Aniu qruca fix co się dzieje z tym klonem? Czekam na relację czy cieniowanie pomogło.
U mnie to samo wydarzyło się z jednym pędem powojnika i jednym pędem piwonii drzewiastej... Tylko pytanie czy to słońce czy uwiąd spowodowany grzybem.
Czytałam, że kilkanaście godzin w ciągłym deszczu jest zabójcze dla niektórych roślin szczególnie drzew liściastych.... Jesli mimo cieniowania się nie podniesie pryskaj koniecznie....
Ja już uśmierciłam kilka klonów plamowych.. Dlatego nie doradzę...... Mój aktualny jakoś sie trzyma ale wsadzę mu w nogi tatarak aby spijał nadmiar wody...
dziewczyny i klon i drzewiaste idą, deszcz lał okrutnie, aż woda stała, łącznie z piwoniami i klonem, ale..potem nic nie robiłam, bo jak...wyszło słońce, osuszyło i rośliny sobie radzą, a wilgoć jest, jak błotko odmładzające...
a mój klon, mało oglądany, po macoszemu, trzyma się, u mnie zimny wychów
Aniu, bardzo, ale to bardzo zmienił się twoj ogród. Ściana z serbów daje piękne tło. Ogród już nie jest sielski, anielski, lecz elegancki z nutą "mimowolnego, małego rozstrzepania". Jest po prostu Twój śliczny ogród - dla nas także śliczny. Pozdrawiam serdecznie
Agnieszko na dzisiejszych fotach są jodły balsamiczne. Wysokie na jakieś 5-6 metrów..... rosną od 2008 roki .. i były wtedy takie jak dzisiejsze moje serby ... za 5 lat... będzie taka ściana Albo szybciej, bo serby są szybsze we wzroście..
to 2008
i dziś.. z podobnego miejsca zdjęcie.... z tego samego się nie da bo zasłaniają koreanki i katalpa..
Tak samo padła jedna piwonia.. i to zwykła Tyle, że piwonia się podniosła.. jedne pęd tylko wisi.... no cóż glina to żyzna ziemia, ale sprzyja chorobom .... jak doleje to dusi korzenie Sypałam ciężarówki piachu.. ale to mało