Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Magda70 20:57, 18 wrz 2013

Kasiek napisał(a)
W tym roku tez mi kilka cesarskich nie zakwitlo,tz poszly w liscie.Sasiadka powiedziala ze jak nastepnym razem bede sadzic te cebule ,to powinnam je lekko przechylic,tak,aby troche ochronic srodek cebuli od wody. Kwiat tak czy tak pojdzie gory, nie ma obawy

Mówisz?? Bo moja też poszła w liście...nie zakwitła. Czyli będę sadzić pod ukosem!
malkul 20:58, 18 wrz 2013

Mam wrażenie że tu się wpada jak do koleżanki na kawę Lubię ogrodowisko i Was
anna_g 21:00, 18 wrz 2013

agniecha973 napisał(a)
Nie, no przecież Ani to tak mimo woli wychodzi! Ona może nawet by tak nie chciała, ale jakoś tak samo się układa...
Ania, Ty normalnie MISZCZU jesteś w tym swoim ogrodzie!

Ania jest MISZCZU mimo woli po prostu

Aniu ja sobie wklejam do siebie linka do tych stron. Bo ja to muszę mieć na oku a u mnie takiego szału nie ma to jakoś znajdę
Magda70 21:04, 18 wrz 2013

Melduję, że też uważałam na lekcji....ale czy uda mi się tak od razu jak u Ciebie to wszystko posadzić....to się okaże
Krys 21:11, 18 wrz 2013

Aniu i ja byłam na lekcji sadzenia,jesteś wielka
Mala_Mi 21:15, 18 wrz 2013

Pani nauczycielka na wagarach jest

Uczniowie mogą iść do domu... laba......

I wyszło tak mimo woli, bo chciałam mieć wszytko a miejsca nawet w tak dużym ogrodzie brak...
Kasiek 21:18, 18 wrz 2013

Magda70 napisał(a)

Mówisz?? Bo moja też poszła w liście...nie zakwitła. Czyli będę sadzić pod ukosem!

Dobrze zeby miala drenaz i skos okolo 40 °
Mala_Mi 21:28, 18 wrz 2013

Kasiek napisał(a)

Dobrze zeby miala drenaz i skos okolo 40 °

Kasiek są rośliny co nas lubią i takie co nas nie lubią....
Jedne powinne rosnąć bo maja książkowo, a drugie .. nie powinny a rosną.. taka jest złożona natura świata roślin...
Najlepszym przykładem jest u mnie pustynnik... posadzony książkowo i zabezpieczany na zimę nie kwitł.. machnęłam na niego ręką i zero zabezpieczenia... i co zrobił.. zakwitł.. i tak kwitnie co roku.
Miałam żółtą delospermę.. posadziłam idiotycznie i zawsze na przedwiośniu i wiosną stała w wodzie.. kwiatki kwitły pod wodą!!!!! naprawdę, a to lubi sucho... żal mi było i po 2 latach przesadziłam... tam gdzie jest książkowo.. i po zimie zdechło!
Yuki powinne rosną z ziemi zasadowej.. u mnie najładniejsze są w ziemi kwaśnej.
I takich przykładów dziwactw mogę przytoczyć dużo..

Czarne korony rosła z drenażem, pod ukosem... i przez 2 lata nie doczekałam się kwiatów tylko zielone łodygi.. może ziemia ciut za kwaśna, ale w zeszłym roku posadziłam już w normalna ziemię, z drenażem i pod skosem.... i też jedno wielkie g.

A mam żółtą , posadzona w glinie, bez drenażu i ukosu... pierwsze moje cebulowe... sadzone byle jak i byle gdzie.. i kwitnie co roku...

makkasia 21:35, 18 wrz 2013

asc napisał(a)
Acha.. ja cebul nie wykopuję.... zarastają tym co sie rozrośnie i w sposób naturalny znikają... te w miejscach lepszych się rozrastają, a niektóre zanikają.... robią sobie same naturalna selekcję..
Cebule sadzę w każde wolne miejsce.. I cebule niszczę dosadzając coś nowego, a zapominam, że tam miałam cebule.. narcyzy kiedy wszystkie wyżarła mi narcyzówka.. wieć aby dalej mieć cebulowe trzeba dokupywać i dosadzać.
W tym roku po raz pierwszy wykopałam dużo cebul..... bo miałam głupio posadzone... zrobiła m porządek... potem przekopałam linię rabaty i znów mam głupio posadzone.. setki drobnocebulowych już puściły listki... i nie mam jak tego przekopać... Nie mam pojęcia co z tym zrobić..

Przesadzał ktoś cebuli szafirków i innych jak już mają zielone listki????? Czy im zaszkodzę jak te zielone sie zniszczy??? Nie wyobrażam sobie wykopania tych cebul bez uszkodzenia listków..

Miłego dnia.... do wieczorka... ćwiczę silna wolę... ale będę zaglądać

szafirki spokojnie możesz przesadzić, mają listki, ale nawet gdy je zniszczysz to zakwitną na wiosne
mam to wypróbowane przy okazji przesadzałam też tulipany i czosnki w pełni kwitnienia, i w nowym miejscu się przyjmowały
Konstancja30 21:41, 18 wrz 2013

Anek ... do lekcji muszem się ciofać ... ciofac ... ale zobacz

http://www.pinterest.com/pin/516717757217736161/

nomalnie Twoje solniczki jak nic ...