Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

GorAna 21:08, 25 lis 2014

Aniu, celebrytko, bez trzeciego cycka.....zostawiam Ci wielkie buziaki.....jesteś jak stare wino z dnia na dzień mocniejsza, w słowach i czynach....ze śmoiechu mam zawroty głowy i nawet jesienna paskuda mi nie straszna
Bogdzia 21:14, 25 lis 2014

Macham.
babka 21:25, 25 lis 2014

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
Niesamowita kobitka jesteś z niesamowitym poczuciem humoru ! Mówił już Ci to kto??
Mala_Mi 22:05, 25 lis 2014

anka_ napisał(a)

Aniu oglądałam Maję w twoim ogrodzie, czytałam wspaniała relację z chrztu ogrodu, przeglądałam wątek. Dla mnie wyłania się obraz Ogrodniczki z niespożytym pokładem energii, tworzącej z pasją swój ogrodowy raj.
Tyle słów zachwytu ciśnie się na usta, ale jak w jednym poście ująć to wszystko. Staw , przedogródek, cudowne kaliny, wiśnia Kiku-shidare-zakura, wspaniałe kwiaty lotosu, pijany Garnet .... Nie sposób wymienić tu wszystkiego co zachwyciło czy zwróciło moją uwagę.
Pozwolisz więc, że czasami usiądę cichutko na ławeczce przy stawie i będę się rozkoszować pięknem twojego ogrodu.

Co do stawu- bo u mnie to teraz nr.1. na tapecie- to wyczytałam, że ma powierzchnię ponad 50m2, czy wyłożony jest EPDMem albo folią?

Czy świerki stanowiące ramy ogrodu to pospolite czy serby?

Powiem szczerze, że ta fotka ogromnie mnie zaskoczyła.

Nie wiem czemu ale zawsze myślałam, że kielichowiec ma duże kwiaty, wielkością podobne do tulipanowca. Patrząc na fotki twojego krzewu nie bardzo już żałuję, że mój padł zanim jeszcze zakwitł.

Co ty Aniu z nimi robisz, że u ciebie tak pięknie rosną. Ja robię drugie podejście do tych wstręciuch i -sądząc po wyglądzie- znów nieudane.

Powiedz mi proszę ile lat trzeba czekać na taki okaz tulipanowca.

Szkoda, że mieszkam tak daleko bo skorzystałabym z dobrodziejstwa eksmisji.

Z powodu braku czasu odpowiadam króciutko... sorki
Dziękuję za komplementy.... jak każdy ogrodnik... na tym punkcie rumienię się, ale cieszą mnie wszystkie miłe słowa. To taki trud za pracę, który doceniają też inni.. Ogród robię dla siebie i pod siebie, ale jak komuś się też to podoba...to człek nabiera zapału do dalszej pracy Wiec nieskromnie powiem, że każdy komplement cieszy jak cholera

A teraz konkrety.

Staw pieszczotliwie zwany kałużą jest wyłożony folią PCV o grubości 0,8mm. Pod spodem jest wełna mineralna (na gryzonie by nie przegryzły). Działka jest położona na szczycie wzgórza i za nic nie ma szans by uzbierać naturalną wodę. Mało tego .. wody podziemne są tak głęboko, że nawet nie mam szans na założenie prywatnej studni. Woda w ogrodzie to życie... musiało być. Zauroczona oczkiem Bogdzi z rododendronowego .. zmałpowałam oczko. Dziura i tak się wykopała na podwyższanie rabat pod rododendrony....

Ramę ogrodu od strony zachodniej stanowią jodły balsamiczne. Kupione okazyjnie i duże. Wszytko byłoby fajnie ,gdyby nie jakaś zaraza która nam je próbowała zniszczyć, walczą do tej pory. W programie Maja w .. widać scenę jak gadam o języczce na tle najgorszych jodeł.. te idą wiosna do wymiany na ..serby. Wyglądają paskudnie, chociaż widać, że walczą o życie.. to ich los przesądzony.

Kielichowiec ma małe kwiaty... pachnie tak sobie. Trzymam bardziej z pobudek kolekcjonerskich niż wizualnych. Więcej bym go nie kupiła. Poza tym nie lubię ciemnych kwiatów. Wyjątek dla tulipanów i lilii. Posadziłam go .. i tyle.. nie dbam o niego bo nie wart tego, ale prawda jest taka, że też próbował parę razy zaliczyć zgon.. jak nie przędziorki to jakiś grzyb.. Wyrósł z chorób

Tulipanowiec.. kupiłam w 2010 roku. Mały nie był, ale nie na tyle duży by nie wszedł do zwykłej osobówki. Na fotelu pasażera nogi, głowa na tylnej szybie. Bez pomocy bagażnika czy specjalnych aut.. Miałam już nic nie kupować, ale takie piękne drzewo.. dostałam na kreskę I tak mój pomysł by jeździć do szkółek bez pieniędzy (odliczone tylko na to co mam kupić) szlag trafił. W tym roku wreszcie zakwitł Ale kwiaty by zobaczyć trzeba było pokazywać palcem.. podobne do liści.. ekipa Mai je kręciła, ale .. nie pokazali ..

Eksmisje w ogrodzie bylinowym są niestety nieuniknione. Niektóre byliny rosną jak głupie

Mala_Mi 22:07, 25 lis 2014

babka napisał(a)
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
Niesamowita kobitka jesteś z niesamowitym poczuciem humoru ! Mówił już Ci to kto??

Mówią mi pieszczotliwie Ostrojęzyczna Macham Malkulowi.... to jej hasło

Przy okazji Kokoszka pozdrawia nieKokoszke
Piotr_ 22:08, 25 lis 2014

twoje oczko mnie inspiruje cudne jest
Mala_Mi 22:42, 25 lis 2014

Mira napisał(a)
Mala_Mi widzę,że piękny przywrotnik masz u siebie.Jest wymagający? Proszę zdradź tajemnicę jak o niego dbasz Widziałam zdjęcie jakie wstawiłaś u Bdan,tam u niej też zadałam to samo pytanie ale przyszłam też tutaj z nim

Przywrotniki rosną jak sobie chcą. Jak się pokładają to wycinam praktycznie do zera (czasem młode listki zostawię). Bez przycinania jest potem strasznie brzydki.
Od tego roku testuję odmianę niższą ze sklepu u naszej Finki.. za rok coś o niej napiszę.

To Ci się spodobało Niestety piękna jest rabata jak kwitnie baptysta i piwonie.. ale potem też da się wytrzymać Przywrotnik po cięciu ok. 2-3 tygodnie jest brzydki.. ale ten układ mi sie bardzooo podoba

Olili 22:52, 25 lis 2014

macham
Sebek 23:19, 25 lis 2014

Historia z listem świetna - zaległości w fotkach i wpisach nadrobiłem - listem byłem zaskoczony, ale z tego cycka to się chichram się do teraz - straszna była (w sumie jest?) owa pani Nie to co Twój ogród, który jest niesamowity i stąd tyle fanów
Mala_Mi 23:26, 25 lis 2014

bdan napisał(a)

Aniu ale Maja chyba wraca do ogrodów. Mam nadzieję, że w Twoim przypadku tez tak będzie

Myślę, że pora pokazać inne ogrody Pięknych nie brakuje ....
U mnie musieliby siedzieć non stop, bo co chwila coś innego zachwyca (przynajmniej mnie)... a na gości non stop to się nie zgadzam Jestem towarzyska, ale nie aż tak
A swój ogród będę pokazywać na wątku.... i myślę, że wystarczy.. nawet z nawiązką.