Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Mariusz 20:38, 30 lip 2013

ewsyg napisał(a)
Ile żyją bażanty ? Czy kwiatostany tego powojnika są pożywieniem dla ptaków. Posadziłam go w tym roku, rośnie jak szalony i ma sporo kwiecia.
Chodzi mi o powojnik Bill Mackenzie

Bogdziu , ratunku!
To trudne pytania, zwodowi pewnie mają kłopot z odpowiedzią na nie , jak stwierdzić długość życia ptaka łownego, jak po dwóch latach kończy na talerzu, a jego liczebność jest ciągle uzupełniana osobnikami ze sztucznych hodowli. Kura domowa jak nie trafi do rosołu, to żyle kilka lat, kuropatwa kilka, bażant złocisty w niewoli również kilka (jak się mylę, to krzyczcie i poprawiajcie), a bażant zwyczajny w hodowli (nie w polu, bo zaraz go ktoś ustrzeli, albo coś zje), to bez kłopotów z wątrobą ciągnie pewnie do kilkunastu lat - ciężko mi ocenić. Inna sprawa, są spore różnice w długości życia różnych gatunków dzikich ptaków, podejrzewam, że po części wynikają one z niewiedzy. Nie to, że nie ma porządnych specjalistów (w naszym kraju są wzorowi ornitolodzy), ale to że są spore trudności z jego określeniem . Najprościej po obrączce, ale znajdź starego ptaka z obrączką, który na wieki odszedł w sposób naturalny, prawie nierealne.
Nigdy nie przyglądałem się swojemu powojnikowi tanguckiemu, czy coś na nim siada i go zjada - zastrzeliłaś mnie
Serdeczne dzięki za wizytę , wpadam też do Ciebie, losy nazwy sieweczki nie są mi obce, mi osobiście nic nie przychodzi do głowy, jednak od początku wiem, że to kolorek kusi do nadania nazwy - idź w tym kierunku. Dzisiaj jeszcze nie byłem u Ciebie , może nazwa już jest , zaraz sprawdzę.
Jest taki kosaciec z amerykańskich, który przez autora został nazwany biskupem, to właśnie kolor naprowadził go na właściwy tor.
Miłego wieczoru
ewsyg 19:15, 31 lip 2013

Dzięki za odpowiedź. Wiesz myślę, że najprościej będzie jak te bażanty zapytam od ilu lat do mnie wpadają. Zakupiłam dla nich dziką różę bo czytałam, że lubią jej owoce.
Mariusz 19:17, 31 lip 2013

Jasne spójrz proszę tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/2498-nelumbo-lotos?page=9#post_2
ewsyg 23:53, 01 sie 2013

Byłam widziałam, boskie to mało powiedziane. Też chcę założyć oczko wodne i mieć lilie, ale muszę jeszcze poczekać. Fajną masz pracę. A Ty wpadnij do mnie, upolowałam dzisiaj moje bażanty.
Bogdzia 18:01, 02 sie 2013

Mariusz napisał(a)

Bogdziu , ratunku!
To trudne pytania, zwodowi pewnie mają kłopot z odpowiedzią na nie , jak stwierdzić długość życia ptaka łownego, jak po dwóch latach kończy na talerzu, a jego liczebność jest ciągle uzupełniana osobnikami ze sztucznych hodowli. Kura domowa jak nie trafi do rosołu, to żyle kilka lat, kuropatwa kilka, bażant złocisty w niewoli również kilka (jak się mylę, to krzyczcie i poprawiajcie), a bażant zwyczajny w hodowli (nie w polu, bo zaraz go ktoś ustrzeli, albo coś zje), to bez kłopotów z wątrobą ciągnie pewnie do kilkunastu lat - ciężko mi ocenić. Inna sprawa, są spore różnice w długości życia różnych gatunków dzikich ptaków, podejrzewam, że po części wynikają one z niewiedzy. Nie to, że nie ma porządnych specjalistów (w naszym kraju są wzorowi ornitolodzy), ale to że są spore trudności z jego określeniem . Najprościej po obrączce, ale znajdź starego ptaka z obrączką, który na wieki odszedł w sposób naturalny, prawie nierealne.
Nigdy nie przyglądałem się swojemu powojnikowi tanguckiemu, czy coś na nim siada i go zjada - zastrzeliłaś mnie
Serdeczne dzięki za wizytę , wpadam też do Ciebie, losy nazwy sieweczki nie są mi obce, mi osobiście nic nie przychodzi do głowy, jednak od początku wiem, że to kolorek kusi do nadania nazwy - idź w tym kierunku. Dzisiaj jeszcze nie byłem u Ciebie , może nazwa już jest , zaraz sprawdzę.
Jest taki kosaciec z amerykańskich, który przez autora został nazwany biskupem, to właśnie kolor naprowadził go na właściwy tor.
Miłego wieczoru

