Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Agania 10:20, 12 sty 2015

I jak wyszło wam wspólne sprzątnie....wchodzenie po drabinie, to też niezły pomysł, ale mumiś niezmordowany jest... jak tak dalej pójdzie to alpinista z niego wyrośnie
ana_art 10:55, 12 sty 2015

rozark napisał(a)
Mała Mi,
Zdaje się, że masz hortensję Pinki Winky. W szkółce napisali że: "duży pełny, wiechowaty kwiatostan, który na początku kwitnienia jest biały a z czasem przebarwiające się na różowo lub czerwono - od czego to zależy? Znaczy się kolor? Ja chcę mieć czerwony.
HMMMM ona poprostu tak ma, to nie zależy od warunków raczej. Przynajmniej u mnie
rozark 11:19, 12 sty 2015

ana_art napisał(a)
HMMMM ona poprostu tak ma, to nie zależy od warunków raczej. Przynajmniej u mnie

A nie zależy od ph? sorki Aniu że tak u ciebie pozwalam sobie prowadzić dyskusje.
agata19762 11:38, 12 sty 2015

widzę Aniu, że Ty doskonale łączysz przyjemne z pożytecznym ... super !!!
pilnujesz wnusia jednocześnie ucząc go pielęgnacji roślin...
wspina się świetnie ...po Babci
od razu przypomniały mi sie Twoje fotki na wysokościach
Mala_Mi 12:29, 12 sty 2015

rozark napisał(a)
Mała Mi,
Zdaje się, że masz hortensję Pinki Winky. W szkółce napisali że: "duży pełny, wiechowaty kwiatostan, który na początku kwitnienia jest biały a z czasem przebarwiające się na różowo lub czerwono - od czego to zależy? Znaczy się kolor? Ja chcę mieć czerwony.

Mi osobiście ta hortensja się nie podoba.... taka nijaka i kwiaty ma małe.
Jak chcesz czerwoną to kup sobie VANILLE FRAISE. Zobacz jakie piękne ma Ana Art. Najpierw białe a potem czerwone.
Moja Pinki to już 5 letni krzew i rośnie tak sobie... a VF rośnie szybko i w każdych warunkach przebarwia się na buraczkowy. Bo na czysty czerwony to żadna się nie przebarwia...
Od czego zależy kolor?? Nie mam pojęcia, ale chyba od długości jesieni, jak ładna i i ciepła to wybarwia się na ciemno, jak przyjdą przymrozki to nie zdąża sie przebarwić. Ale to moja teoria.
Foto nie oddaje wielkości kwiatostanu.. ale Vanilka ma ogromny.. i potem jest jeszcze ciemniejsza. Idź do wizytówki Any art... ona ma je pokazowe.
Na początku jedne i drugie są białe.. zaczynają się przebarwiać w połowie sierpnia, a kolory maja dopiero we wrześniu.

Pszczelarnia 12:34, 12 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)

Mi osobiście ta hortensja się nie podoba.... taka nijaka i kwiaty ma małe.
Jak chcesz czerwoną to kup sobie VANILLE FRAISE. Zobacz jakie piękne ma Ana Art. Najpierw białe a potem czerwone.
Moja Pinki to już 5 letni krzew i rośnie tak sobie... a VF rośnie szybko i w każdych warunkach przebarwia się na buraczkowy. Bo na czysty czerwony to żadna się nie przebarwia...
Od czego zależy kolor?? Nie mam pojęcia, ale chyba od długości jesieni, jak ładna i i ciepła to wybarwia się na ciemno, jak przyjdą przymrozki to nie zdąża sie przebarwić. Ale to moja teoria.
Foto nie oddaje wielkości kwiatostanu.. ale Vanilka ma ogromny.. i potem jest jeszcze ciemniejsza. Idź do wizytówki Any art... ona ma je pokazowe.
Na początku jedne i drugie są białe.. zaczynają się przebarwiać w połowie sierpnia, a kolory maja dopiero we wrześniu.

Anek, Twoje analizy i porady to mistrzostwo świata.

