Chciałbym zagęścić Tuje widoczną na zdjęciach (w szczególności tą z większą ilością nasionek) żeby nie prześwitywała. Wiem że to cecha charakterystyczna u starszych osobników że są puste w środku ale ta nie jest jeszcze tak zaawansowana wiekowo. Przycinanie narazie nie wchodzi w grę. Jakiś specyfik może???
Otrzepać suche, podlewać bo szyszkuje, gdyż miała za sucho i nie była chyba nigdyy cięta.
Specyfiku cudownego nie ma, ale powiem, że zamiast kupować specyfiki to chyba lepiej zainwestować w wodę. Z tak starych gałęzi tuja już nie odbije, co najwyżej może lepiej wyglądać gdy pozbędziesz się suchego.
Często zapominamy o podstawowych zabiegach, a chcemy kupować cuda, które nic tak naprawdę nie dają.
Po wiosennym cięciu zielonego tuja może się zagęścić, ale na "zielonym".
Nie wiem czy dobry watek wybrałam na to pytanie, ale może i tu mi pomożecie?
Czy Thuja Orientalis Aurea Nana może być posadzona w półcieniu? Jest to osłonięte miejsce bo ponoć lubi przemarzac, ale za to słońca ma tam tylko trochę ...będzie rosła czy sobie ja darować?
Zakupiłem półtora roku temu dwuletnie sadzonki tuji szmaragd z gołym gorzeniem. Dzisiaj mają ok 3,5 roku i ich wygląd ma wiele do zyczenia. Rosną na wysokośc ale są chude, roztrzepane i nie mają kształtu stozkowego. Przebija się łodyga i mało bocznych gałązek. Podlewane regularnie. Jak były male to cieniowane. Inne tuje zakupione w innej szkółce są niższe ale geste. Ostatnie zdjecie tuji ładnej moim zdaniem. Proszę o porade co moge zrobić jak im pomóc. Czy jeszcze się zagęszczą.
Jak na trzy i pol roku to one bardzo mikre.Ziemia pewnie piaszczysta? Wygladaja za zaniedbane. Moje jak sadzilam byly bardzo malutkie.Pokaze ci roznice po 2,5 roku roku.
Strasznie biedy, no żal było kasę dać zarobić komuś kto takie coś sprzedaje. jaka cena - taki towar. Pewnie sadzonki boczne nie wierzchołkowe to tak rosną jak paździerze jakieś
Możesz coś zrobić, trzeba je przesadzić w dobrą ziemię i dbać a nie trzymać w takim zagęszczeniu. W zagęszczeniu to i sosny w lesie nie urosną.
Masz przykład Kasi powyżej jak powinno się dbać o rośliny. Widzisz efekt u niej
Wykopać dołek, podsypać próchnicy kwaśnej z ziemią odkwaszoną (pH powinno być lekko kwaśne), podlać, wyściółkować korą. Nie kłaść szmaty, pielić, podlewać. Za dwa lata będą nie do poznania. Możesz wykonać oprysk interwencyjny z Pinivitu (dla iglaków).