Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Madzenka 11:21, 15 wrz 2013

Poniwnie proszę o przepis na rabatę wrzosową - jak ją przygotowałaś?
Mala_Mi 12:07, 15 wrz 2013

Marzenka, kiedyś robiłam to solidniej, a teraz to tak na łapu capu..
Moją glinę mieszam na uboczu z kwaśnym torfem, piaskiem, tych dodatkowych składników daję dużo.
Na spód daję gruz , kamyki, gruby żwir... (teraz dałam mało, bo podniosłam rabatę na ponad pół metra.. wyrównałam poziom do rabaty z rh... Jak robiłam praktycznie na poziomie gruntu to kopałam na 60-80cmcm, sypałam kamienie, potem piasek(żwir) i dopiero taką urobioną ziemię. Ubijałam walcem i potem do każdego dołka daje jeszcze ekstra torfu lub ziemi dla rh.
Wrzosy nie wymarzają z powodu zimna, one wymarzają z powodu gnicia zimą w wodzie. Swoich nie okrywam. Na nowym wrzosowisku czasami jakiś wrzos sie wysypie, wieć warto zapamietać co sie posadziło aby uzupełnić.
Wrzosy lubią łapać grzyba, zwłaszcza jak się mocno zagęszczą.. warto podlać je 2 razy na grzyba. W tym roku nie pryskałam ani razu to cześć mi złapała grzyba. Raz do roku podsypuję im nawozu dla kwasolubów.. i wiosna tnę bezlitośnie Najstarsze wrzosy mają u mnie 5 lat....
Moje ulubione rabaty to wrzosowe i najmniej wymagające... zielsko w nich nie rośnie, podsypuję korą na start, a potem sie zagęszczają i nie wymagają dosypywania kory.
Wrzosy na skraju sadziłam zeszłej jesieni, nie urobiłam ziemi jak trzeba i są podlewane przez podlewanie trawnika.. kilka mi się wysypało.. Ale te w głębi.. to rosna już 5 lat...

To 5 letnie wrzosy. Wrzosy są krótkowieczne, ale cięcie powoduje, że trzymają sie wiele lat.
Tu z modrzewnicą (taka wrzosowa lawenda )

Tu z wrzoścami sadzone w 2008 roku... teraz też tych białych dokupiłam, są czadowe..
Mala_Mi 12:10, 15 wrz 2013

To wrzosowisko ma 4 lata.. i większosć wrzosó u mnie zostałą zarosniea przez sąsiednie rosłiny, ale tak je sadziłam, by nie było pustych miejsc.. a teraz niektóre zarastające przesadzam (nawet to znoszą dobrze) albo wyrzucam, albo siedzą zagłuszone. Wczoraj włąsnei takie zarosniete wyrzucałam, bo głupio wygląda jak w cieniu rosna wrzosy Lepsze przesadziłam, wydziczone wyrzuciłam.. i posadziłam żurawki.. (foto nie ma, bo tam jeszcze dżuma)
Te wrzosy i wrzośce też zarastają... zagłuszają je azalie

Mala_Mi 12:15, 15 wrz 2013

A tu teraz będzie widać dwie rabaty wrzosowe..

I zbliżenie...... (na walec ha,ha,ha)

I alejka KOnstacji nabrała uroku i perspektywy.. serb na końcu po prawej zaburzał panoramę (KOndzio dzięki, że go zabrałeś. bo tak byłoby mi żal go wyrzucić ,a przesadzić już nie mam gdzie), bez niego jest o niebo lepiej.. i rabata będzie miała dość słońca by wrzosy ładnie rosły.. Acha wrzosy wcale nie muszą mieć tak dużo słońca jak sie to uważa.... kilka godzin słońca dziennie im zupełnie wystarcza.

Pochmurno, fotki słabe.. i panoramiczne zdjecia nie oddają stanu faktycznego.. zawsze wygląda to dużo gorzej niż jest.. dlatego nie lubią pokazywać szerszych ujęć...

agata19762 12:49, 15 wrz 2013

u mnie padało w nocy i teraz siąpi...
przedwczoraj tez podlało fajnie

ale zimno 12 stopni, siedzę w polarku

kasiek 12:51, 15 wrz 2013

I Ty nie lubisz jesieni? A masz takie kolory na rabatach - cudownie i naturalnie.
Piekny ten Twój kawałek Ziemi, jak ty łapiesz doła oglądając ogrody innych to zaczynam sie martwić czy aby wszystko z Twoja głowa ok
Tu człowiek zakochuje sie od pierwszego wejrzenia!
Mala_Mi 13:46, 15 wrz 2013

agata19762 napisał(a)
u mnie padało w nocy i teraz siąpi...
przedwczoraj tez podlało fajnie

ale zimno 12 stopni, siedzę w polarku

No to Ci zazdroszczę... przygotowuję papiery na jutro, wiec zaglądam z doskoku.. jak drukuje sie... i też siedzę w polarku
A to pomidory na wrzosowisku.. Samosiejki.. dojrzały nawet
Syla 13:51, 15 wrz 2013

te białe wrzosy Aniu to aż świecą ..... super są ....
dorciabe 13:52, 15 wrz 2013

Ania ładne wrzosowisko Ty to masz pałer kobieto
Mala_Mi 13:53, 15 wrz 2013

kasiek napisał(a)
I Ty nie lubisz jesieni? A masz takie kolory na rabatach - cudownie i naturalnie.
Piekny ten Twój kawałek Ziemi, jak ty łapiesz doła oglądając ogrody innych to zaczynam sie martwić czy aby wszystko z Twoja głowa ok
Tu człowiek zakochuje sie od pierwszego wejrzenia!

Jesień lubię oglądać, ale lubię ciepełko.. lubię słoneczko i krótki rękaw cały dzień Dlatego wolę lato
Doły nie są takie głebokie, ale zawsze jakieś są... u mnie jest zbieranina tego co wpadło w ręce, sadzone bez składu i ładu.. walczę i poprawiam... i nie mogę przestać sadzić różnorodnie.... przez co widzę chaos. Moje dwie natury, wtedy sie kłócą z sobą.. bo jedna to poukładana , a druga roztrzepana No i nie mam tyle czasu na ogród by go dopieścić.. i normalnie to mi nie przeszkadza, ale jak oglądam taką perfekcje w u innych to trochę moja ta natura uporządkowana zaczyna dokuczać ,tej co króluje na co dzień
Dziś robiłam foty całościowe.. po trochu w przerwach może wrzucę..

A to idzie do demolki w przyszłym roku.... dlatego od dwóch lata nawet tu nie pielę... rośnie wszytko jak chce.. tylko przy różach pielę..