Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Pszczelarnia 19:40, 06 lis 2013

Ania, ja beztrosko nie wiążę traw.

W ogóle mam ogród nieprzygotowany do zimy. Co to się porobiło?
Madzenka 20:11, 06 lis 2013

Aniu dziękuję za zdjęcie kiku-shidare. Moja się tak na szerokość na razie nie rozrasta bo ją ciągne do góry i przycinam po wiośnie. Czy można ją ciąć, czy raczej dla obfitego kwitnienia zostawiać pędy? Nigdzie nie mogłam znaleźć o tym info.
Mala_Mi 20:58, 06 lis 2013

Marzena2007 napisał(a)
Aniu dziękuję za zdjęcie kiku-shidare. Moja się tak na szerokość na razie nie rozrasta bo ją ciągne do góry i przycinam po wiośnie. Czy można ją ciąć, czy raczej dla obfitego kwitnienia zostawiać pędy? Nigdzie nie mogłam znaleźć o tym info.

Mi powiedziano, że wiśnie te nie lubią cięcia.
Ale my ucinamy te długie badyle, bo sięgają ziemi.. ja woglę bym ją skorygowała, bo zaczyna przypominać Babę Jagę ale mój ślubny zabrania Jeszcze zabrania ... jedną grubą gałąź wypuściła do góry..zabraniał.. i tak ucięłam
Ogólnie ona jest na mój klimat za delikatna...
Posadziłam w 2008 roku.. i najładniej kwitła w 2009 roku

W 2010 .. kwitła ale nie na młodych przyrostach

w 2011 cała kwitła

W zeszłym roku dwie epoki lodowcowe załatwiły wszystkie pąki.. i praktycznie nie kwitła A posturę dostałą jak z horroru...

Dzidka 21:12, 06 lis 2013

asc napisał(a)

Do tej pory nie wiązałam... ale dziewczyny wiążą i juki maja sie dobrze... w zeszłym roku związałam i ta nie wiązana była ładna, a ta związana zrobiła sie brzydka. Mam bardzo mieszane uczucia co do tego... W tym związałam.. jak będą brzydkie to więcej nie zwiążę.. To tak jak nie opatulam niczego agro...bo od tego grzyba rośliny łapią ....

Nie wiedziałam, że juki należy wiązać. Może dlatego dobrze zimują, bo nie wiedzą, że mają być związane.
Mala_Mi 21:36, 06 lis 2013

No to wszytko jasne.. lepiej nie wiązać juk Jutro je oswobodzę
Moja na skalniaku nie wiązana jest śliczna, a druga co ładnie kwitła jest byle jaka.. ,ma oznaki jakiegoś grzyba.. jest i tak do wyciepania... ale ... dwa głosy na niewiązanie juk

Ewa , u mnie w zeszłym roku na zimę nie przygotowałam kompletnie niczego, bo czasu nie było.. i ogród przeżył .. i ja przeżyłam.. tylko wiosną nie wiedziałam w co ręce włożyć Szczególnie, że w domciu były problemy zdrowotne i takie tam.. Więc robiłam latem

I o to chodzi w ogrodzie, że chcę taki co przeżyje i jakiś czas bez mojej pomocy
Magda70 21:39, 06 lis 2013

asc napisał(a)

Ela... u nas też pada.. rano było ładnie i sie popsuło.... ale zaparłam sie i 400 krokusów posadziłam w deszczyku, powiązałam trawy, trytomy i juki... i o Tobie myślałam... bo teraz każda juka mi Ciebie przypomina
eMuś stwierdził, że takie snopkowisko mu się nie podoba

Juki!! Właśnie mi przypomniałaś, że je też powinnam powiązać....
danuta_ 21:48, 06 lis 2013

Witaj Aniu, jak zawsze cudnie u ciebie - nawet dziś wiosennie - wiśnie podobno najlepiej ciąc pod koniec lata, ale bardzo delikatnie
A juk ja róznież nigdy nie wiązłam i nigdy nie było z nimi żadnego kłopotu - zimowały bez problemu. Może bardziej wymagające są te paskowane. Pozdrawiam
Magda70 21:48, 06 lis 2013

A///doczytałam...lepiej jednak nie...hahahah
Gabriela 22:06, 06 lis 2013

A ja też nic nie robię, ciepło jest, w sensie nie ma mrozu, winogrona sobie zrywam, za wcześnie na okrywanie. Rabat nie czyszczę wcale - jak zwykle. Co nie znaczy że nie ma nic do roboty w ogrodzie. No ale jakoś mi się nie chce.
Pszczelarnia 22:11, 06 lis 2013

Co do upodobania do roślin i wyboru:

że "kikuszidare" za delikatna. Ja kiedyś myślałam, że klony 'Globosum' będą dobrze u mnie wyglądać. W porę się opanowałam, potem zobaczyłam jakie one ogrągło papuśne są!