Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z przeszłością

Ogród z przeszłością

madlen 10:53, 10 sty 2012

Witam Cię serdecznie - pisałam już mojego posta od. twojego pięknego ogrodu ale nie ukrywam że albo nie przeszedł albo " zaginął" - zadałam tam pytanie od. Wizytówki - na 3 zdjęciu - jesieni są rośliny w pięknej donicy z niebieskim kwiatkami - napisz proszę co to za kwiaty?
Joku 21:19, 10 sty 2012

Madlen, przepraszam, faktycznie nie zauważyłam twojego pytania. W donicy rosły lobelie (białe i niebieskie) - to te zwieszające się po bokach. W środku mało widoczny heliotrop. Była jeszcze petunia, ale nie przetrwała w deszczowe lato.

Joku 21:26, 10 sty 2012

Tutaj widać nieco wyraźniej

Elfik 22:17, 10 sty 2012

Ojojoj, chyba mnie za długo nie było, a tu takie szokujące wieści! Jolu, mierz siły na zamiary! Ale ja bym chyba wyła z żalu zostawiając taki ogród, z jakim ja się już tutaj zaprzyjaźniłam. No trudno, będę Cię dopingować przy nowej harówie - nie bójmy się tego słowa, sama wiesz, co Cię czeka... Ale z drugiej strony dostaniesz taki zastrzyk adrenaliny, że zmęczenia nie będziesz czuła. Myślę, że na wiosnę każdy, kto odpali kompa, będzie leciał na Twój wątek i pytał: no i co? no i jak??? Będziesz śledzona!
monteverde 22:35, 10 sty 2012

Joku napisał(a)
Jola, dziękuję.
Haniu, pewnie że mam wątpliwości. Wiem że na efekt trzeba będzie poczekać. O przenosinach zadecydowało co innego. Zaczęło się od dość niespodziewanej wyprowadzki naszych sąsiadów z góry. My nieco spanikowani ich decyzją znaleźliśmy domek (znowu połowa bliźniaka, ale podział w pionie a nie w poziomie) na wsi kilkanaście km od naszego miasta. No i ani się obejrzeliśmy - klamka zapadła.

Marzena, działka jest nieduża, w całości 520 m kw. Część odchodzi na dom, podjazd, do obrobienia pozostaje około 300 m. O lokalizacji pisałam wyżej. Cieszy mnie to że będę na moim kawałku ziemi rządzić się sama (no, jest jeszcze mąż) i że ogród będę miała przed oczami częściej niż teraz - na dole są duże drzwi tarasowe i narożne okno. A na tarasie będzie można zjeść śniadanie i posiedzieć wieczorem.

Musiałam się cofnąć o 5 stron,żeby zajarzyć o co chodzi Jolu gratulacje, a dasz sobie radę z tymi chwastami? ja życzę Tobie powodzenia i dużo zdrówka
Joku 23:16, 10 sty 2012

Elfiku uroczą masz "ksywkę" (wiem, wiem kto ciebie tak "ochrzcił"). Co do ogrodu to obecny będzie po prostu szkółką roślin dla następnego. Poza dużymi, średnimi i mniejszymi okazami.
O rozstaniu i pożegnaniu wolę na razie nie myśleć.

Aniu, dziękuję. Co do chwastów to tym razem muszę poprosić o pomoc, bo sama nie dam chyba rady. Poprzedni doprowadziłam do porządku własnonożnie i własnoręcznie (moje ulubione powiedzenie autorstwa Tyny albo Sylwii?). Trwało to dwa lata. Teraz już tyle cierpliwości nie mam (chociaż z przeciekającym oczkiem wytrzymałam dwa sezony ). No i już nie ta krzepa co kilkanaście lat temu.
tyna 23:55, 10 sty 2012

Jola
Własnonożne skopanie ogródka to była dla kobiety "po przejściach", jak ja, poważna sprawa
.....trzy lata na to czekałam.....reszty tzw dramatycznych szczegółów nie powiem

W sprawie przyszlego ogrodu.....Wiesz, ze życzę Ci jak najlepiej, wiesz, prawda?
monteverde 00:00, 11 sty 2012

ircia 14:53, 11 sty 2012

Witaj Jolu-Joku!
Teraz ja w odwiedzinach w twoim ogrodzie.
Pięknie, pięknie, pięknie!!!! Widać duszę ogrodniczki i ogrom pracy, jaki włożyłaś.
A ja upodobałam sobie szczególnie twoje rabatki pod drzewami!
Sama w tym roku będę chciała doprowadzić do porządku jedną, którą mam w rogu ogrodu pod jarzębiną. Na razie jest tam jeden wielki bałaganik z mnóstwem kwiatów. Taki typowy misz-masz.
Twoje rabatki pod drzewami są tak starannie zaaranżowane!!
madlen 18:30, 11 sty 2012

Irciu czytałam że te lobelie się pikuje , ile potem listków wsadzić na taką doniczkę ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies