Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pustynia, która będzie kiedyś ogrodem

Pustynia, która będzie kiedyś ogrodem

Syla 18:14, 05 lut 2013

Bardzo mi się podobają również żywopłoty z choiny kanadyjskiej ..... Wiosną możesz do mnie zaglądnąć i namacalnie obejrzeć
Rosną szybko i można formować .....
Lena 19:13, 05 lut 2013

Sylwia - popieram - masz śliczny żywopłot i może też zdecyduję się na kawałek u siebie
Choinka kanadyjska jest cudna o każdej porze roku Mam tylko jedną
aneta230972 19:46, 05 lut 2013

Tylko, że choina kanadyjska jest drzewem cieniolubnym a u nas pełne słońce No chyba, żeby ją posadzić wzdłuż ogrodzenia z sąsiadem, który ma również duże iglaste drzewa drzewa i one dają trochę cienia. No to jest myśl. Z jednej strony serby a z drugiej choina kanadyjska. Do przemyślenia
Dziękuję za pomysły
beta 07:59, 06 lut 2013

widzę że tu rozmowa o żywopłotach, więc pozwolę wtrącić swoje trzy grosze, gdyż ostatnio widziałam żywopłot przeplatany ze świerka i modrzewia, wygląda to niesamowicie na jesień, kiedy modrzew sie przebarwia, aż ostatecznie gubi igły(i to może być problem), nie wiem jak taki zywopłot sie sprawuje, jak sie go pielęgnuje i czy to jest dobre sasiedztwo, ale wiem że wygląda naprawde bardzo efektownie ale to już kwestia gustu, a o gustach, jak wiadomo się nie dyskutuje

pozdrawiam
Syla 17:53, 06 lut 2013

aneta230972 napisał(a)

Polecam thuję Smaragd, na zamknięty szpaler sadzisz wówczas co 80cm (tak mam chyba u siebie , zmierzę nie ma problemu )..... W zimie nie brązowieją , ładnie wyglądają . Natomiast co do Aureospicata to odmiana szerokostożkowa i jako żywopłot jak najbardziej dla zmiany formy nasadzeń aby nie było monotonnie .....Przyrosty mają jedynie złociste a tak to jest ciemnozielona ........do tego koloru będziesz miała szeroką możliwość wybierania barw przy późniejszych nasadzeniach (drzewa liściaste żółte , bordowe )

Dzięki wielgachne Sylwia.Nie ma to jak opinia ekspertki ogrodowej .
Wiesz doskonale jak wygląda nasza pustynia. Który wg Ciebie pomysł z obsadzeniem jest najlepszy. Pomysł z bukami odpada. Niestety sąsiadka tak daje popalić, że musimy wybrać drzewa super szybko rosnące bez prześwitów.
Na dzień dzisiejszy są trzy warianty:
1) lewa strona -świerk, prawa strona tuja aureospicata a tył cały świerk lub tuja
2) lewa strona i połówka tyłu- serby a prawa strona i pozostała połówka tyłu- tuje
3) całość grupami: 10x świerk, 10x tuja itd.?
Mądra głowo poradż proszę

A te drzewka będą rosły naturalnie czy będziesz je formować ????
U mnie każde drzewko przy ogrodzeniu będzie formowane i prowadzone na wysokość 3m lub kapeczkę więcej .... dlaczego pytam ? ponieważ, znowu nawiążę do siebie ..... moje thuje mają ok 1,5m wysokości są gęsto posadzone i już jestem prawie zadowolona z osłonięcia nawet je wiosną wyrównywałam górą aby w miarę solidnie to wyglądało Rosną jak szalone ....

Natomiast u Ciebie jeśli sąsiadka bardzo dokuczliwa posadziłabym tą samą metodą czyli gęściej i co np 6,7 szt (lub jak sugerowałaś 10 szt ) zmiana na inną roślinę ..... Chodzi o to aby ściany jak opisałaś nie były jednolite .... no ja to tak widzę

Możesz do swoich propozycji dołączyć tą choinę kanadyjską upieram się wiem ale ja w nią głęboko wierzę , nie zawiedzie nikogo Można również włączyć w to cisa no ale on już drogi jako wysoki i wolno rośnie .......
i stawiam na numerek (3) bo chyba nawiązuje do mojej wypowiedzi

Syla 17:55, 06 lut 2013

Anetko .... choina kanadyjska w każdym świetle dobrze się sprawuje i w słońcu i w cieniu ....
aneta230972 19:13, 06 lut 2013

Syla napisał(a)

Polecam thuję Smaragd, na zamknięty szpaler sadzisz wówczas co 80cm (tak mam chyba u siebie , zmierzę nie ma problemu )..... W zimie nie brązowieją , ładnie wyglądają . Natomiast co do Aureospicata to odmiana szerokostożkowa i jako żywopłot jak najbardziej dla zmiany formy nasadzeń aby nie było monotonnie .....Przyrosty mają jedynie złociste a tak to jest ciemnozielona ........do tego koloru będziesz miała szeroką możliwość wybierania barw przy późniejszych nasadzeniach (drzewa liściaste żółte , bordowe )

