Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 21:43, 18 wrz 2013

Kasiu , kwitnące tulipany też przesadzałam... ale takich rozbudzonych szafirków jeszcze nie... ale właśnie o takie info mi chodziło.. czy jak przy przesadzaniu zniszczę liście (a zniszczę na 100%) to czy zakwitną za rok....... No... to w takim razie mogę zroibc ponowny porządek na rabacie cebulowej... kurde w czerwcu ja całą przekopywałam i jak Kopciuszek 2 wiadra cebulek szafirków, krokusów i innych drobnocebulowych wydłubałam... i posadziłam na nowo.. cześć wnerwiona wyrzuciłam.... albo gdzieś sie poniewierają w kotłowni.. to będzie tylko wiadro.... tych maciupinek.... ale dam radę.....

Uciekam sprzątać kuchnię po 3 dniowej akcji pomidorr......................
Mala_Mi 21:47, 18 wrz 2013

Konstancja30 napisał(a)
Anek ... do lekcji muszem się ciofać ... ciofac ... ale zobacz

http://www.pinterest.com/pin/516717757217736161/

nomalnie Twoje solniczki jak nic ...

Tylko dlaczego moje solniczki wylądowały na cmentarnym bukiecie??? Jakoś takie mam skojarzenie .....

Jak taras??? ... bo się niecierpliwię..... no tak deszcz..... paskuda jedna.......
oj idę zmywać czerwone ślady mordu ze wszystkiego... dlaczego jak cos sie robi w kuchni to zaraz sie robi bałagan.... i dlatego Królowa nie gotuje ...
Konstancja30 21:59, 18 wrz 2013

asc napisał(a)

Tylko dlaczego moje solniczki wylądowały na cmentarnym bukiecie??? Jakoś takie mam skojarzenie .....

Jak taras??? ... bo się niecierpliwię..... no tak deszcz..... paskuda jedna.......
oj idę zmywać czerwone ślady mordu ze wszystkiego... dlaczego jak cos sie robi w kuchni to zaraz sie robi bałagan.... i dlatego Królowa nie gotuje ...

noszzzzzzzzzzzz ... wymyśliłaś ... mi się nie kojarzy ... a nawet jeżeli to został miesiąc i ciut ... będzie jak znalazł
Margarete 22:04, 18 wrz 2013

Aniu jeszcze raz wielkie dzieki, lekcja odrobiona, zapamietana, będzie wykonanee jak trzeba ( tak mysle - sie okaże wiosną ) ...... a lekcja była potrzebna jak widac nie tylko mnie ale i innym..

Co do rozmaitości cebulowych to jak tak jak i ty mimoże chciałabym wszystko i szafirki, i tulipany, i czosnki, i narcyze ...... i tak właśnie kupowałam cebule, a mam zamiar je m. in. sadzic na nowej rabacie obok Bogdziowych i Popcarolowych liliowców czyli zgodnia z tym co pisałaś wcześniej.
A i jeszcze dodam że gdy wracałyśmy z Kutna z różanego świeta to oczywiście wracałysmy przez Stryków do Łodzi a jak przez Stryków to obok centrum ogrodniczego (najwiekszego w okolicy) wiesz tego na literkę T. I tam głodne roslin i zakupów ( przypomnę że wracałysmy z jarmarku różanego z pełnym bagażnikiem mojego dużego auta) rzuciłyśmy sie spragnione na kolejne rosliny..........i kupiłysmy sobie oprócz innych roslin również obie z Bohgdzią takie cebulki tych małych wiosennych irysków, które ty masz - były w dwóch kolorach niebieskim i żóltym - więc i te cebulki też bede sadzic.

makkasia 22:08, 18 wrz 2013

asc napisał(a)
Kasiu , kwitnące tulipany też przesadzałam... ale takich rozbudzonych szafirków jeszcze nie... ale właśnie o takie info mi chodziło.. czy jak przy przesadzaniu zniszczę liście (a zniszczę na 100%) to czy zakwitną za rok....... No... to w takim razie mogę zroibc ponowny porządek na rabacie cebulowej... kurde w czerwcu ja całą przekopywałam i jak Kopciuszek 2 wiadra cebulek szafirków, krokusów i innych drobnocebulowych wydłubałam... i posadziłam na nowo.. cześć wnerwiona wyrzuciłam.... albo gdzieś sie poniewierają w kotłowni.. to będzie tylko wiadro.... tych maciupinek.... ale dam radę.....

