Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

dyha 23:04, 29 sie 2013

Witam i dziękuję za podpowiedź. Zauważyłem, że liście mają "wcięcia" dłuższe (głębsze) od tych, które często widzę na fotkach. Oczywiście cieszy mnie to, że jest mniej wymagająca. Może dodam pewną rzecz jako ciekawostkę - jeśli roślina (zwłaszcza wymagająca) potrzebuje drenażu, czy lepszych warunków, za pomocą rury skonstruowanej do wiercenia i wyciagania ziemi, odwiercam wkoło rośliny trzy, cztery otworki fi 100mm głębokośi około 1,5 m (pod kątem w stronę rośliny) i w te otwory "ładuję" kompost z lepszą ziemią. Jeśli potrzebny jest drenaż, to najpierw na spód sypię kamyki czy potłuczone doniczki i żwirek, dopiero po tym wspomniany wyżej kompost. To raczej jest prościejsze niż kopać tak ogromny dołek. Cóż, wiele roślin już załatwiłem, bo prowadzę naturalną selekcję tzn. np. jeśli w tym roku zrobię z nasion katalpy, to jesienią sadzę je do gruntu, jako małe jeszcze roślinki. Kiedy przeżyją to gra, jeśli nie to zabieg powtarzam. Pozdrawiam i sorry jeśli ten "grobowiec" kogoś poruszył. To nie było złośliwe, tylko tyle kopania może przerazić każdego
dyha 09:42, 30 sie 2013

Jako "świeżemu" użytkownikowi ogarnąć wszystko jest trudno kiedy macie już tyle fotek i postów. Urzeka mnie u Ciebie przede wszystkim przestrzeń i oczywiście na "wejściu" kolekcja irysów i liliowców. Jestem zwolennikiem większych, zauważalnych grup roślin, bo w dużym ogrodzie jedna roślina się gubi. rzadko sadzę jedną roślinkę; jeśli już to robię (próbuję) z niej sadzonkę. Dużo do oglądania, ale 20 lat to już jest kawał czasu i ogrody jeszcze nie były takim hitem. Pozdrawiam
ewsyg 10:07, 01 wrz 2013

Czy on jest biały, czy jasno różowy ?

ewsyg 10:09, 01 wrz 2013

Bardzo ładny, ma coś drapieżnego w sobie

Mariuszu, ma on jakąś nazwę ?
Mala_Mi 10:44, 02 wrz 2013

W pierwszym momencie myślałam, że na fotce jest Przemyśl.....
Mariusz 18:27, 02 wrz 2013

Witaj
Przemyśl też jest piękny...

Mariusz 18:44, 02 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)
Mariuszu przybieglam poinformować , źe dzieki grzybieniom i niższej temperaturze moje oczko wodne jest przejrzyste. Nawet jedna lilia ma pączki i może zdązy zakwitnąć

Grzybienie sadzimy w żyznym podłożu, czyli zapewniamy im składniki odżywcze, w związku z tym kłącze słabo filtruje wodę, bo mało związków z niej pobiera.
Liście grzybieni cieniują wodę, co nie znoszą glony, woda nadmiernie nie nagrzewa się. W stawie pod dużymi kępami lilii wodnych niewiele chce rosnąć, nawet moczarka.
Powodzenia w uprawie
Mariusz 18:48, 02 wrz 2013

Bogdzia napisał(a)
Dawno mnie tu nie było przez chorobę ale już nadrobiłam zaległości . Komentarz nudny już sie staje ale innego byc nie może . Cudne roslinki masz i ogród. Pozdrawiam.

Dziękuję za wizytę, zdrowia Ci życzę, o wszystkich obietnicach (też dla innych ) pamiętam i zawsze je dotrzymuję. Pozdrawiam serdecznie, odezwę się
Mariusz 18:51, 02 wrz 2013

ewsyg napisał(a)
Czy on jest biały, czy jasno różowy ?

Bardzo jasno-różowy, czasem biały
Niestety nazwy powojnika nie znam
Pozdrówka serdeczne ślę, ja tez przeszedłem szkołę filcowania wełny, szarym mydłem i gorąca wodą - polubiłem to, napiszę kiedyś o tym.
Mariusz 18:58, 02 wrz 2013

dyha napisał(a)
Witam i dziękuję za podpowiedź. Zauważyłem, że liście mają "wcięcia" dłuższe (głębsze) od tych, które często widzę na fotkach. Oczywiście cieszy mnie to, że jest mniej wymagająca. Może dodam pewną rzecz jako ciekawostkę - jeśli roślina (zwłaszcza wymagająca) potrzebuje drenażu, czy lepszych warunków, za pomocą rury skonstruowanej do wiercenia i wyciagania ziemi, odwiercam wkoło rośliny trzy, cztery otworki fi 100mm głębokośi około 1,5 m (pod kątem w stronę rośliny) i w te otwory "ładuję" kompost z lepszą ziemią. Jeśli potrzebny jest drenaż, to najpierw na spód sypię kamyki czy potłuczone doniczki i żwirek, dopiero po tym wspomniany wyżej kompost. To raczej jest prościejsze niż kopać tak ogromny dołek. Cóż, wiele roślin już załatwiłem, bo prowadzę naturalną selekcję tzn. np. jeśli w tym roku zrobię z nasion katalpy, to jesienią sadzę je do gruntu, jako małe jeszcze roślinki. Kiedy przeżyją to gra, jeśli nie to zabieg powtarzam. Pozdrawiam i sorry jeśli ten "grobowiec" kogoś poruszył. To nie było złośliwe, tylko tyle kopania może przerazić każdego

Jak polska szeroka i długa, tak każdy uprawia gunnerki na swój sposób, bardzo dobrze.
Metodę o której piszesz wypróbuję u siebie w ogródku, planuję wiosna posadzić w przyjaznym pierwszą gunnere my private