Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

JulkAd 11:49, 02 sie 2015

Milka napisał(a)

Tak, zapomnij o niej
Majtkowy roz w hortensjach uwielbiam, to dla mnie klasyka
Jeśli niebieski, to kup hortki Renate, stale trzymają kolor
Pergola ma byc otwarta, bez plotkow, biala i z innym dachem, a buda z narzędziami przy pergoli ma byc przezroczysta, juz mam wszystko w wyobraźni, teraz tylko doszlifowanie szczegolow i moze za rok ruszymy. Stol i krzesla ktore tam sa do biesiady, nadal zostaja chodzi tylko o lekka konstrukcje, kolor i otwartosc, łacznik z ogrodem ufff

A no to ciekawa jestem końcowego efektu owych konstrukcji ...Irenko i mi majtkowy róż nie przeszkadza....mówisz Renate, no to muszę poszukać
...u mnie upalnie od samego rana.... ja już się boję u siebie podlewania....Tobie współczuję....taki areał...buziaki
Bogdzia 12:47, 02 sie 2015

Poczytałam , obejrzałam i jestem pod wrazeniem Twojej kondycji , do ilu Ty ogrodów zdążysz zajrzec. Ja nie wyrabiam nawet z rewizytami. Buziaki.
Basilikum 21:15, 02 sie 2015

Milka napisał(a)

Oj bardzo, w poniedzialek sbkocze i wykupie wszystkie

nie wykupuj, zostaw cos dla mnie
Lilie coraz bardziej mi sie podobaja, gdyby nie to, ze slimaki je lubia juz bym Jakis poszukala w orodniczm. Narazie zostawiam je na pozniej.
Mala_Mi 21:59, 02 sie 2015

Milka napisał(a)

I

tFU TFU NA PSA UROK.. JAK MOŻNA MIEĆ TAKIE PIĘKNE HORTKI???
malgocha1960 22:04, 02 sie 2015

Irenko,pięknie jak zwykle,Ameryki nie odkryję tym stwierdzeniem.Hortensje ogrodowe wyglądają jak malowane,ja nie mam do nich ręki.Kwitnąca hakonechloa to dla mnie nowośc,ile ona ma lat?Moja ma około 3 lat i jeszcze nie kwitła.
Krys 22:24, 02 sie 2015

Irenko ogrod zachwyca ciagle i ciagle przemiennie kwitnacy,hortensje niesamowite zwlaszcza ogrodowe pozdrowka
kitek81 11:56, 03 sie 2015

Zaglądam i zostawiam serdeczne pozdrowienia oczywiście zachwycam się liliami i hortkami, ale to jak każdy
Milka 11:57, 03 sie 2015

Madzenka napisał(a)
irenko moja stipę oskubałam ze wszytskich brązowych włosów, zostało moźe 30% tego co zielone i sterczące. Te ktore nadal po takiej operacji leżały przycięlam.

Buchanani ktora mi sie połaozyła tez dzisiaj o 1/3 przycięłam.

Chyba trzeba tę stipę ciagle odmladzac

To zrobię podobnie, widzę, że tylko młode kępy są na baczność, te wielkie po deszczach leżą i nie jest to dla mnie efektowne, dlatego u mnie aktualnie znowu rewolucja, ograniczam gatunki, muszę mieć to co u mnie się sprawdza, a nie to co tylko podoba.
Buchanani i Forsted Curls wyczesuję i ścinam końce, drażnią mnie te długie plątające się, myślę, że je można prowadzić, nie tylko samopas puszczać...po cięciu o wiele lepiej, ale nie skończyłam prac

tu mam miejsce pod różami, co robię już 4 raz mam dość, przytnę drastycznie róże, zabrałam wszystkie firletki, przetaczniki i szałwie oddałam, pójdzie tylko pas tego anafalisu perłowego i buchanani
..tylko te trawy i róże póki co, tu wytrzymują, a upały coraz większe.
Nie wyrabiam się z tym wszystkim, więc będę ograniczać, jeszcze oddam kilka róż i budleje i kilka innych roślin.

zabrałam wszystkie, 3 zostawiłam pani w szkółce, bo prosiła

kilka godzin zeszło na wyczyszczeniu z firletki, ona strasznie wyciąga wodę i wyjaławia glebę, jak jest w wielkiej masie
a ponadto ten wielki wiąz zabiera resztę wody i wszystko pada
na razie jest byle jak, właściwie wszędzie zryte mam, nawet nie pokazuję i dobrze, że na razie nikt tego nie ogląda
Milka 12:03, 03 sie 2015

bozga napisał(a)
Ja mam stipę od niedawna, czy ona oby na pewno dobrze zimuje ?

U nas Bożenko zimuje bez problemu, nie wiem jak u was. Ale zim juz nie ma, to na kilka lat da radę

posadziłam prezent hortkę, koło Rubrum bo one nie zimują i są teraz tylko w sezonie, tak samo jak Vertigo, dlatego koło nich sadzę młodziaki, mają osłonę, a potem te trawy i tak wylecą, chyba że zdarzy się cud i przezimują

a na drugim końcu kwitnie róża Chicago, ma aż 6 pąkówdzielnie zniosła upalne przenosiny.
posadziłam tam tez 3 Gracimilusy, żyją zważywszy, jak je Misia potraktowała'
Milka 12:10, 03 sie 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)
Irenko jakie krzewy kwitnące tak jak hortensja poleciłabyś mi do cienia. Już wiem, że hortki które planowałam nie będą kwitły tak jak na słońcu. Przetestowałam. W tym miejscu jest słońce tylko 3 godziny do południa a potem mocny cień. Chcę to miejsce rozjaśnić czym kwitnącym na biało i mam problem

W takich warunkach mam limki i kwitną, tylko muszę je podlewać, bo mam bardzo sucho. Trudno doradzić, bo jeszcze ważna jest wilgotność, ale fajny będzie śniegowiec wirginijski, kwitnie na biało...w cieniu niestety każda roślina słabiej kwitnie, może różę, ponoć Ice Lady może w cieniu rosnąć, też ma białe kwiaty.
tu mam podobnie, jak Ty i kwitną, ale susza je wykańcza, a mnie podlewanie..
Vanilki pod domkiem letnim wykańcza susza, muszę je przenieść,, ale nie znalazłam miejsca...