Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pustynia, która będzie kiedyś ogrodem

Pustynia, która będzie kiedyś ogrodem

Maria667 22:45, 14 mar 2013

Pozdrawiam serdecznie małopolankę

Edi00 11:43, 15 mar 2013

aneta230972 napisał(a)
Witaj Iza . Trzymam za słowo i ja również będę Cie miała na oku.

Marzenko oni uwielbiają się miziać, buziać. Przytujaki ogromniaste. Aż mi się smutaśnie robi jak sobie pomyślę, ze za jakiś czas im to przejdzie . Oj bida będzie straszna bo ja uwielbiam ich dłamsić .
Chociaż jak ich tak do tego przyzwyczaję to może jak będa mieli po 20-ścia kilka lat to będzie już to dla nich normalka????? Się chyba pocieszam. Wtedy to oni będa woleli do kogoś innego się pewnie przytulać .

Nie martw sie na zapas Moja męska obstawa w domu jest już sporo wyższa ode mnie a nadal się przytulają - oczywiście jak nikt nie widzi

A czasami to nawet na rękach mnie noszą...
aneta230972 17:51, 21 mar 2013

Kasia, Gosia, Marysia, Edytka dzieki za odwiedziny.Miło mi bardzo ).
W końcu się doliczyłam. Potrzebujemy: 140- świerki serbskie i 210 -tuje aureospicata lub 120- świerki serbskie, 20- choiny kanadyjskie i 210- tuje aureospicata. Będziemy mieszać dwa dłuższe boki w taki sam sposób: 7x świerk, 7x tuja, 7x świerk, 7x tuja,.......Lub jeżeli zdecydujemy się jeszcze na choinę kanadyjską to będzie: 1x choina kanadyjska, 6x świerk, 7x tuja,......Front i tył działki prawdopodobnie sama tuja. Ale to jeszcze do przemyślenia. Odstęp od ogrodzenia ok 2 m tak na wszelki wypadek aby sąsiedzi w przyszłości nie robili nam problemów.
Świerki będziemy sadzić co 1,0-1,2m a tuje co 0,70m.

Dla Wszystkich spragnionych wiosennego ciepła:

Maria667 20:31, 21 mar 2013

aneta230972 napisał(a)
Uświadom mnie Marysiu proszę. Kilka dni temu doszła do mnie przesyłka z zamówionymi cebulkami malw. Ja myślałam, że je się sadzi do gruntu ale Ty je chyba sadzisz już teraz w domu? Ja w tym roku zaczynam dopiero przygodę z nasionkami, cebulkami więc jestem jeszcze zielona. A u Ciebie taaaakie pomidory. Za wysiewanie zabieram się dopiero za tydzień. Oj sporo pracy będzie.Pozdrawiam.

Anetko!
Tak, malwy wysadziłam do doniczek, a do gruntu wysadzę je dopiero po połowie maja, kiedy już będę mieć pewność, że nie będzie przymrozków. Mało prawdopodobne, aby Ci w tym roku zakwitły. W naszym klimacie malwy uprawia się jako rośliny dwuletnie. Są łatwe w uprawie, rozsiewają się z nasion. Siewki możesz powysadzać w nowe miejsce i zostawić w gruncie na zimę. Przetrwają bez problemu.
Swoje trzymam w domu, bo są niezahartowane, a zakupione kłacza są już "obudzone".. Musisz pamiętać, że malwy potrafią dorosnąć do 2 m wysokości. Dlatego lepiej je sadzić w miejscu nieco zacisznym, aby silny wiatr ich nie wywrócił.
Powodzenia i pozdrawiam serdecznie
Madzenka 20:37, 21 mar 2013

aneta230972 napisał(a)
Kasia, Gosia, Marysia, Edytka dzieki za odwiedziny.Miło mi bardzo ).
W końcu się doliczyłam. Potrzebujemy: 140- świerki serbskie i 210 -tuje aureospicata lub 120- świerki serbskie, 20- choiny kanadyjskie i 210- tuje aureospicata. Będziemy mieszać dwa dłuższe boki w taki sam sposób: 7x świerk, 7x tuja, 7x świerk, 7x tuja,.......Lub jeżeli zdecydujemy się jeszcze na choinę kanadyjską to będzie: 1x choina kanadyjska, 6x świerk, 7x tuja,......Front i tył działki prawdopodobnie sama tuja. Ale to jeszcze do przemyślenia. Odstęp od ogrodzenia ok 2 m tak na wszelki wypadek aby sąsiedzi w przyszłości nie robili nam problemów.
Świerki będziemy sadzić co 1,0-1,2m a tuje co 0,70m.

Ale się będzie działo!!! Tylko kiedy?
aneta230972 20:46, 21 mar 2013

Marysiu dziękuję za radę. Zamawiając malwy zapewniano mnie, ze będa kwitły jeszcze tego samego roku. Sceptycznie do tego podchodzę ale zobaczymy.

Marzenka no jeszcze chwilkę musisz poczekać . W jednym czasie czeka nas przeprowadzka, oczyszczenie pustyni i przygotowanie pod zasianie trawy, tworzenie warzywniaka,....Nie mówię już o posadzeniu 350 drzewek. Oj będzie się działo, będzie.
Netka 07:50, 22 mar 2013

Anetko, zaglądam co u Ciebie Rany, tyle drzewek do posadzenia ! Będziecie sami sadzić, czy kogoś wynajmiecie ? Gdzie będziecie kupować drzewka ?
Marlenaa 11:46, 22 mar 2013

Taka ilość drzew do posadzenia to będzie wyzwanie Ale najważniejsze, że się zdecydowaliście co i jak. Pozdrawiam.
Madzenka 17:59, 22 mar 2013

Antko, najważniejsze słowo - przeprowadzka
Urszulla 18:45, 22 mar 2013

Pozdrawiam