Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

finka 19:44, 24 lut 2013

Marzena2007 napisał(a)

Aniu palibin na żywopłot do warzywnika się nie nadaje bo to lilak miniaturowy, osiąga ok 50-60 cm. Za to po przekwitniciu nadal jest piękny - ma piękne ciemnozielone serduszkoate liście. Ja go uwielbiam i nadaje się na niskie obwódki.

Żywopłot do warzywnika - u ciebie tylko grab. Mój w 3 lata ma 1,8 m
Możesz kupić na allegro 50 szt po 1,5 zł. Taniej żywopłotu nie załoźysz. Możesz go formować bardzo wąsko i nie jest wymagający. Pamietasz mój na zdjęciach przy kuchni?

Dobrym pomysłem jest teź cis fastigata ale koszt..... Za to wymaga mniej pracy z formowaniem. Widziałam również piekne zwyopłoty z tuji strzyźone na szerokość 10-15 cm.

Więc podusmowyjąc:
1. Grab rośnie najszybciej, mało wymgający, trzeba 3x w sezonie ciąć, najtańszy
2. Cis fastigata najmniej wymaga pracy przy cięciu lub w ogóle, woln rośnie, koszt....
3 tuja - wiecej pracy niz cis, szybiciej urośnie cena pomiedzy pkt 1-2

Ty tu rządzisz

nie zgodzę się z Lilakiem... po 6-7 latach osiąga około 1,5 - 1,8 m. Mój ma już 2,2 m. Tnę po kwitnieniu, bo jest już za duży i wiosną obsypuje się cały kwieciem. Jeśli się późno tnie to wiosną nie kwitnie. W ogrodzie botanicznym we Wrocławiu jest przy głownej alei od strony Sienkiewicza. strzyżony żywopłot z lilaka 'Palibin' na wysokośc około 1 m może nawet nieco wyżej prowadzony. Oczywiście w formie żywopłotu nie kwitnie obficie, ale coś tam zawsze z kwiatów się pojawia i mocno pachnie.

Grab tak jak Marzenka pisze rośnie szybko nawet bardzo, tylko trzeba często ciąć, aby uzyskać bardzo gęsty szpaler.

to takie moje wtrącenie...
finka 19:56, 24 lut 2013

o Aniu takie coś znalazłam, to okno u moich teściów, też już miejsca brak...

romka 20:04, 24 lut 2013

o jejku to ostanie ujęcie to jak obraz!!!!! pięknie!!! i nie kusi Cię żeby tym teściom coś skubnąć
Milka 20:10, 24 lut 2013

Finka, cudnie, rzeczywiście obraz
finka 20:13, 24 lut 2013

nie mam takiego okna, żeby im było u mnie dobrze. To Taty storczyki, opiekuje się nimi baaaardzo profesjonalnie.

Sorki Aniu, że tak u Ciebie sobie pozwalam.

Bogdzia 20:25, 24 lut 2013

finka napisał(a)

Ale piękne okno, i te kolory.
agata19762 20:26, 24 lut 2013

Aniu cudna ta Twoja Gardenia....

szkoda, że wszędzie mamy tak daleko.....
pozostają nam tylko relacje z nosem przy monitorze.......

miłego wieczorku Kobietko
Mala_Mi 20:38, 24 lut 2013

finka napisał(a)

Woooow...... to jest okno super....... No to rękę teść ma idealną do patyczaków... Cud-miód i malina..... to super Gardenia

Pozwalaj sobie, pozwalaj... nie mam nic przeciw.......

A teraz mi powiedz , co sądzisz o grabie...... cięcie na żywopłot to nie problem. Mam spalinówkę do ciecia żywopłotów nawet
finka 21:02, 24 lut 2013

Grab jak najbardziej, jest super, a jaką wysokość potrzebujesz uzyskać i jak długi ma on być? sorki, ale nie mam czasu się cofać w postach
Gosiniak 21:26, 24 lut 2013

Aniu wiosna....nareszcie
Wychodź częściej na takie spacerki, z dnia na dzień coraz więcej będziemy odkrywać.
U mnie zimowo jeszcze, śniegu dużo, topi się ale nie tak szybko jak bym chciała.
A prywatna gardenia robi wrażenie, bużkam