Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Problemy z tujami

Problemy z tujami

KasiaBawaria 08:22, 28 paź 2016

Moje w tym roku tez bardziej od srodka brazowieja. A byly podlewane w czasie suszy. I to wszystkie, caly zywoplot.
Aeroflot 09:26, 30 lis 2016

Chciałbym zagęścić Tuje widoczną na zdjęciach (w szczególności tą z większą ilością nasionek) żeby nie prześwitywała. Wiem że to cecha charakterystyczna u starszych osobników że są puste w środku ale ta nie jest jeszcze tak zaawansowana wiekowo. Przycinanie narazie nie wchodzi w grę. Jakiś specyfik może???

Gardenarium 09:30, 30 lis 2016

Otrzepać suche, podlewać bo szyszkuje, gdyż miała za sucho i nie była chyba nigdyy cięta.
Specyfiku cudownego nie ma, ale powiem, że zamiast kupować specyfiki to chyba lepiej zainwestować w wodę. Z tak starych gałęzi tuja już nie odbije, co najwyżej może lepiej wyglądać gdy pozbędziesz się suchego.

Często zapominamy o podstawowych zabiegach, a chcemy kupować cuda, które nic tak naprawdę nie dają.

Po wiosennym cięciu zielonego tuja może się zagęścić, ale na "zielonym".

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:36, 30 lis 2016

Po wiosennym cięciu zadbaj o podlewanie i gdy ziemia będzie wilgotna możesz dać Pinivit w płynie (nawóz dolistny).

Instagram Ogrodowiska
malgol 11:53, 02 gru 2016

Nie wiem czy dobry watek wybrałam na to pytanie, ale może i tu mi pomożecie?
Czy Thuja Orientalis Aurea Nana może być posadzona w półcieniu? Jest to osłonięte miejsce bo ponoć lubi przemarzac, ale za to słońca ma tam tylko trochę ...będzie rosła czy sobie ja darować?
Gardenarium 14:45, 02 gru 2016

Ona jest złocista i najlepiej będzie rosła w słońcu. Możesz spróbować, ale nie pokaże swojej urody.

Instagram Ogrodowiska
malgol 15:05, 02 gru 2016

Dzięki Danusiu, przemyślę temat w takim razie
goldzi 20:37, 07 mar 2017

Zakupiłem półtora roku temu dwuletnie sadzonki tuji szmaragd z gołym gorzeniem. Dzisiaj mają ok 3,5 roku i ich wygląd ma wiele do zyczenia. Rosną na wysokośc ale są chude, roztrzepane i nie mają kształtu stozkowego. Przebija się łodyga i mało bocznych gałązek. Podlewane regularnie. Jak były male to cieniowane. Inne tuje zakupione w innej szkółce są niższe ale geste. Ostatnie zdjecie tuji ładnej moim zdaniem. Proszę o porade co moge zrobić jak im pomóc. Czy jeszcze się zagęszczą.
KasiaBawaria 07:26, 08 mar 2017

Jak na trzy i pol roku to one bardzo mikre.Ziemia pewnie piaszczysta? Wygladaja za zaniedbane. Moje jak sadzilam byly bardzo malutkie.Pokaze ci roznice po 2,5 roku roku.

Gardenarium 10:14, 08 mar 2017

goldzi napisał(a)
Proszę o porade co moge zrobić jak im pomóc. Czy jeszcze się zagęszczą.

Strasznie biedy, no żal było kasę dać zarobić komuś kto takie coś sprzedaje. jaka cena - taki towar. Pewnie sadzonki boczne nie wierzchołkowe to tak rosną jak paździerze jakieś

Możesz coś zrobić, trzeba je przesadzić w dobrą ziemię i dbać a nie trzymać w takim zagęszczeniu. W zagęszczeniu to i sosny w lesie nie urosną.

Masz przykład Kasi powyżej jak powinno się dbać o rośliny. Widzisz efekt u niej

Wykopać dołek, podsypać próchnicy kwaśnej z ziemią odkwaszoną (pH powinno być lekko kwaśne), podlać, wyściółkować korą. Nie kłaść szmaty, pielić, podlewać. Za dwa lata będą nie do poznania. Możesz wykonać oprysk interwencyjny z Pinivitu (dla iglaków).

Zdjęcia zamieściłeś już w drugim miejscu Jeden wątek zamknęłam i przeniosłam tutaj, dałam info na pw https://www.ogrodowisko.pl/watek/6192-nietypowy-ksztalt-tuje-z-dwoma-pniami-chude-tuje
ale nie doczytałeś i zamieściłeś drugi raz. Czytaj wiadomości prywatne.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies