Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Kindzia 10:34, 24 lut 2013

Faktycznie dużo zachodu z tym sianiem krokusów...też kupić wolę...chyba że one tak same z siebie...to już inna rozmowa
Madzenka 11:14, 24 lut 2013

asc napisał(a)
Aga, lilak jest ładny jak kwitnie, a potem taki byle jaki.. a to będzie reprezentacyjne miejsce w ogrodzie... podobają mi się jeszcze żywopłoty grabowe, ale nie wiem czy się to nada... no i trzeba to ciąć, a człowiek coraz starszy.... znalazłam nawet tanie sadzonki. Acha I chcę coś co będzie dość wąsko rosło i nie za wysoko.. pęcherznicę można ciąć bezlitośnie, a lilaka jak potnę to już nie zakwitnie

http://www.sadowniczy.pl/product-pol-2354-Grab-pospolity-0-9-zl-szt-30cm-kpl-20szt-Mikoryza-Balot.html

Aniu palibin na żywopłot do warzywnika się nie nadaje bo to lilak miniaturowy, osiąga ok 50-60 cm. Za to po przekwitniciu nadal jest piękny - ma piękne ciemnozielone serduszkoate liście. Ja go uwielbiam i nadaje się na niskie obwódki.

Żywopłot do warzywnika - u ciebie tylko grab. Mój w 3 lata ma 1,8 m
Możesz kupić na allegro 50 szt po 1,5 zł. Taniej żywopłotu nie załoźysz. Możesz go formować bardzo wąsko i nie jest wymagający. Pamietasz mój na zdjęciach przy kuchni?

Dobrym pomysłem jest teź cis fastigata ale koszt..... Za to wymaga mniej pracy z formowaniem. Widziałam również piekne zwyopłoty z tuji strzyźone na szerokość 10-15 cm.

Więc podusmowyjąc:
1. Grab rośnie najszybciej, mało wymgający, trzeba 3x w sezonie ciąć, najtańszy
2. Cis fastigata najmniej wymaga pracy przy cięciu lub w ogóle, woln rośnie, koszt....
3 tuja - wiecej pracy niz cis, szybiciej urośnie cena pomiedzy pkt 1-2

Ty tu rządzisz
Madzenka 11:32, 24 lut 2013

Aniu wklejam Ci linka ze zdjęciem zywopłotu grabowego po 3 latach u mnie
Mala_Mi 11:45, 24 lut 2013

Marzena2007 napisał(a)
Aniu wklejam Ci linka ze zdjęciem zywopłotu grabowego po 3 latach u mnie

Jak wysokie sadzonki sadziłaś i co ile...
Bogdzia 12:21, 24 lut 2013

Wybór roślin powinien zależec od tego jak wysoki chcesz miec ten żywopłot. Z grabu i thui nie może byc zbyt niski , a czy wtedy nie zasłoni za duzo? (w sensie dostepu światła do roślin)
romka 12:32, 24 lut 2013

Bogdzia napisał(a)
a czy wtedy nie zasłoni za duzo?

a no właśnie! ale to zależy jeszcze od której strony będzie posadzony... jak od południowej to będzie zasłaniał, a jak np. od północnej to już nie
kombinujcie kombinujcie dziewczyny to ja może coś ściągnę, bo przy moim warzywniku mam taki paskudny płot sąsiada.... tyle że u mnie to właśnie południe
ka1sia 12:56, 24 lut 2013

Aniu, z pozdrowieniami prawie wiosennymi zaglądam, cierpię ostatnio na totalny brak czasu, a tak bardzo chcialabym do każdego chociaż zajrzeć i mile słówko zostawić. Ale mam Was w serduchu,a to najważniejsze Ściskam mocno, Kasia
Mala_Mi 13:10, 24 lut 2013

Poszłam się przewietrzyć .. i poszukać wiosny w zaśnieżonym ogrodzie i tadam, tadam.... już wiosny nic nie zawróci.. zakwitły u mnie pierwsze przebiśniegi... ziemia nawet na centymetr nie rozmarzła.. ale te malotki dzielne są
Dla spragnionych zwiastunów wiosny pokazuję ... mała rzecz a cieszy

Drugi sie szykuje do zakwitnięcie. Mam ich do kupy w tym miejscu chyba 5 szt Jakoś odmawiaja współpracy

A krajobraz wcale nie wiosenny I widok na miejsce warzywniaka i szklarni...

Żywopłot napewno bym posadziła od zachodu, by zasłonić widok części gospodarczej od strony ogrodu i tarasu....

Milka 13:20, 24 lut 2013

Aniu, dzięki za zwiastun wiosny!
u nas +7, cały snieg topnieje, słoneczko świeci
Kondzio 13:35, 24 lut 2013

Aniu ściskam i buziam