Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 16:16, 12 sty 2015

popcarol napisał(a)
Cudna!! Tylko zimowe foty przeleciałam szybciutko

Aniu co to za żurawka na drugim planie??
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/75/758317/original.JPG

Karola to Delta Dawn. Wiosną pomarańczowa, potem przechodzi w żółte a na koniec jasna zielona.
Oszukałam się jak głupia fotek... dopiero na płytce ze spotkania mam foto od Łukasza... bo kto fotografuje żurawki jak jest tyle innych kwiatów

Takie fazy udało mi się znaleźć.. ogólnie to jest piękna żurawka, szczególnie wiosną

popcorn 16:39, 12 sty 2015

Cudna! Dziekuje za czas poswiecony za szukanie fotek! Do listy zakupow zapisana
Pszczelarnia 17:15, 12 sty 2015

Anek, chciałaś narciarzy? Czy saneczkarze mogą być?

Mala_Mi 17:23, 12 sty 2015

Marzena2007 napisał(a)
Aniu czy jesli znajdziesz chwile czasu' to zrobisz przeglad swoich ciemeirnikow? W wizytowce potraktowalaś je drugorzednie

Czy kojarzysz kto na forum ma duzo odmian ciemiernikow?

Ciemierniki nie wszystkie chcą mi rosnąć.. chyba za gliną nie przepadają
Mam tyle kwiatów, że nie jestem w stanie ich wszystkich włożyć do wizytówki.. nie mam ich fotek jako ładnych kompozycji.. a wizytówka to nie portrety roślin tylko całokształt ogrodu.

Najokazalszy u mnie to PRETTY ELLEN WHITE. Jest większy od innych, również na wysokość. Startuje za to później od innych, ale kwitnie za to kilka miesięcy. To mój faworyt i ulubieniec. W dodatku cudnie się rozsiewa... wcześniej pieliłam go, a teraz już hoduję sadzonki. Na składance masz odmianęPretty i NIGRA. Popatrz jak się różnią kolorem i wzrostem. Nigra różowieje potem, a Pretty zielenieje.

Takie mam.... część to zakup zeszłoroczny (oznaczam jako Z*)
Od lewej do prawej i od góry do dołu
(góra) Bollene, Pretty Ellen White, Nigra
(dół) bordowy nazwa zagubiona, kupiony jako pełny różowy (Z*) i pełny biały (z*)
kupowane w szkółce jako ładne sadzonki.

Dwa zeszłoroczne z mojej giełdy rolnej
ciemiernik Angel Glow

ciemiernik White Moon

Mala_Mi 17:25, 12 sty 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Anek, chciałaś narciarzy? Czy saneczkarze mogą być?

Mogą być Chociaż to wygląda na saneczkarkę

Szukając żurawek znalazłam na płytce Łukasza takie foto.. cudne...

Mala_Mi 17:31, 12 sty 2015

Marzena2007 napisał(a)
Aniu jeśli nie dodasz nowego dodatkowego zdjęcia tylko zamienisz stare posty na nowe fotki nikt nie dostaje powiadomienia o zmianie.... Wiem trabisz na forum ze zmieniłaś wizytówke
Ja robię wyłacznie wizytówkę dla nowych osób, kótre nie znają mojego ogrodu i nie są w stanie przejść przez kilka tysięcy stron naszego paplania

Szablon wizytówki dla Twojego ogrodu jest zbyt mały, powinnaś ja mieć na 100 stronach. Może zalozysz wizytówki poszczególnych swoich kolekcji? Np liliowców oddaielnie, jeżowek odzielnie, rośliny skalne, trawy, drzewa???

Madżen to dla nowych wizytówka.. a starym trąbię.. kto chce to zajrzy.. Uważam, że każdy musi mieć wizytówkę, wtedy widać jaki ogród i czy nam pasuje.. w paplaninie często muszę przebić się przez setki postów aby zobaczyć chociaż jedno foto... Czasami zapominam co u kogo widziałam to też lecę do wizytówek..

Mam jeszcze ciemiernika korsykańskiego.. ale u mnie rośnie kiepsko.. niedawno przesadziłam, może będzie lepiej.. jedynie co, to się dobrze wysiewa

I jakiś jeszcze składak.. z ciemiernikami to problem, bo wcale tak wcześnie nie kwitną, ich szczyt urody jest z innymi wiosennymi cebulowymi... i trwa konkurencja co ładniejsze..

Mala_Mi 17:40, 12 sty 2015

A teraz podziękowania za komplementy pod adresem wizytówki Renacie, Olili (zapraszam na żywo do ogrodu, byle byś się nie rozczarowała), Marcie (co nie jest Bartkiem).
Jankosia - ogród z parkingiem i resztą ma po ostatnich pomiarach chyba 2850m2 czyli 28,5 ara
Ciociu Gosiu - kto by ślepił w ten atlas botaniczny??? Chcesz by Danusia mnie przegoniła na cztery wiatry???

Jak kogoś pominęłam to sorki, ale 3 dni nieobecności to wieczność...

Renia - życie towarzyskie się u mnie toczy czy jestem czy nie.... i z tego powodu najczęściej jestem tylko u siebie na wątku i jak ktoś coś ode mnie chce to musi mi odmeldować u mnie... doba ma 24 godziny i już czasu brak by być u innych i u siebie ..

I dzisiejsza prawie zima.... bardziej w prawo jest już zero śniegu, tylko zielona trawa..

mira 17:43, 12 sty 2015

No łał ale ciemierników to Ty masz, a gdzie masz giełdę rolną ? gdzie je kupowałaś w necie czy gdzieś tam? aż mi się zachciało i to najlepiej już
odgrzzebię z liści jutro moje choć za tydzień -14 widzę to może nie

Z wizytówką masz rację, przekonałaś mnie czyli trzeba zrobić

pozdrawiam
Pszczelarnia 18:11, 12 sty 2015

Anek, podaj mi PW, gdzie kupowałaś te cuda. Ja dziś w L. tylko 4 zgrzewki dorwałam. Zwykłych. Pani przy kasie była zgorszona. Innej pani tłumaczyłam, co to za kwiat. I jak powiedziałam wszystko, że do ziemi i nie lubią przesadzania i wieloletnie oraz to, że on musi mieć ziemię jak paprocie liściastą i potrzebuje skorupek, to pani mnie zapytała - stwierdziła "a to jednak one doniczkowe są." !

Te siewki od Ciebie też mi rosną ładnie koło host.
Pszczelarnia 18:12, 12 sty 2015

Edit, szkoda, że Gabrysia ucięta - kolorki cudne ogrodowe.