Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pustynia, która będzie kiedyś ogrodem

Pustynia, która będzie kiedyś ogrodem

aneta230972 21:15, 07 lut 2013

Syla napisał(a)

Fajnie , że mąż samodzielnie potrafi ..... dobrze , że ma takie umiejętności i to go zarazem cieszy , a i drzewkami się zajmie ..... gościu w porządeczku

No da się lubić ten mój mąż
Dzięki Sylwuś za zaproszenie. Napewno skorzystam
A ja ciągle pracuję w Garden Puzzle.
Syla 21:27, 07 lut 2013

aneta230972 napisał(a)

Fajnie , że mąż samodzielnie potrafi ..... dobrze , że ma takie umiejętności i to go zarazem cieszy , a i drzewkami się zajmie ..... gościu w porządeczku

No da się lubić ten mój mąż
Dzięki Sylwuś za zaproszenie. Napewno skorzystam
A ja ciągle pracuję w Garden Puzzle.

pracuj i pokazuj ciekawa jestem co Ci siedzi w głowie .....
Magda70 21:40, 07 lut 2013

ja też siedzę i czekam...
aneta230972 23:36, 07 lut 2013

Niestety mam kiepskie zdjęcia pustyni i w zasadzie zero wyboru.
Taki pomysł na żywopłot. Łączenie świerka serbskiego z tują aureospicata.
Tak może wyglądać po ... wielu latach

Narożniki (lewe) działki również po latach . Z tym, że będzie dłuższy pas świerków może po 7 w jedną i w drugą stronę. Jak rozrysuję to może się okazać, ze świerków musi być więcej bo działka ogromna.

Narożniki prawe. I tutaj tak samo jak wcześniej ilość tuji oczywiście większa.

Bez dobrych zdjęć nie da się tego dobrze pokazać.
A po prawej stronie może być odwrotność. Świerk tam gdzie tuje a tuje tam gdzie świerk. Wypadnie to akurat tak, że w przyszłosci świerki będą na przeciwko okien sąsiadki i nie będzie nam kukała . Zresztą ona również ma posadzone bardzo wysokie iglaki ( tylko łyse dołem) więc nie będzie mogła narzekać, że przez nasze drzewa ma cień
Muszę sobie to wszystko rozrysować w odpowiedniej proporcji, nanieść budynki i wtedy będę wiedziała gdzie
co posadzić aby tam gdzie chcę mieć słońce nie było w przyszłości zbyt dużego cienia .
Tylko teraz jak gęsto sadzić świerki i tuje? Zależy mi na całkowitej prywatności w przyszłości. Ten pas po lewej stronie ma aż 115 m, tył ok. 47m ( tam mamy dodatkową bramę ) i prawa strona ok. 113m.

Sylwia pomysł ze świerkami przy składziku i drewutni super. Dzięki wielgachne

dajana 18:26, 09 lut 2013

Ile? o matusiu jaką ty masz ogromną działkę.Mnie się podoba to co widzę Moje tuje są posadzone w odległości co 70 cm tyleż samo od siatki i tu odstęp mógłby być większy No cóż będę musiała strzyc je z tyłu Odległość natomiast jednej od drugiej jest dobra Pięknie się połączyły od dołu a tak w ogóle to one rosną 20 cm rocznie ,przyrosty są widoczne bo są koloru złotego Ładnie to wygląda Jeśli chodzi o Serby to gdzieś czytałam że odległość powinna być miedzy sobą 1,5 m Nie lubią się stykać ze sobą bo wtedy odpadają im igiełki rosną szybko ale ile rocznie to nie pamiętam Znalazłaś gdzieś szkółkę z Serbami?
aneta230972 19:27, 09 lut 2013

O Dajanko fajnie, że wpadłaś. Szkółkę z serbami mam już namierzoną ale daleko. Bardzo daleko. Podobno warto. Pojedziemy pod koniec marca lub na początku kwietnia to się przekonamy co i jak. Jak potrzebujesz namiary to daj znać .
Natomiast na tuje aureospicata mam dwa miejsca w małopolsce ale też musimy jechać i zbadać .
dajana 19:38, 09 lut 2013

Już jestem ,byłam z psem ale od kiedy jest kot to ona wciąż za nim płacze Kiedy z nią wychodzę to tylko gania z kotem,, mało mi reki nie wyrwie na siusiu nie ma czasu Doczytałam jeszcze o twoich wątpliwościach dotyczących odległości Ja mierzyłam 70 cm od dołka do dołka środek dołka jako wyjściowa miara.Mówisz że bardzo daleko te Serby? jeśli trzeba odbierać osobiście to nie miałabym szans .Nie mam takiego samochodu no chyba że przywiozą to inna sprawa .Na początek potrzebuję 12 szt takich po metr wysokich bądż wyższe A jakiej wielkości mają?
dajana 19:40, 09 lut 2013

Podaj jak możesz namiary Anetko to sobie chociaż zerknę a potem przemyślę co i jak
aneta230972 19:44, 09 lut 2013

Dajanko odpisuję na prv
Gosiniak 19:47, 09 lut 2013

Ale ci dobrze, to ty wielgachne zakupy będziesz robiła wiosną, ładnie to wygląda .
W katalogu szkółkarskim gęstość sadzenia tuji aureospicata to od 0,8-1 m, a co do świerków to nie podali, trzeba może Danusię zapytać, albo Sylwię.