dyha
23:04, 29 sie 2013

Witam i dziękuję za podpowiedź. Zauważyłem, że liście mają "wcięcia" dłuższe (głębsze) od tych, które często widzę na fotkach. Oczywiście cieszy mnie to, że jest mniej wymagająca. Może dodam pewną rzecz jako ciekawostkę - jeśli roślina (zwłaszcza wymagająca) potrzebuje drenażu, czy lepszych warunków, za pomocą rury skonstruowanej do wiercenia i wyciagania ziemi, odwiercam wkoło rośliny trzy, cztery otworki fi 100mm głębokośi około 1,5 m (pod kątem w stronę rośliny) i w te otwory "ładuję" kompost z lepszą ziemią. Jeśli potrzebny jest drenaż, to najpierw na spód sypię kamyki czy potłuczone doniczki i żwirek, dopiero po tym wspomniany wyżej kompost. To raczej jest prościejsze niż kopać tak ogromny dołek. Cóż, wiele roślin już załatwiłem, bo prowadzę naturalną selekcję tzn. np. jeśli w tym roku zrobię z nasion katalpy, to jesienią sadzę je do gruntu, jako małe jeszcze roślinki. Kiedy przeżyją to gra, jeśli nie to zabieg powtarzam. Pozdrawiam i sorry jeśli ten "grobowiec" kogoś poruszył. To nie było złośliwe, tylko tyle kopania może przerazić każdego