Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 23:46, 25 sie 2014

Milka napisał(a)

Mimo narzekania na upiorne kępki, mnie się ta jeżówka podoba, w razie co, trzeba od razu podpory robić a ta żółta fajna, delikatny kolor...no i faktycznie szybko u ciebie ta trzmielina się wybarwia, moja na razie całą zielona, krzak podobnej wielkości

Irenka.. ja mam podpory.. kijków nawet nie likwiduję na zimę.. na wiosnę... ale to telewizji w maju powyciągałam Bo to idiotycznie wyglądało.. a potem było sucho i nie dało sie niczego wbić, a jak przyszedł deszcz z wiatrem..to było za późno
Będę robić ozdobne podpory, by mogły stać i nie szpecić cały rok Muszę tylko nauczyć się spawać... może w tym tygodniu sie pouczę Miał zrobić znajomy, ale .. robi od wiosny wiec postanowiłam zrobić sama.

Na razie dziś po południu demolowałam skalniak.. wyrzucam prawie całą kocimiętkę.. posadzę przetacznika od Finki, bo za różami ma za ciemno , a jest fajny.. wyciągnę na słoneczko miniaturową rudbekię... bo gubi się w czeluściach.... a rudbekie są fajne jak jeżówki, kwitną i kwitną... moje ulubione to Goldsturm.. dużo w tym roku porozdawałam, ale muszę pomyśleć gdzie uda mi sie je wcisnąć... to rekordzistki kwitnienia .. już 2 miesiące daja czadu.. i się nei pokłądają
Tyle słoneczka w ogrodzie

A to moje miniaturki.. Little Goldstar.. maja tylko 20cm... nawet u mnie nie urosły wysokie.. a to już ich drugi sezon

Mala_Mi 23:51, 25 sie 2014

WilczaGora napisał(a)

milion razy bardziej wolimy jeżówki

Jak kwitną róże to kocham róże, ale jak zakwitną jeżówki to milion razy wolę je...

Zakwitły supreme cantalupe... są pomarańczowe, tylko foto przekłamało w słoneczku kolor..

Poszerzyłam rabatę, dosadziłam pomarańczowe róże (niech konkurują która bardziej zasługuje na kochanie)... zrobiłam przerwy w istniejącej obwódce z tawuły.. za 2 lata się połączą gałązki... na razie dziury straszą..

A możę kulki zrobić z cycków... takie na niby nóżce? Nóżki jako jeden pień sie nie da zrobić, ale jakby podgolił gałązki od dołu???? Chodzę i oglądam czy mam szansę to zrobić i nie spaprać..
Mala_Mi 23:54, 25 sie 2014

Bogdzia napisał(a)
Nadrobiłam zaległości. Lotosy pięknie zakonczyły sezon. Miłego tygodnia.

Jak się ociepli to jeszcze coś zakwitnie, wypatrzyłam pąka... foto dzisiejsze.. jutro już zaczną spadać płatki.. szkoda... tylko 3 dni kwitnie taki kwiat

Za to niebieskie roślinki wodne są rewelacyjne (ciągle zapominam nazwy)... kwitną non stop od czerwca

Mala_Mi 23:57, 25 sie 2014

Nikita napisał(a)
Aniu, podglądnęłam te twoje lotosy - bardzo mnie się podobywują!!!
Buziam

Mnie też

Hosta babkolistna.. kwitnie jako ostatnia... liście ma zwyczajne, należy do raczej dużychhost, ale kocham ją za kwiaty.. śnieżno białe i pachnące Mam dwie takie kępy.. i mogłabym mieć więcej...

Mala_Mi 00:03, 26 sie 2014

Justyna napisał(a)
Dzięki za podsumowanie. Pójdę w takim razie w gatunek.
Napisz mi jeszcze proszę jak się zajmujesz przed zimą crocosmią? Posadziłam Lucyferka pierwszy raz w tym roku i się zastanawiam kiedy sciać, i czy na zimę sypnąć mu kory.
Serdecznie

Ja ścinam liście raz wiosną, a innym razem jesienią.. to zależy kiedy mnie denerwują. Zwykle wiosną, ale jak dopadnie przędziorek i zrobi z liści sito.. to jesienią.. Zasypuje korą.. tak na kilka centymetrów grubości.. koniecznie.. w tym roku je chyba wykopię, bo mam tam tulipany, które już są brzydkie... i posadzę cebulki na zimę.. szybciej startują wiosną.

