M płakał, że kijanek w oczku nie ma.. nie ma bo mamy już żabki.. takie na pół centymetra.. kicają po całym ogrodzie Takie małe i w kolorze ziemi, że prawie ich nie widać ..i trudno sfocić.. a w oczku rechot w nocy jest straszny..
Masakra..... głownie to patrzę, że grzybowe choroby się zaczną... a po drugie ślimaki.. robiłam to co zwykle i za każdym razem przypominam sobie twoje hasło "ekologiczny szaszłyk ze ślimaków " .. M też przejął to określenie i od rana mówi leć do ogrodu, bo sąsiedzi robią już ekologiczne szaszłyki..
Szaszłykuję na wszytko co pod ręką.. do tej pory nie sypałam na ślimaki.. wiec dziś trochę sypnęłam.. niebieskie rabaty
Toto tylko dal gości o mocnych nerwach
Nie lubię niebieskich granulek bo je widać, ale z drugiej strony widzę, gdzie są, by nie dosypywać ponownie , no i wdać czy jeszcze działają.. Na tej kępie host wydłubałam z liści kilkadziesiąt sztuk, przypuściły zmasowany atak z sąsiadującej łąki.. w każdym listeczku siedziały już..... france jedne..
A tak wygląda języczka po ataku ślimaków.. i wiele innych roślin też tak wygląda.... ale za ogrodzeniem jest łąka, więc muszą przyłazić.. jednego dziś zszaszłykowałam nawet na tarasie , prawie do drzwi balkonowych pukał
Nie syp tam gdzie łazi pies!!!!!! Nawet jak nie zje to depcze łapkami a potem oblizuje....... to się rozkłada i 3 miesiące!!! Jak już to podsyp i nakryj czymś.. np jakieś pudełeczko do którego ślimaki wejdą, a te granulki je nęcą, a pies nie depnie, pod jaka deskę sypnij.. a jak nie to walcz z nimi szaszłykowo.... Ta trucizna się akumuluje w organizmie psa.. i .... ja sypie tylko tam gdzie pies nie chodzi..... albo gdzie nie sięgnie łapkami, np przy samym pniu drzew.. pod gałęzie czy liście.. ale mój duży i się nie dostanie pod każdą gałązkę.
Nie sypię nad oczkiem , gdzie mieszkają jaszczurki...
Piękna ta katalpa no i odgapię pomysł obsadzenia hostami i żurawkami wokół drzew fajnie to wygląda, Imponująca uratowana lawenda bo rośnie jak szalona. Jak zobaczyłam u Ciebie jak te bestie ślimary pozjadały liśie to tez musze isc dosypac niebieskiego proszku bo mokro i trawska dużo to i będą buszowac.Pozdrawiam