Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

gierczusia 15:22, 12 lis 2013

Czas chyba o karmniku pomyśleć ... Już mnie Ania " napomina"....
Mariusz 17:21, 12 lis 2013

asc napisał(a)

Wnioski już wyciągnęłam:
- za dużo ryb (wszystkim chętnym oddaję nadwyżki... można sie zgłaszać i wpuściłam orfy by zjadały młody narybek, bo króliki się wolno mnożą przy moich karasiach
- za mało roślin...w przyszłym roku będę zachwaszczać oko... Mariusz obiecał pomóc dobrać rośliny... i tego sie trzymam i nie odpuszczę
- za mały filtr... tu czekam na wygraną w totka.. bo duży i dobry filtr .. to majątek

Ciągnie mnie do wody jak do magnesu, tak więc jestem gotowy. Potrzebujemy* rośliny podwodne, pływające, strefy przybrzeżnej i grzybienie silnie rosnące, aby zacieniować nieco dno, czasu na aklimatyzację roślin i wyrównanie się procesów biologicznych i oczko hula ... Można pomagać sobie preparatami biologicznymi, osprzętem, rośliny jednak najważniejsze i oczywiście cierpliwość, bo największym wrogiem oczka wodnego, a jednocześnie sprzymierzeńcem glonów jest człowiek.

* potrzebujemy, choć wiemy, że już je mamy, muszą tylko zmienić współrzędne geograficzne.

olaw 17:36, 12 lis 2013

Oj Aniu... jak oglądam Twój ogród to tylko myślę ooooch i aaach i ja też tak chcę
Ale kiedy wygram w totka???

Też myślałam o kałuży ale jak zobaczyłam naturalne stawy kąpielowe stwierdziłam że to jest to! 2 w 1 basen i oczko - wynalazek na 6+

Pozdrawiam
barbara_kraj... 17:44, 12 lis 2013

A ja nie mogę dochować się ładnych ciemierników. Dwa razy mi wymarzły. Tylko cuchnący jaki taki i sam się rozsiewa. Niedawno dwie siewki zauważyłam.
Na pocieszenie rozrastają się sadzonki białych od Ani Mv i Gabrysi, bo skorzystałam z Twojego 'skorupkowego' patentu
paniprzyroda 18:11, 12 lis 2013

Dzięki Aniu za "skorupkowy" patent na ciemierniki, w świetle tego co napisałaś moje wegetują i muszę im wiosną znaleźć miejsce w nowym ogrodzie. Pozdrawiam.
Mariusz 18:28, 12 lis 2013

Marsylia to unikat nad unikaty, do tego przęstka, jeden z 5 lotosów, które zakwitły w tym roku w naszym kraju, dla mnie nie jest to kałuża - protestuję, a kilka gatunków roślin (bez rozdrobnienia, a duże grupy jednogatunkowe) o których pisałem w poście poprzednim użyć należy do poprawy stanu wody, jej parametrów. Co ja bym dał za takie oko , za taką powierzchnię - u mnie trzy karzełki .
EPODLAS 18:29, 12 lis 2013

Aniu, pamiętam twoje ciemierniki kwitnące. Cała kępa, tylko pozazdrościć. Niestety u mnie jeszcze ogród bez ciemierników, na drugi rok jak będę w dobrej szkółce w końcu kupię kilka tych ślicznych roślin. Mnie podobają się bardzo te duże kwiaty - pieguski.
Bogdzia 18:47, 12 lis 2013

Mariusz bardzo ładnie opisał Twoje jeziorko , jest przecież piękne i jak Mariusz pisze przez unikatowe rośliny i ono jest unikatowe. To jest wizytówka Twojego ogrodu.Pozdrówka.
Gabrysia_ 18:55, 12 lis 2013

Ania gdzie masz posadzone Liriope?...,chodzi mi oczywiście o stanowisko
...ciemierniki mnie zachwycają,ja moje wyciepałam...ale pomyłkowo jak koparkowy kopał odwodnienie to musiałam wykopać rośliny...no i jak to blondynka, zapomniałam co to....i poszło
paniprzyroda 19:20, 12 lis 2013

Dziewczyny, jeśli dobrze pamiętam, to wiosną w biedronce widziałam ładne, kolorowe ciemierniki w przystępnej cenie, na pewno dużo niższej niż w szkółkach. Oczywiście żałuję, że nie kupiłam. Będę szukać ich wiosną.
Aniu, oczko jest cudne i klimat, jaki tworzy taka woda w ogrodzie, jest niezastąpiony dla wielu żywych stworzeń. Sama wiesz zresztą, jak również i to, ile pracy trzeba włożyć w jego utrzymanie. Wiem coś o tym... Dlatego podziwiam i doceniam...