Jesień idzie.. zimowity, wrzosy kwitną, zawilce też... i w nocy zimno jak ... brrr

monteverde 00:05, 26 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)

Jak się ociepli to jeszcze coś zakwitnie, wypatrzyłam pąka... foto dzisiejsze.. jutro już zaczną spadać płatki.. szkoda... tylko 3 dni kwitnie taki kwiat

Za to niebieskie roślinki wodne są rewelacyjne (ciągle zapominam nazwy)... kwitną non stop od czerwca

Piękne te lotosy jak byłam teraz to je obfociłam wszystkie Aniu to hiacynt wodnyale nie jestem pewna bo listki u Ciebie jakieś strzeliste a ten co znam ma bardziej w serduszka a rudbekie pikne te malutkie sa jeszcze z tych niższych Little Henryja też nie wycinam hostom kwiatów pozdrówka
Mala_Mi 00:11, 26 sie 2014

Sebek napisał(a)
Z różami rzeczywiście jest dość dużo zachodu, żeby wyglądały dobrze... Ja mam kilkanaście, ale ogarniam je, na razie... Wolimy jeżówki, prawda?

I hortki też

Ktoś podsunął pomysł (chyba Tesia??) by pod krzakiem jałowca posadzić hosty.... tzn podzielić moją co tam jest.. ale fajna ta wielka kępa.. wiec te uratowane przez ciebie hosty spod katalpy przeniosę pod jałowca, a kokorycz pogiętą wymyśliłam że przeniosę w miejsce wrzosów do Alei KOnstancji co sie robią brzydkie bo już im za ciemno na rabacie

Końca rewolucji nie ma...

Tu będą hosty zamiast kokoryczy.... po ścięciu jest miesiąc brzydko..

Dam jedne kolor żurawki i przeniosę hosty ....gdzieś przeniosę...

Mala_Mi 00:18, 26 sie 2014

monteverde napisał(a)

Piękne te lotosy jak byłam teraz to je obfociłam wszystkie Aniu to hiacynt wodnyale nie jestem pewna bo listki u Ciebie jakieś strzeliste a ten co znam ma bardziej w serduszka a rudbekie pikne te malutkie sa jeszcze z tych niższych Little Henryja też nie wycinam hostom kwiatów pozdrówka

Hiacynty są niskie.. i nie zimują...

Poszukałam.. to rozpław sercowaty I wreszcie sobie zapisałam...... moja ulubiona roślina w oczku

A to ulubione nad oczkiem

Mala_Mi 00:23, 26 sie 2014

Gabriela napisał(a)

Aniu, u mnie identyczny striptiz zrobiła Eden Rose - ponad dwa metry gołe a wyżej prześliczne kwiaty w dużej ilości. Dobrze, że to pod tarasem w drugim domu, to przynajmniej można powąchać i pomacać.
Dwa jeszcze nieduże Langi, też łyse oczywiście i chyba najbardziej obrzydliwe się zrobiły.
Dzisiaj oglądałam sobie zdjęcia z czerwca, ach jakie wszystko było wtedy piękne i świeże...

A przy okazji jeżówek - przesadzać teraz, czy poczekać do wiosny? Nie mam pojęcia jak się toto zachowuje.

Jeżówki możesz przesadzić jesienią ,ale poczekaj aż przekwitną, bo kwaty zwiędna i będzie kolejny striptiz. Oczywiście lepiej zrobić to wiosną, ale ja przesadzam jesienią i żyją. Byle nie przed samą zimą

Te trawy przesadziłam w zeszłym roku jakoś na początku września.. szybko uschły.. po tygodniu zaliczyły zgon... ale zostawiłam i czekałam co będzie... bo mi szkoda jej było, ma piękne czarne kłosy... i żyje W dodatku przybrała na objętości

Mala_Mi 00:25, 26 sie 2014

agniecha973 napisał(a)
Dzięki za podpowiedzi jeżówkowe. Oczywiście, że masz mało

Mam stanowczo za mało.... poważnie..

A trawki polecane przez Danusię )nazwę zapomniałam pfire fire.. jakoś tak pomarańczowieją.. są piękne