Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 23:00, 07 lip 2014

agata19762 napisał(a)

a jakie chcesz???
ja robię z papryką takie do obiadu...

Takie z papryką to numer jeden u mnie ...

Pelaśki zaczynają szaleć.. a ta łososiowa, to już wogle oszalała Jutro sfocę... zrobiłam z niej tyle zaszczepek, a dalej jest kolos..

No to jedziemy z jeżówkami... a tak wogle to mój dzęm sie gotuje.. pora chyba go zamieszać..

AgnieszkaW 23:12, 07 lip 2014

Lawenda i juki wyglądają obłędnie, jeżówki już wchodzą w fazę kwitnienia, będzie jeszcze piękniej Pozdrówka
Mala_Mi 23:13, 07 lip 2014

Nikita napisał(a)
Macham wieczorowa porą i lecę dalej....

Ty wczoraj machałaś, a ja dziś.. dżem nie jest potrawą niskoenergetyczną.. a niby owoce... już w słoikach.... ile to ma kalorii.. szok.
Ta jeżówa ma duże kwiaty... ale odmiana nn...

Mala_Mi 23:16, 07 lip 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Ania, w lipcowym wydaniu "Zieleń to życie" jest świetny artykuł o liliowcach p. Hani.
Nigdy nie sądziłam, że będę się rozglądać za liliowcami.

Jam też zgon - taki żywot człowieka poczciwego.
Zaczęłam cięcie ziół.
EDIT: muszę koniecznie czymś wyściółkować wypielone żywopłoty - czy skoszona wysoka trawa już ususzona ma nasiona? Czy się nadaje na ściółkowanie, czy nie? Kto wie?

Raczej nasiona powinne były sie wysiać ... i już przesuszona powinna być bez nasion.. ale ja nie ściółkuję trawą.. z powodu ślimaków.. miałyby tam używanie..

Ta też ma duże kwiaty... ale nazwy nie znam. musiałbym zanurkować za metkami na rabacie.. ale piszczółki je lubią
Mala_Mi 23:24, 07 lip 2014

agata19762 napisał(a)

Ania mam florovit do roślin kwaśnolubnych,
nie byłam pewna...dlatego pytałam

Można.. ale dziś zrobiliśmy analizę składu zerdzewiałego gwożdzia..
Analizę składu nawozu do hortensji niebieskich...
I przeżyłam szok....
Hortki które maja być niebieskie... potrzebują gleby z odczynem zasadowym!!! W kwaśnej będą różowe, a nawet białawe.. niebieskie są w glebie zasadowej!! A ja ciągle czytam, że hortensje do ziemi kwaśnej .... ot człek sie cale życie uczy... zardzewiałe gwoździe robią glebę zasadową.
Na szczęście odczyn gleby dal jeżówek jet obojętny >>>> duży kwiat jeżówki żółtej..Harvest Moon

Mala_Mi 23:25, 07 lip 2014

popcarol napisał(a)
Ale piękne rybki!! i liliowców moc i ta pomponella z lawendą.. cudnie u Ciebie, Aniu! Buziam!!

Odbuziuję ...
I jeżówka Leila.
Mala_Mi 23:27, 07 lip 2014

Dorota123 napisał(a)
Piękne kwiaty, jak zwykle Kolekcja liliowców imponująca. Pozdrawiam z wakacji.

Pobycz się na jednym boku i za mnie
Chyba j. Paradoxa.. strzelam z głoy, bo już nie che mi sie szukać nazwy na 100%
kitek81 23:27, 07 lip 2014

Mala_Mi napisał(a)

Kitek.. są fajne Tylko póxno startują i trzeba oznaczać gdzie rosną by nei wypielić
Drug dzień upałów.. tak duże, że nawet dupcię do basenu wsadziłam.. nie szło wytrzymać..
roślinek nikomu nie wysyłam, bo się ugotują i nie dojdą ..

Jest masakra
Nic tylko kałuża... a w niej lotos ma 6 pąków

nom, szkoda by było, żeby się zmarnowały, nawet jak podróż przeżyją, to gdzie je teraz dawać do przesadzania w te upały!
u mnie dzieciaki się moczą w basenie piszcząc przy tym na całą ulicę
Mala_Mi 23:31, 07 lip 2014

mira napisał(a)
Coś do zdjęć lilii się dokopać nie mogę ale taki upał że mam problem
u mnie liliowce te przesadzone na jesieni jakieś marne a jeden nie przesadzany wogóle nie zakwitł - zresztą inny też
w Wojsławicach rosną w pełnym słońcu a w opisach że do półcienia też dobre zaczynam się przekonywać, że liliowce to byliny słońca

też tak masz ?

Mira, widzę że wróciłaś, bo gdzieś sie urlopowałaś.. chyba że mi się z gorąca już miesza
Ja liliowce przesadziłam w półcień.. pierwszy rok po posadzeniu są zawsze słabe.. może Twoje też tak mają.. a lilie wrzucałam tu i tam.. grandzę tylko u siebie, ale nie wyrabiam u Was..
Colorburst Orange...chyba , na 90%

Mala_Mi 23:33, 07 lip 2014

kasiek napisał(a)

No nie tup bo dziure w podłodze narobisz! A foch do Ciebie nie pasuje, prędzej nerw

Do Ciebie z moim Emem się nie jedzie - bo ogrody go nie bardzo interesuja a do Ciebie nie mozna wpaść na chwilę. Masz ogród do kontemplacji, poza tym coś mi się wydaje że pogadanka między nami mogła by trochę potrwać
Dlatego ten wyjazd pozwolił mi obczaic droge i stwierdzam ze łatwo sie jedzie.
Kiedy Ci kręcą Maję? Bo jak troche dychniesz to zabieram Aganie ze soba (która szaleje na punkcie Twojego ogrodu) i wpadamy do Ciebie
Nie bój nic, Twojego ogrodu Ci nie odpuszczę !

O w mordkę.. cicha wielbicielka z Aganii
A to ostatnie zdanie mi sie podoba Nawet napiszę .....
TAK TRZYMAJ
a mój M by juz zainteresował twojego czymś innym niż ogród
Hot papaya