Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grembosiowo

Grembosiowo

Kindzia 09:43, 13 sie 2014

A ja bym niskie biało-zielone trawki koło buksików posadziła, albo buchanani...lubię trawki
agata19762 10:07, 13 sie 2014

grembosia napisał(a)

Dzięki Agatko, jest to jakiś pomysł, mam tego trochę na tyłach i nieźle się spisuje. Tylko nie wiem jak ten jałowiec będzie wyglądał po kilku latach, czytałam, że szybko się starzeje...

o tym nie wiedziałam ...więc nic nie pomogłam
Magdalenka 14:43, 13 sie 2014

Ale wypasione masz te rozchodniki, Piękna rabata
Bogdzia 22:41, 13 sie 2014

Troche mnie tu nie było a przez ten czas roślinki bardzo urosly . Robi sie dorosły ogród , to jego najlepszy czas , potem zacznie byc za gęsto , za duzo i znów myślenie co zmienic. Teraz jest pięknie. Pozdrawiam.
Ania74 08:42, 14 sie 2014

Piękny ogród stworzyłaś. W angielskim stylu
Piękne trawy - ja teraz tylko na trawy patrzę, bo mam na nie parcie
BarbaraM 09:02, 14 sie 2014

Mi się rzucił w oczy cyprysik nutkajski na rabacie z rozchodnikami.
Bardzo pasuje w tym połączeniu.
Pięknie.
Myślę że w tym połączeniu pasowałyby też jeżówki i trawy.To piszę tak dla mnie bo też mam cyprysik nutkajski ale jeszcze mały.
grembosia 10:00, 14 sie 2014

Kindzia napisał(a)
A ja bym niskie biało-zielone trawki koło buksików posadziła, albo buchanani...lubię trawki

To też jest niezły pomysł, ale turzyca buchanani raczej nie, jakoś u kogoś mi się podobają, u siebie nie potrafię ich ciekawie wkomponowac, wszyscy pytają- dlaczego trzymam taką brzydką zeschniętą trawę

agata19762 napisał(a)

o tym nie wiedziałam ...więc nic nie pomogłam [/quote

To nie jest zły pomysł, ten jałowiec spisałby się tu doskonale, jednak muszę go jeszcze zlustrowac.

Mi się rzucił w oczy cyprysik nutkajski na rabacie z rozchodnikami.
Bardzo pasuje w tym połączeniu.
Pięknie.
Myślę że w tym połączeniu pasowałyby też jeżówki i trawy.To piszę tak dla mnie bo też mam cyprysik nutkajski ale jeszcze mały.

Też lubię nutkajskiego, szczególnie wówczas, gdy pokazuje swoje właściwe piękno, czyli, gdy jest pokaźnych rozmiarów.
Myślę na tej rabacie jeszcze o rozplenicy, ale ona wielka i nie wiem czy nie będzie za gęsto. Przypomnę- ta rabata powstała na jesieni ubiegłego roku...
Co do jeżówek, pisałam już wcześniej, w przedogródku nie widzę ich. Jednak podkreślę jeszcze raz, że zestawienie rozchodników, rozplenic i jeżówek daje piękny efekt, który widziałam w Waszych ogrodach, jednak myślę, że nic na siłę, jeśli nie komponuje się z całością nasadzeń.
grembosia 10:09, 14 sie 2014

Bogdzia napisał(a)
Troche mnie tu nie było a przez ten czas roślinki bardzo urosly . Robi sie dorosły ogród , to jego najlepszy czas , potem zacznie byc za gęsto , za duzo i znów myślenie co zmienic. Teraz jest pięknie. Pozdrawiam.

Bogdziu, masz rację. Nie ma co sadzic za gęsto.
Przypomnę- ogród na tyłach ma dobre 3 lata, a przedogródek rok, dlatego jest tak "łyso", ale spokojnie poczekam. Tyły już zostały pozbawione wielu roślin, które mi nie pasowały, częśc jeszcze czeka eksmisja, rośliny są mocno cięte, a już robi się busz.
BarbaraM 10:15, 14 sie 2014

Rozplenica jest ładna,można kupić niższe odmiany,bo są nawet małe.
Ale jeśli nie to pomyśl o ostnicy...delikatna ładna trawka.Łan przy najmniejszym wietrze faluje.
grembosia 10:30, 14 sie 2014

Pokaże drugi bok i znów potwierdzenie, że nie należy sadzic za gęsto...
Tu większośc 2-latki, a częśc sadzona na wiosnę tego roku.

Stolik i krzesełka pomalowane (kolor- szary młotkowy), ale jakoś mi to nie za bardzo leży, wyszło jakoś "kosmicznie", jednak na razie musi tak zostac. Chyba i tak jest lepiej, bo komplet wtapia się w tło, co mnie raziło przy białym kolorze, no i przede wszystkim nie bierze go rdza.