Uciekam sprzątać kuchnię po 3 dniowej akcji pomidorr......................

Na pewno zakwitną
Aniu czy ty czasami odpoczywasz?
Konstancja30 22:08, 18 wrz 2013

Małgośka ))) ... no omal jabłko mnie nie załatwiło ... jak o tym bagażniku i głodzie przeczytałam )))) ... jesteście niemożliwe
agata19762 22:10, 18 wrz 2013

i ja poczytałam o sadzeniu cebulek ...
super sprawa.....

Aniu w moich stronach cebulek tony....
mało nas na ogrodowisku...
czosnki fioletowe i inne soooom !!!!

przyjeżdżaj z pustym bagażnikiem
Mala_Mi 23:19, 18 wrz 2013

agata19762 napisał(a)
i ja poczytałam o sadzeniu cebulek ...
super sprawa.....

Aniu w moich stronach cebulek tony....
mało nas na ogrodowisku...
czosnki fioletowe i inne soooom !!!!

przyjeżdżaj z pustym bagażnikiem

Fioletowych dużych w Rz nie ma... dzwoniłam do mamy by napadła jej B. ale też nie ma dużych fioletowych... muss sie wyprowadzić

Reszcie macham.. i lecę pomachać mopem... góra kuchni już wygląda jak należy.... i odpoczywać, bo czasami odpoczywam
Mala_Mi 23:24, 18 wrz 2013

Margarete napisał(a)
- były w dwóch kolorach niebieskim i żóltym - więc i te cebulki też bede sadzic.

żółte kapryśne u mnie, ale ciemnoniebieskie bezproblemowe... ja sypie korę na nie ... i może dlatego zimują???? I rosną jak gupie
Kasiek 23:25, 18 wrz 2013

asc napisał(a)

Kasiek są rośliny co nas lubią i takie co nas nie lubią....
Jedne powinne rosnąć bo maja książkowo, a drugie .. nie powinny a rosną.. taka jest złożona natura świata roślin...
Najlepszym przykładem jest u mnie pustynnik... posadzony książkowo i zabezpieczany na zimę nie kwitł.. machnęłam na niego ręką i zero zabezpieczenia... i co zrobił.. zakwitł.. i tak kwitnie co roku.
Miałam żółtą delospermę.. posadziłam idiotycznie i zawsze na przedwiośniu i wiosną stała w wodzie.. kwiatki kwitły pod wodą!!!!! naprawdę, a to lubi sucho... żal mi było i po 2 latach przesadziłam... tam gdzie jest książkowo.. i po zimie zdechło!
Yuki powinne rosną z ziemi zasadowej.. u mnie najładniejsze są w ziemi kwaśnej.
I takich przykładów dziwactw mogę przytoczyć dużo..

Czarne korony rosła z drenażem, pod ukosem... i przez 2 lata nie doczekałam się kwiatów tylko zielone łodygi.. może ziemia ciut za kwaśna, ale w zeszłym roku posadziłam już w normalna ziemię, z drenażem i pod skosem.... i też jedno wielkie g.

A mam żółtą , posadzona w glinie, bez drenażu i ukosu... pierwsze moje cebulowe... sadzone byle jak i byle gdzie.. i kwitnie co roku...
Wiem Aniu,u mnie tego dowodem jest Rubens,rosnie pieknie i bezproblemowo,na ziemi na ktorej nie powinien rosnac,w wodzie w ktorej nie powinien stac,itp...Czesto odnosze wrazenie ze to wlasnie my,najbardziej przeszkadzamy naturze w jej rozwoju Piszesz o perskich ?one lubia jeszcze cos innego...i badz tu czlowieku madry