Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 07:45, 07 cze 2014

Kondzio napisał(a)
Aniu pomożesz mi strona 162 prosze ja chyba głupieje nie wiem czy zrobić rabaty długie proste czy zostawić fale a na środku zrobić wąska rabate jak myslisz tylko na pw

I tak sobie jeszcze myślę.. że nie musisz mieć wszystkiego co zobaczysz u kogokolwiek..
Ja też sobie gadam co bym jeszcze nie chciała..ale chcieć a mieć.. poszerzam rabaty, zmieniam kompozycje, przesadzam namiętnie, bo roślinki się rozrastają, przestają się podobać, jest coś nowego, a coś się nie podoba, ale nie tworzę nowych rabat od 2012 roku gdy osiągnęłam zarys ogrodu.. bo każda rabata to dodatkowe nakłady czasowe i dodatkowa praca. Przy tym co mam... niestety nie ma opcji bym miała ogród wymuskany i zadbany. I jak sobie pomyślę o nowej rabacie, to też zaraz pomyślę, że nie mam kiedy obrobić tego co mam.

A w twoim wypadku, dochodzi jeszcze to, że masz młody ogród... wszytko jeszcze małe...i sadzisz wszytko co ci w ręce wpadnie (kupujesz oczami) jak rośliny zaczną się rozpychać to dobrze mieć gdzie je poprzesadzać.. a to masz nieuniknione... I co wyrzucisz rośliny czy będziesz rozdawał???

Ja już przeszłam ścieżkę chciejstw i kupowania oczami.. co nie zmienia faktu, że lubię mieć co mi się podoba.. ale teraz jest 1 za 1.. czyli poszła wielka kępa trzykrotki..a mam za to 2 jeżówki pełne białe Wysadziłam 3 firletki - mam 3 tojeści bordowe.. wiec wart pozostawić sobie kawałeczek na takei super chciejstwa. W ostatnim roku kupiłeś taki ogrom roślin, że może poczekaj aż sie to rozrośnie.. same róże zajmą ci prawie cały ogród.. różaneczniki też urosną ogromne...
Daj sobie rok spokoju... tylko kosmetyka.. ale Ty u siebie rządzisz .. i to Twój ogród.. a ja znów podpadnę.
Mariusz 08:07, 07 cze 2014

Mala_Mi napisał(a)
Mariusz... takie lotosy som.... zakwitną, dobrze wyglądają... czy dać im jeszcze papu.. w dwuch kastrach idą .. a w trzeciej ledwo zipie.. ale coś rośnie..

Liście są duże, zdrowe i powoli pędy stają do pionu, nieco omdlałe co może świadczyć o przenawożeniu, ale niekoniecznie ... z nawozem poczekaj do końca czerwca, a przy ciepłym dniu przenieś je do oczka wodnego, płyciutko zanurzając pojemnik pod wodą. Ja swoje eksmituje początkiem tygodnia.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2498-nelumbo-lotos?page=17#post_2
Kondzio 10:30, 07 cze 2014

Mala_Mi napisał(a)

I tak sobie jeszcze myślę.. że nie musisz mieć wszystkiego co zobaczysz u kogokolwiek..
Ja też sobie gadam co bym jeszcze nie chciała..ale chcieć a mieć.. poszerzam rabaty, zmieniam kompozycje, przesadzam namiętnie, bo roślinki się rozrastają, przestają się podobać, jest coś nowego, a coś się nie podoba, ale nie tworzę nowych rabat od 2012 roku gdy osiągnęłam zarys ogrodu.. bo każda rabata to dodatkowe nakłady czasowe i dodatkowa praca. Przy tym co mam... niestety nie ma opcji bym miała ogród wymuskany i zadbany. I jak sobie pomyślę o nowej rabacie, to też zaraz pomyślę, że nie mam kiedy obrobić tego co mam.

