Aniu palibin na żywopłot do warzywnika się nie nadaje bo to lilak miniaturowy, osiąga ok 50-60 cm. Za to po przekwitniciu nadal jest piękny - ma piękne ciemnozielone serduszkoate liście. Ja go uwielbiam i nadaje się na niskie obwódki.
Żywopłot do warzywnika - u ciebie tylko grab. Mój w 3 lata ma 1,8 m
Możesz kupić na allegro 50 szt po 1,5 zł. Taniej żywopłotu nie załoźysz. Możesz go formować bardzo wąsko i nie jest wymagający. Pamietasz mój na zdjęciach przy kuchni?
Dobrym pomysłem jest teź cis fastigata ale koszt..... Za to wymaga mniej pracy z formowaniem. Widziałam również piekne zwyopłoty z tuji strzyźone na szerokość 10-15 cm.
Więc podusmowyjąc:
1. Grab rośnie najszybciej, mało wymgający, trzeba 3x w sezonie ciąć, najtańszy
2. Cis fastigata najmniej wymaga pracy przy cięciu lub w ogóle, woln rośnie, koszt....
3 tuja - wiecej pracy niz cis, szybiciej urośnie cena pomiedzy pkt 1-2
Wybór roślin powinien zależec od tego jak wysoki chcesz miec ten żywopłot. Z grabu i thui nie może byc zbyt niski , a czy wtedy nie zasłoni za duzo? (w sensie dostepu światła do roślin)
a no właśnie! ale to zależy jeszcze od której strony będzie posadzony... jak od południowej to będzie zasłaniał, a jak np. od północnej to już nie
kombinujcie kombinujcie dziewczyny to ja może coś ściągnę, bo przy moim warzywniku mam taki paskudny płot sąsiada.... tyle że u mnie to właśnie południe
Aniu, z pozdrowieniami prawie wiosennymi zaglądam, cierpię ostatnio na totalny brak czasu, a tak bardzo chcialabym do każdego chociaż zajrzeć i mile słówko zostawić. Ale mam Was w serduchu,a to najważniejsze Ściskam mocno, Kasia
Poszłam się przewietrzyć .. i poszukać wiosny w zaśnieżonym ogrodzie i tadam, tadam.... już wiosny nic nie zawróci.. zakwitły u mnie pierwsze przebiśniegi... ziemia nawet na centymetr nie rozmarzła.. ale te malotki dzielne są
Dla spragnionych zwiastunów wiosny pokazuję ... mała rzecz a cieszy
Drugi sie szykuje do zakwitnięcie. Mam ich do kupy w tym miejscu chyba 5 szt Jakoś odmawiaja współpracy
A krajobraz wcale nie wiosenny I widok na miejsce warzywniaka i szklarni...
Żywopłot napewno bym posadziła od zachodu, by zasłonić widok części gospodarczej od strony ogrodu i tarasu....