Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 19:04, 19 wrz 2013

Pszczółeczko kochana.. przyleciałaś.. i nawet u siebie coś wstawiłaś.... a ja lubię działać.. i jakoś nie potrafię tak dumać 3 miesiace jak to zrobić by się nie narobić.. w ostateczności od czego jest łopata A o swój ogród to się nie bojaj... jest na liście Od dawna ..

kachat - za miesiąc i z głową przy ziemi nic nie wypatrzy Pod nowa rabatą też już trawka wysoka i wypycha agro do góry Nie mogę sie doczekać kiedy ściągnę tę szmatę Ale M ma rację...... jeszcze trzeba pomóc trawce

Gierczuś - piękne to one nie są.... ale będą piękne.. kiedyś.. a na razie maja robić jako zapora wzrokowa i tło dla bylinek.... i zagłębie... ale do pozyskiwania sadzonek... W pierwszym odruchu myślałam by połączyć 3 szt i zrobić wielką kule... ale jak tak je wywlekałam na środek placu to stwierdziłam, że będzie dobry żywopłot A co z nich zrobię tego nie wie nikt....

Kasiek - Magda posadziła wrzosy zgodnie z sugestią .. i jest ok...... zasugerowałam wyrównanie linii i podciągniecie rabaty dalej... będzie wtedy pięknie..... Ja bym tak zrobiła

kachat 19:04, 19 wrz 2013

Mnie się też bardzo bardzo rabata wrzosowa u Magdy spodobała - zaraz ją odszukam na forum i odwiedzę wirtualnie
Mala_Mi 19:10, 19 wrz 2013

Syla napisał(a)
Ania a Ty tego klonika od czasu do czasu podcinasz ?..... bo ja się radzę w sprawie swojego.... jak tak to ... na wiosnę ??? czy kiedy ???

hmmm bo mój ma iść do donicy przy ścianie wodnej .... hmmm no i trochę mu się podrosło od poprzedniego roku .... no i się zastanawiam ....

Miałam już nie zaglądać na forum...ale ....

Klonika nie podcinam jako tako, ale pies go podcina, i troszkę od ścieżki podcinamy, bo sie rozpycha. Ale za rok będzie już cięty dużo mocniej, bo nie da sie przejść.. Klony lubią cięcie i można je ciąć bez obaw.. byle nie za późno, bo płaczą. Pan w szkółce z drzewkami kazał mi ciąć klony przy pierwszym ociepleniu po zimie.. i nie później. My zwykle na przełomie lutego/marca.

Jeszcze nie wiem co dam pomiędzy kulki... czekam na przeróbkę frontu.. wtedy rzucę okiem i podejmę decyzję..
kachat 19:11, 19 wrz 2013

Ania, my się tak już z trawą nie cackamy Jak sialiśmy pierwszy raz rok temu, to rany boskie, co się działo: kilkadziesiąt cm żyznej ziemi nawiezione, walcowanie pożyczonym walcem, sianie, podlewanie, chuchanie i dmuchanie, by ładnie i równo rosła A jak w tym roku nam zryli pół trawnika i zasypali piachem, to na ten piach rzuciliśmy gdzieniegdzie garstkę ziemi z worka, na to wszędzie byle jak nasiona z ręki i już. Podlane było kilka razy przez 2 miesiące i rośnie
Kondzio 19:14, 19 wrz 2013

Super kulki ci wyszły ale to ci mówiłem jak byłem a chciałbym się zapytać gdzie kupujes te czarne plastikowe ograniczniki ile kosztują bo się zastanawiam nad nimi ale unas drogo wychodzą i zrezygnowałem moze u ciebie taniej
Kondzio 19:35, 19 wrz 2013

asc napisał(a)

Nawet mnie nie strasz.... bo kupiłam kolejne... na zywopłot.... maja metr wysokosci... będę je formować na osłonę między wsiowym, a sąsiadami Więcej się nie zmieściło do osobówki... bez doniczki maja metr wysokości..
ale fajne nie widziałem hi hi hi ja chyba bede z chodził z bukszpanu bo pielęgnacja i uważanie na grzyba mnie przerosła przy tych opadach deszczu nic by się nie robiło tylko pryskalo na grzyba
Sebek 19:41, 19 wrz 2013

Bukszpany na zywoplot swietne Moja wysiana trawa nawet jest juz gesta, tylko calkowicie rozni sie od tej co byla Ale trudno.....Bylas w jakims insekcie?
ana_art 19:42, 19 wrz 2013

o matuchno przecież zapomniałam, że o tych Twoich niebiefskich marzyłam wiosną... przypomnij mi nazwę... obiecałam sobie że ani jednj cebulki więcej....aaaaaaa ale siem nie mogem oprzeć
Mathildis 20:11, 19 wrz 2013

asc napisał(a)
Odmachuję... ale zanim wrócę do pracy..
Zbliża sie pora na sadzenie cebul, ogarnął nas szał zakupów... i często pojawia sie pytanie "Gdzie ja to teraz posadzę??"
Ja rozwiązałam ten problem, że sadzę piętrowo Dzięki czemu to samo miejsce mam obsadzone minimum trzykrotnie.. nie licząc czwartej i kolejnej odsłony w innych porach roku.

To jest to samo miejsce (chronologia w czasie zachowana)
Najpierw tu kwitną krokusy, ale nie mogę na szybko znaleźć foto...)
Potem irysy

Tulipany wczesne... i późne.. w czasie się częściowo zazębiają...

A na koniec krokosomie.. więcej się już nie dało upchać w jedno miejsce

ło matko i córko. Chyba też tak będę robić jak mi się już uda zapchać mój ogród
I tak jak obiecałam

...
...
Tosia 20:19, 19 wrz 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Ania,
"(...) Ale na pewno kiedy odwiedzę, ale nie tym razem ..... pojadę na wycieczkę pod tytułem "Najpiękniejsze ogrody ogrodowiska Polski południowej " .. będziesz na liście
Ale nigdy nie mów nigdy...... ja muszę sie dopasowywać do życia.. (...)"

to ja poproszę o bycie na liście, może niekoniecznie z powodu najpiękniejszych ogrodów Polski ale mieszkam najbardziej na południe (jak sądzę).

EDit: co do aktualnego stanu zmian w Twoim ogrodzie: radzisz się, namyślasz i działasz. To mi się podoba. Efekt jest od razu dobry. Jak ja tak lubię.

Fajna wycieczka Można się już zapisywać?