A w twoim wypadku, dochodzi jeszcze to, że masz młody ogród... wszytko jeszcze małe...i sadzisz wszytko co ci w ręce wpadnie (kupujesz oczami) jak rośliny zaczną się rozpychać to dobrze mieć gdzie je poprzesadzać.. a to masz nieuniknione... I co wyrzucisz rośliny czy będziesz rozdawał???

Ja już przeszłam ścieżkę chciejstw i kupowania oczami.. co nie zmienia faktu, że lubię mieć co mi się podoba.. ale teraz jest 1 za 1.. czyli poszła wielka kępa trzykrotki..a mam za to 2 jeżówki pełne białe Wysadziłam 3 firletki - mam 3 tojeści bordowe.. wiec wart pozostawić sobie kawałeczek na takei super chciejstwa. W ostatnim roku kupiłeś taki ogrom roślin, że może poczekaj aż sie to rozrośnie.. same róże zajmą ci prawie cały ogród.. różaneczniki też urosną ogromne...
Daj sobie rok spokoju... tylko kosmetyka.. ale Ty u siebie rządzisz .. i to Twój ogród.. a ja znów podpadnę.
Aniu nie podpadniesz mów takie żeczy mów bo to sa rzeczowe podpowiedzi wiesz ja nie tworze nowych rabat bo juz rabaty mam stworzone tylko mysle nad tym czy zostawić proste czy falujące rabaty hi hi hi troche mi przeszkadza to ze z jednego punku w ogrodzie widać cały ogrod dlatego chceialem stworzyć rabate na środku no ale macie zawsze racje hi hi hi zakupami przystopowalismy kupujemy kolorami strasznie duzo roslin nam wypadło niby nie było zimy no ale cóż straszne szkody nam robią nornice wywaliło kilka drzew i nie wiem kiedy bedzie koniec
Mala_Mi 11:49, 07 cze 2014

Konrad.. zrób przejścia, pergole, murki.. ale zostaw oś widokową... a co na prawo i lewo to tajemnica.. Trzeba tam zajrzeć.... a długa oś powoduje, że aż ciekawość zżera co tam jest na bokach
Masz faliste.. zostaw faliste, chyba, że wszytko przekopiesz... na proste..
Zaraz cos u siebie powrzucam z dzisiaj i gonie do ogrodu, bo i w domku trza coś zrobić.
Dzień Muminka odwołany, będzie po południu... i po co wstawałam i leciałam do ogrodu o 4 rano????

Taka była róża.. murek ma wysokość 20cm

I chociaż 2 razy wymarzła.. to jest taka.. a mam młody ogród.. patrzę na to.. i wiem że potem jest problem.
Mala_Mi 11:51, 07 cze 2014

Pipiritka jedna zabiła się o szybkę okna..... Faktyczne Pipa... naklejone czarne ptaszyska, a ona nic tylko wali w szybę, na amen.. idę zrobić pogrzeb

Foto nei będzie, bo to smutne jest
Mala_Mi 11:54, 07 cze 2014

Wszytko poczytałam .. ale pozdrawiam grupowo.... wklejam fotki i uciekam..
Synowa z różami....

Piękne som..

Ale nie pachną..buuu

Zabije mnie za te foto na necie.. ale są piękne... obydwie

Uprasza się o nie cytowanie postu

Mala_Mi 11:56, 07 cze 2014

No to katuję fotami i uciekam....

Róza Elmshorn..

I szałwia do przesadzenia.. rabata do poszerzenia.. ale jak szałwia przekwitnie i będę ciąć..

Mala_Mi 12:00, 07 cze 2014

Róże z dzwonkiem od Finki Takon Blue (czy coś takiego)... pasuje... i mi się podoba.. i różom też

I widok dwóch różanek od innej strony

Mala_Mi 12:14, 07 cze 2014

Lilie martagon..

Mirella 12:15, 07 cze 2014

Ania podziwiam i zapraszam do mnie, oczywiście jak czas Ci pozwoli, Róże kwitną.