Nie było u mnie słychac że wzywałeś ratunku bo bym od razu przyleciała. Pytanie o wiek ptaków jest podobne do pytania o wiek ludzi , jedni umierają mając 5, 18 lat a inni 50 , 70, 80, to samo ptaki . Mogą dożyc kilkunastu lat ale ile żyją nikt nie wie bo zbyt dużo czynników na to wpływa. Jak najbardziej mogą jesc resztki agrestu to dobry pokarm dla takiego ptaka.. Na powojniku też nie widziałam jedzacych ptaków natomiast gniazda w nich zakładają ale jest tez możliwe by zjadały nasiona.Podzielam też pogląd Mariusza że kolor ptaka jest wskazówka do jego nazwy na początku może to byc siweczka , potem sieweczka i już nazwa gotowa choc oznacza całkiem co innego.Nie ma chyba opracowań naukowych dotyczących powstawania nazw wiec to tylko takie domysły.Pozdrawiam serdecznie.
Marlenaa 18:01, 06 sie 2013

Mariusz jak będziesz miał chwilę zajrzyj do mnie. Wstawiłam zdjęcia mojego bagienka i mam tam pytanko do Ciebie https://www.ogrodowisko.pl/watek/2541-krowy-staw-i-my?page=48#post_7 tylko podjedź do góry strony
Mala_Mi 18:26, 10 sie 2013

Upss.. mam zaległosci w wątku Wieczorkiem nadrobię

Melduję, że jeszcze są 3 pąki kwiatowe
Mariusz 21:03, 10 sie 2013

Ewo, praca fajna, przyznam, choć ciężka. Jeśli będziesz zakładać oczko wodne, to proszę pytaj
Bogdziu, bardzo dziękuję , zdrówka Ci życzę z całego serca.
Marlena, odpowiedziałem u Ciebie Irysy związane z środowiskiem wodnym czyli z gatunku pseudacorus są naprawdę wdzięczne i stanowią nie lada dekorację.
Aniu, jakie zaległości, u mnie dwa posty na tydzień ... , a mimo wszystko był to owocny tydzień .
Lotos podpatruje u Ciebie i raduję się, że tak Ci ładnie kwitnie, naprawdę tyle kwiatów, to nie bagatela. Gorące lato sprzyja , ale najbardziej gospodyni, tego jestem pewien. Pamiętam jak spotkaliśmy profesora, powiedział do Ciebie - mogę go na chwile porwać, odpowiedziałaś - oczywiście. Gdy kończył ze mną rozmowę, spytał kim jesteś, powiedziałem - ma piękny ogród, odpowiedział - od razu poznałem, że to ogrodniczka
U mnie nie padła ani kropelka deszczu, podlałem i zdążyłem jeszcze zrobić kilka zdjęć, już w prawdzie po ciemku.

Końcówka kwitnienie liliowców, fuksja magelana rośnie u mnie w gruncie, przymarza prawie do spodu, ale zawsze odbija od ziemi.

Mariusz 21:09, 10 sie 2013

Jeżówki asc, tak je nazwałem - dzięki.

No i siewki, nic się nie marnuje

Mala_Mi 22:24, 10 sie 2013

Całą ostatnia stronę miałam nieaktualną