Aniu dziękuję za zdjęcie kiku-shidare. Moja się tak na szerokość na razie nie rozrasta bo ją ciągne do góry i przycinam po wiośnie. Czy można ją ciąć, czy raczej dla obfitego kwitnienia zostawiać pędy? Nigdzie nie mogłam znaleźć o tym info.
Mi powiedziano, że wiśnie te nie lubią cięcia.
Ale my ucinamy te długie badyle, bo sięgają ziemi.. ja woglę bym ją skorygowała, bo zaczyna przypominać Babę Jagę ale mój ślubny zabrania Jeszcze zabrania ... jedną grubą gałąź wypuściła do góry..zabraniał.. i tak ucięłam
Ogólnie ona jest na mój klimat za delikatna...
Posadziłam w 2008 roku.. i najładniej kwitła w 2009 roku
W 2010 .. kwitła ale nie na młodych przyrostach
w 2011 cała kwitła
W zeszłym roku dwie epoki lodowcowe załatwiły wszystkie pąki.. i praktycznie nie kwitła A posturę dostałą jak z horroru...
No to wszytko jasne.. lepiej nie wiązać juk Jutro je oswobodzę
Moja na skalniaku nie wiązana jest śliczna, a druga co ładnie kwitła jest byle jaka.. ,ma oznaki jakiegoś grzyba.. jest i tak do wyciepania... ale ... dwa głosy na niewiązanie juk
Ewa , u mnie w zeszłym roku na zimę nie przygotowałam kompletnie niczego, bo czasu nie było.. i ogród przeżył .. i ja przeżyłam.. tylko wiosną nie wiedziałam w co ręce włożyć Szczególnie, że w domciu były problemy zdrowotne i takie tam.. Więc robiłam latem
I o to chodzi w ogrodzie, że chcę taki co przeżyje i jakiś czas bez mojej pomocy
Witaj Aniu, jak zawsze cudnie u ciebie - nawet dziś wiosennie - wiśnie podobno najlepiej ciąc pod koniec lata, ale bardzo delikatnie
A juk ja róznież nigdy nie wiązłam i nigdy nie było z nimi żadnego kłopotu - zimowały bez problemu. Może bardziej wymagające są te paskowane. Pozdrawiam
A ja też nic nie robię, ciepło jest, w sensie nie ma mrozu, winogrona sobie zrywam, za wcześnie na okrywanie. Rabat nie czyszczę wcale - jak zwykle. Co nie znaczy że nie ma nic do roboty w ogrodzie. No ale jakoś mi się nie chce.
że "kikuszidare" za delikatna. Ja kiedyś myślałam, że klony 'Globosum' będą dobrze u mnie wyglądać. W porę się opanowałam, potem zobaczyłam jakie one ogrągło papuśne są!