Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 16:48, 11 wrz 2014

Kasik napisał(a)
Aniu - ja ciągle podziwiam Twoje siły niespożyte.
Jesienny ogród jakoś mnie przytłacza. Wilgoć, ślimaki łażące nawet po łupku granitowym, nie ma jak wyjść uporządkować. Co ja mówię- może jest jak , tylko się nie chce.

Recepty na lenistwo nikt nie wymyślił...

Ale Twój ogród czaruje jesienią.

Kasiu, wcale nie mam sił.. a mam lenia gorszego od Twojego... szczególnie ostatnio.. nic mi się nie che, bo żeby sie tak chciało jak się nie chce.. a ślimaki to mi po ścianach kamaszują.. najwyżej wypatrzyłam pod podbitką dachu... czego on tam szukał??? Marchewki mi zjadły pod ziemią... na górze marchewka piękna, a wygryzły się 10-15 cm pod powierzchnią ziemi.. pieprzona partyzantka podziemna..

Przebarwiają sie aronie.. znak, że to juz jednak jesień i żadne czary mary nie pomogą... liliowcom też już namiętnie skupię zaschnięte liście..

Mala_Mi 16:51, 11 wrz 2014

Tusiala napisał(a)
Tak, czas zdecydowanie za szybko płynie. Chwilami szybciej niż wartki potok. Mnie samej zrobiło się jakoś smutno po przeczytaniu tych kilku, zaległych stron.

Trawy U Ciebie oszałamiające a każda roślinka od Ciebie cieszy oko.

Jak cieszy oko to super
A czas to coraz szybciej z wiekiem zapinkala.. to już nie dzień leci szybko.. to tydzień leci szybko.. tydzień szybciej niż kiedyś godzina..

Jak o potoku ... to potok.. zwany ściekiem.. wiosną go zmeliorujemy, eMuś chciał teraz, ale za dużo przekopywania..

Mala_Mi 16:54, 11 wrz 2014

Milka napisał(a)

Tyle to wiem, ale jak mieć rozplenicę Vertigo i Rubrum, bez corocznego kupowania?

Trzeba podpytać hodowców jak to robią... ja nie mam cierpliwości do przechowywania roślin.. dlatego też i doniczki ograniczyłam.. bo podlewanie też wnerwia. Wiatr strącił skrzynkę i wszytko połamane... niech stoi takie pod ścianą, nawet nie będę tarmosić na parapet..

I zawilce. te maja kwiaty pełne i wielkie I trawiszcza, część kłosów wydarłam.. miały 1,5 metra długości. Stipy też wydarłam z włosów, bo już wkurzały...

Mala_Mi 17:03, 11 wrz 2014

Jagoda - trochę sie rozłazi, ale u mnie ma tam sucho więc trudno mu zdobywać teren... no i z brzegu eM lata z kosiarką.. mam go od szwagierki (dostałam kępkę)... i rośnie u mnie już od 2009 roku... Jak Marek mi dał kolejna kępkę 2 lata temu to chętnie wzięłam i posadziłam pomiędzy żywopłotkiem bukszpanowym a jodłą... i też nie widać jakiejś inwazji.. on chyba jak ma sucho to tak sie nie rozłazi..

Madżen - to już jesienne wieczory

Gabriela - moje rozchodniki padają od opuchlaków.. a po podlaniu Dursbanem.. bo nerwa złapałam.. straciły wszystkie liście. Więc rozchodnikom rdest najmniej szkodzi.
U Ciebie jak widać lepiej rośnie... ale ja swojego posadziłam w spartańskie warunki.. jako zapchaj dziurę Bo nie lubię pustych miesc na rabacie, zaraz wszytkie chwasty chcą tam rosnąć..

Barbula w całej okazałości.. wysokość 1,5 metra, a szerokość ciut więcej. Łagodna zima swoje zrobiła.. tak jak i budlejom, że wysokie na kilka metrów.

I widoczek

Mala_Mi 17:08, 11 wrz 2014

Na rabatach bylinowych robi sie bałaganiarsko.. dlatego porządek na Danusiowej rabacie koi oko.. i teraz bardzo cieszy... aż miło popatrzeć Teraz mogę chwalić się tym skrawkiem ogrodu

Tylko fotki nie mam jak zrobić to jest z barierki.. chybotliwej barierki..

A to z poziomu gruntu

Mój wątek powinien nazywać się Ogród bez tajemnic... bo wszytko juz pokazane.
Uciekam porządkować kolejny stosik papierów.
Urszulla 17:29, 11 wrz 2014

Aniu, jak Ty piszesz że nic Ci się nie chce to ja czuję się usprawiedliwiona ze swoją depresją ogrodową a Twoje widoki i tak zachwycają.
Jag_58 17:35, 11 wrz 2014

Mala_Mi napisał(a)
Na rabatach bylinowych robi sie bałaganiarsko.. dlatego porządek na Danusiowej rabacie koi oko.. i teraz bardzo cieszy... aż miło popatrzeć Teraz mogę chwalić się tym skrawkiem ogrodu

Tylko fotki nie mam jak zrobić to jest z barierki.. chybotliwej barierki..

A to z poziomu gruntu

Mój wątek powinien nazywać się Ogród bez tajemnic... bo wszytko juz pokazane.
Uciekam porządkować kolejny stosik papierów.

Anek przedogródek godny pozazdroszczenia ,bardzo ładnie skomponowany
Anek a nie kusiło Cię aby pod murkiem domu dac żółte żurawki?????
buziaki ,i nie zazdroszcze papierów bo sama ich nie znoszę
Muminek wynagradza wszystkie smutki co za pogodne dziecko,całuski
hanka_andrus 17:50, 11 wrz 2014

Aniu, masz pięknie nie zarzucaj sobie lenistwa. Ta pora roku wyraźnie kaze przystopowaći nabrać sił nazimowe ogarnięcie ogrodu. Jeszcze tydzień, dwa i będziemy sadzić tulipany. Kupujesz nowe, czy zostajesz z tym co miałaś?
Muminek , zabójczy chłopak, oj, rwać będzie dziewczyny z całej okolicy!
malgorzata_s... 18:35, 11 wrz 2014

Aniu mam prośbę o identyfikację bo było napisane jeżówki mix 10 zł
No i ten mix ja teraz mam w głowie https://www.ogrodowisko.pl/watek/4617-ogrod-cioci-czyli-ciociogrod/posts/1319995/quote
Sebek 18:44, 11 wrz 2014

Masz rację Aniu, czas teraz płynie jakby szybciej... Byłem wczoraj święcie przekonany, że mamy wtorek - musiałem dwa razy do kalendarza zaglądać by się upewnić, że jednak nie Choć takie dni jak ten (buro, szaro, mgliście) niech upływają szybko

Przedogródek dojrzał - świetnie wygląda