Możesz mieć 2 wizytówki "kolekcje" i ogród. Raz jako Anek, raz jako Mała Mi.
rozark 13:41, 12 sty 2015

wielkość kwiatów robi wrażenie, ale ja mam ok. 1m2 miejsca na rabacie z czerwienią to róż nie bardzo.

nie wklejam zdjęcia bo nie moje ale zerknijcie proszę - może ma ktoś taką hortkę?

http://euroogrod.com.pl/product-pol-2695-Hortensja-ogrodowa-czerwona-barwa-kwiatow-Hydrangea-macrophylla.html
Mala_Mi 13:55, 12 sty 2015

Migusiem na 10 minut wpadam..

Pszczółka - komplement na wyrost, ale dziękuje..

Agata - to małe to diabłu z patelni uciekło.... cisza w domu teraz taka (niedawno pojechał do domciu) że aż w uszach dzwoni.... i błogi spokój

Rozark - Reniu dyskusje są wskazane i jak ja mam się do tego odnieść to najlepiej u mnie, bo wtedy na pewno przeczytam. Pinki ma czasami taki brudny kolor co mi się też nie podoba. Ale widziałam ładne egzemplarze... szkoda, że nie u mnie..

Agania, Renia - 2 godziny chodzenia po drabinie lub schodach.. i ja padam... nie ta kondycja.. przezywam się na niego teraz Rusek.. taki chłop "co gniotsa i nie łamiotsa.. "

Aneta - ja do komunii jeszcze musiałam mieć podkolanówki za kolana... by zakryć strupy które nie miały szans się zagoić..

Viola - mi czasami pomysłów brakuje.. czym go odciągnąć od tego co nie wolno.. w dodatku nie może leźć do psa, bo staruszek ślepy i głuchy... wiec oczy naokoło głowy..

GorAnia - czy coś mi insynuujesz ???

Iwona - może Twój taki Rusek nie będzie...

Kacha - oj pomoże, pomoże

AlKa - irysy fajne tylko krótko kwitną.. wysokie tylko niefajne bo się wywracają ..

Ula - jedna wizytówka chyba wystarczy... i kfiotki w działach tematycznych

Mala_Mi 14:32, 12 sty 2015

rozark napisał(a)
wielkość kwiatów robi wrażenie, ale ja mam ok. 1m2 miejsca na rabacie z czerwienią to róż nie bardzo.

nie wklejam zdjęcia bo nie moje ale zerknijcie proszę - może ma ktoś taką hortkę?

http://euroogrod.com.pl/product-pol-2695-Hortensja-ogrodowa-czerwona-barwa-kwiatow-Hydrangea-macrophylla.html

O ogrodowych hortkach Ci nic nie napiszę, bo wszystkie swoje oddałam. Za kapryśne, kwitną jak nie przemarzną, a przemarzały u mnie.... trzeba zabezpieczać a i tak gwarancji nie ma. Wolę bukietowe... kwitną zawsze i niezawodnie ..
1m2 wystarczy.. bo bukietowe się przycina wiosną i ma się tyle ile się chce.
Sorki, ale mój klimat nie dla ogrodowych hortek.
Mala_Mi 14:38, 12 sty 2015

beata_m napisał(a)
Witam się Aniu u Ciebie w ten zimowy (choć u mnie jakby wiosenny) poranek. Pięknie u Ciebie! Wiadomo, że podglądałam Twój ogród już wcześniej w Mai i nie raz na formum Ogród zachwyca ilością roślin. Jak Ty to robisz, że ogarniasz wszystko i nic nie sprawia wrażenia chaosu a świetnie skomponowanych rabatek. Normalnie koleżanko chyle czoła i pozdrawiam ciepło

Dziękuję, że tak odbierasz ogród... czytam Twój wpis i myślę o takim ogrodzie marzę Z bliska widać różne mankamenty.. ale... to do dopracowania na rok AD 2015

Dziś strzeliłam tylko 2 fotki... ślady po pięknej zimie W nocy z soboty na niedzielę, tak padało, że miałam wrażenie że chmura się urwała... Jakby to był opad śniegu to zaspy byłyby po pupsko..