Dzięki wielgachne Sylwia.Nie ma to jak opinia ekspertki ogrodowej .
Wiesz doskonale jak wygląda nasza pustynia. Który wg Ciebie pomysł z obsadzeniem jest najlepszy. Pomysł z bukami odpada. Niestety sąsiadka tak daje popalić, że musimy wybrać drzewa super szybko rosnące bez prześwitów.
Na dzień dzisiejszy są trzy warianty:
1) lewa strona -świerk, prawa strona tuja aureospicata a tył cały świerk lub tuja
2) lewa strona i połówka tyłu- serby a prawa strona i pozostała połówka tyłu- tuje
3) całość grupami: 10x świerk, 10x tuja itd.?
Mądra głowo poradż proszę

A te drzewka będą rosły naturalnie czy będziesz je formować ????
U mnie każde drzewko przy ogrodzeniu będzie formowane i prowadzone na wysokość 3m lub kapeczkę więcej .... dlaczego pytam ? ponieważ, znowu nawiążę do siebie ..... moje thuje mają ok 1,5m wysokości są gęsto posadzone i już jestem prawie zadowolona z osłonięcia nawet je wiosną wyrównywałam górą aby w miarę solidnie to wyglądało Rosną jak szalone ....

Natomiast u Ciebie jeśli sąsiadka bardzo dokuczliwa posadziłabym tą samą metodą czyli gęściej i co np 6,7 szt (lub jak sugerowałaś 10 szt ) zmiana na inną roślinę ..... Chodzi o to aby ściany jak opisałaś nie były jednolite .... no ja to tak widzę

Możesz do swoich propozycji dołączyć tą choinę kanadyjską upieram się wiem ale ja w nią głęboko wierzę , nie zawiedzie nikogo Można również włączyć w to cisa no ale on już drogi jako wysoki i wolno rośnie .......
i stawiam na numerek (3) bo chyba nawiązuje do mojej wypowiedzi

Sywlia jesteś wielka. Dzięki
Tak tak będą formowane. Mam nadzieję, że nie jest to trudne i jakoś damy radę Wydaje mi się, że to formowanie sprawia, że nawet niby taka pospolita i wszędobylska tuja wygląda na ładne zadbane drzewo. Mam już namiary na szkółkę z tujami aureospicata 140-160 cm. Świerki natomiast będą prawdopodobnie 120-130cm
Czyli mówisz wariant 3
Też mi się bardzo podoba bo nie będzie nudno ale również nie będzie problemu z póżniejszymi nasadzeniami. Tylko martwię się czy z czasem będzie to dobrze wygladało? Świerki będa przecież sporo wyższe od tuji?
A może poprostu za dużo się martwię i zastanawiam.
Sywia skoro tak głęboko wierzysz w tą choinę kanadyjską i namawiasz to ja się jakoś specjalnie nie opieram . Ale jak myślisz w jaki sposób je fajnie wkomponować ? Może na samych rogach ogrodzenia np.5 szt.? Czy raczej jakoś włączone w całość? A ta choina ma gałęzie do samego dołu tak jak serb? I chyba jest sporo szersza jako dorosłe już drzewo. Muszę to wszystko uwzglednić ponieważ nasz budynek w jedym miejscu ma wysunięte pomieszczenie i ściana będzie zaledwie 5 m od ogrodzenia po lewej stronie. Wprawdzie na odcinku zaledwie kliku metrów ale jednak muszę o tym pamiętać ponieważ dorosłe nawet formowane drzewo zabiera dużo miejsca.
Biegnę szukać w realizacjach może gdzieś znajdę taki żywopłot. Chociaż od kilku tygodni nie robię nic innego tylko czytam,oglądam, czytam, ....
Syla 20:29, 06 lut 2013

Formowanie Anetko nie będzie polegało jedynie na przycięciu samej góry ..... boczki również aby nie wychodził za pożądaną szerokość ..... Ja mam swoją choinę kanadyjską posadzoną w szpalerze pomiędzy thują Smaragd a świerkiem serbskim

To tam gdzie wysunięte 5m od ogrodzenia zaplanuj thuję Smaragd .... będzie dobrze ....

Musisz mnie koniecznie odwiedzić i wówczas sama zobaczysz jak to wygląda .... zdjęcie to nie to samo będziesz wówczas spokojniejsza i pewna swego
Ozz 21:32, 06 lut 2013

No Sylwię warto odwiedzić, potwierdzam

Żywopłot z modrzewia i świerka potrzebuje dużo słońca z obu stron, bo będzie łysiał. Ale co jak co, taki modrzewiowy na wiosnę też wygląda zjawiskowo, bo jest soczyście jasnozielony
Toszka 21:51, 06 lut 2013

Anetko, w świerki srebrne nie ma co wchodzić w przypadku żywopłotu, bo po latach od dołu łysieją. I będzie tak jak u Dominiki - widzi nogi sąsiadki
Weź pod uwagę jedną rzecz w przypadku serbów - bys nie żałowała po latach, że zacieniają ci kawał działki bo zasłaniają slońce przez wiekszość dnia. Myślę, że w twoim przypadku najważniejsze zasłonić waszej sąsiadce widok z okien. Pozostała część zywopłotu nie musi być aż tak wysoka.