Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

MirellaB 20:03, 06 kwi 2015

Dziękuję, że tak szybko odpisałaś
Fajnie, że pokazałaś trawę na zdjęciach. Bardzo mi się podoba Twój ogród, zazdroszczę, że tak potrafisz dobrać rośliny, kolory. Ja niestety nie mam takiego zmysłu.
Wracając do trawy czy to jest trzcinnik overdam, czy karl foerster - bo taki też poszukałam, że jest.
Może zajrzyj do mojego wątku na stronie 19 na dole projekt rabaty, a na stronie 70 hortensje i kulki. Może poradzisz jak Twoje fachowe oko między kulkami widzi tą trawkę
Piszesz, że jak zakwitnie to jest bardzo wysoka. Możesz określić mniej więcej jaką wysokość jest zanim zakwitnie, a jaką masz wysoką z kwiatostanem?
A teraz pytanie o cyprysiki - jak je ciąć - boki, środek? Jak narazie się nie rozchodzą
agata19762 20:49, 06 kwi 2015

witaj Gosiu po przerwie
u mnie pogoda też beznadziejna
u mnie magnolie też w tym roku jak nie zmarzną to rzeczywiście pokażą na co je stać
Gosiniak 16:08, 08 kwi 2015

Mirella- zaraz do Ciebie zajrzę, ale najpierw odpowiem na Twoje pytania. Trzcinnik kupowałam jako overdam, więc raczej nim jest. Jeśli chodzi o wysokość to źle się trochę wyraziłam, chodziło mi o to że sama trawa bez kłosów jest dwa razy niższa niż z kłosami, jak zakwitnie ma ok 1 m.
Cyprysiki ciąć w zależności jaki kształt chcesz uzyskać, najlepiej z każdej strony i z góry. Ja na przykład opórcz typowych mam takie dwa na pniu i ciacham w kulkę, pozostałym nadaję kształt jakby walca. Myślę żeby z nich zrobić równą ścianę- ekran taki, ale do tego muszę mieć lepszy sprzęt do cięcia.

Agatko- miło Cię gościć
Ja też czekam na moje magnolie, ostatnio prawie bym się skusiła na magnolie genie, ale jak usłyszałam że kopana to odpuściłam, podobno nie lubią przesadzania, nie mam w tym temacie doświadczenia, czy warto taką kupować? Pozdrowionka

MirellaB 16:48, 08 kwi 2015

Dziękuję Ci za wyczerpujące informacje. Jestem raczej zdecydowana na tą trawę. Poczekam tylko jeszcze na Twoją opinię jak odwiedzisz mój wątek i zobaczysz gdzie ma rosnąć wśród kulek
agata19762 17:25, 08 kwi 2015

Gosieńko oglądałam dzisiaj w obi geni właśnie ...mam na nią chrapkę
poczekam na wyprzedaż ...może mi się uda
dwa lata temu kupiłam magnolię za 29,99 półtorametrową, przekwitła w sklepie
fakt miała być żółta yellow river a jest podobno alexandrina ...
mimo pomyłki ktosia kto oznaczał roślinki
jestem przeszczęśliwa bo ładnie kwitnie i na dodatek powtarza kwitnienie
ZbigniewG 18:18, 08 kwi 2015

Gosia na 4 przesadzane(ze starej działki) 3 rosną, jeżeli cena niska można ryzykować ale ta chyba ciut kosztuje
Gosiniak 14:24, 10 kwi 2015

Mirella - widziałam że jesteś zadowolona z odpowiedzi, to teraz czekam na finisz rabatki, będę podglądać.

Agata- ludzie kupują oczami i jak coś przekwitnie to już nie kupują,Ty się znasz więc wiesz co warto

Zbyszek- jak dobrze że wpadasz z podpowiedzią, bo jakoś nie mogę o tej magnoli do końca zapomnieć, cena chyba 200 zł, ale jeszcze takiej dużej genie nie widziałam i miała mnóstwo pąków. Obawiam się że jak zakwitnie to ktoś weźmie, ale jednak ryzykować raczej nie będę, może się jeszcze jakaś lepsza trafi.
MirellaB 16:28, 10 kwi 2015

Tak. Dziękuję Ci, bardzo mi pomogłaś. W weekend będę zamawiała od pana trawki Potem kupię żurawki i tą rabatę zamykam
MirellaB 14:16, 13 kwi 2015

Właśnie zamówiłam trawki. Niestety były tylko w najmniejszych i największych (do odbioru osobiście) pojemnikach. Zamówiłam najmniejsze, bo już nie mogę dłużej czekać. Pan dał mi wskazówki co zrobić, żeby się szybciej zagęściły.
A Ty swoje kupowałaś duże dorodne kępy? Zdjęcie, które jest z trawą to jest kilka kępek w jednym dołku czy jedna?
Gosiniak 15:13, 13 kwi 2015

Kupowałam małą jedną sadzonkę, po jakimś czasie zmieniałam tą rabatę na której rosła i podzieliłam ją- teraz rosną tam jakby trzy osobne roślinki, zrobiłam to niedbale, a i tak się przyjęła i rośnie bez problemu. Łatwo więc ją rozmnożyć.