemiernika.
popcorn 10:16, 15 paź 2014

No pewnie, na razie pod cisem, a kolejne jak już się przestaniesz bać z funkiami ok. Liścia mają cały rok, bez zmian, czasem któryś uschnie i trzeba wyciąć i tyle.

Ale 2m od brzozy to nadal blisko
popcorn 12:00, 17 paź 2014

Gosia, na te rozplenice wysokie (po 7zł) jesteś chętna? Jutro rano bym je mogła kupić
pozdro
k.
11stokrotka 14:09, 17 paź 2014

Witaj Karolciu. Oczywiście biorę. Gdzie po nie jedziesz?
popcorn 14:11, 17 paź 2014

Jadę do Rodziców (mieszkają koło Oświęcimia), rozplenice z Oświęcimia
11stokrotka 14:24, 17 paź 2014

Zatem szerokiej drogi i wracaj bo bez ciebie ani rusz Dla mnie 3 sztuki?
popcorn 14:31, 17 paź 2014

3 sztuki oby nie padało tylko! pozdrawiam
k.
11stokrotka 11:16, 20 paź 2014

Karolciu, czy ta trawka ktorą kupiłyśmy pod halą to carex praire fire? Wiesz, ta brązowa. Szykuję się do jej wysadzenia i chcę sprawdzić wymagania. Nie jestem też pewna czy ta zółta trawka spod hali to carex variegata. Mam kilka niezidetyfikowanych trawek, chyba zrobię im zdjęcia żeby upewnić się co do nazw.
Wyczytałam, na przykład że konwalnik lubi lekko kwaśne.

W sobotę przywiozłam 200 kg próchniczego podłoża z Sanitariuszek. Wysadziłam sporo roślin, w tym przesunełam serby. A wczoraj zrobiłam donice z cebulowymi, muszę je jeszcze wkopać.

Znasz stronę ogrodeus? Mam wrażanie, że za tym też stoi Danusia, takie to do niej podobne. Chyba, że się mylę. Sporo informacji z czym komponować rośliny, mnóstwo inspiracji.
popcorn 11:21, 20 paź 2014

hej Małgoś!

trawy spod hali to carex Buchanani.
Ta żółta to nie wiem co, pierwszy raz widziałam i nie mam takiej. posadź na słońcu/w półcieniu, ale nie w bardzo suchym miejscu i będzie git
Zrób foty trawom, podpowiem jak będę wiedziała co to
U mnie wszędzie lekko kwaśne podłoże, a konwalnik nie chce rosnąć:/
Serby podlewaj! Kawał roboty odwaliłaś!
Zajrzę na stronkę o której piszesz
Trawek niestety nie kupiłam, rozplenice sprzedali na pniu na wiosnę będą