Witam dziewczyny

.
A ja jestem teraz na etapie wymyślania z czego stworzyć żywopłot na tylniej ścianie działki.
Po bokach tak jak już postanowiłam będzie świerk serbski i tuja aureospicata po 7-8 szt. na przemian.
Z tyłu działki tam gdzie drewniany domek i drewutnia będziemy mieli taką bardziej użytkową część ogrodu
z warzywniakiem i różnymi krzaczkami i drzewkami owocowymi. Tam też będzie miejsce zabaw dzieciaków: huśtawka ( właśnie powstaje), trampolina, piaskownica, domek,.....
Z tyłu działki również mamy drogę ale lokalną więc nie ma dużego ruchu. Działka jest wyżej niż droga czyli wystarczy jak żywopłot będzie miał do 2 m. Poczatkowo myslalam o tujach ale wystarczy jak beda po bokach dzialki. Myslalam o stworzeniu zywoplotu z buka w dwoch kolorach lub grabu. Troche sie jednak obawiam mszyc i grzybow, ktore czesto je atakuja a ja w poblizu bede miala m.inn. maliny, warzywniak.
Danusia poradzila irge blyszczaca. Poczytalam troche na temat i bardzo mi sie ten pomysl podoba. Zrobilam juz wstepne rozeznanie w szkolkach ale ceny sa baaardzo rozne. Najlepiej aby krzaczki nie byly juz calkiem malutkie. Takie 50-80 cm beda chyba odpowiednie.I tutaj ceny ksztaltuja sie od 2.30-8.60. Straszna rozpietosc. A moze ktos ma juz pewne miejsce godne polecenia. Zakladajac, ze bedziemy irge sadzic co 30cm potrzebujemy ok.140szt.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie optymistycznym obrazkiem .