Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka prawie w Borach Tucholskich

Działka prawie w Borach Tucholskich

Mala_Mi 20:00, 13 paź 2013

Przymrozków widzę, że u ciebie dużych nie było MI na moje minusy już złość przeszła.... trudno....
Ale że znów pokazujesz złocienie, by mnie wnerwić to sie złoszczę... masz je po prostu cudne
Moje mnie nie lubią Trudno
ZbigniewG 20:48, 13 paź 2013

Ania bo masz za dobrą ziemię -piaseczku trzeba
na minusie było 4 stopnie w oknie (na 2,5m) to przy gruncie z minus 6
dlatego sumak tak kiepsko wygląda

w rogu zdjęcia widać moje pole bitwy z kompostownikiem (w przebudowie) i "ciemną stroną " ogrodu może coś tam z tego wyjdzie
Nati 21:33, 13 paź 2013

ZbigniewG napisał(a)

Natalia na forum darujemy sobie formę pan -pani wersja z Pinky Winky byłaby bardziej trafna - z doświadczenia wiem że anabelka jest wrażliwsza na przypalanie i potrzebuje podtrzymującego gorsetu

wyobraź sobie swojego Glauca Pendula w takiej wielkości

witaj jakoś czasem ciężko mi się przełamać żeby pisać na ty-ok , wiem że świerk tak urośnie ale mogę go spowalniać cięciem a on i tak bardzo wolno rośnie, w sumie przecież wszystko w ogrodzie kiedyś urośnie to będę ogród mogła znowu urządzać od nowa ale piszesz mi to bo źle że posadziłam że to nie do mojego ogródka takie rośliny duże, to co ja mam sadzić on i tak jest wąski a ja uwielbiam takie drzewka, jesli chodzi o anabelkę mam je o ogródku i dają rade świetnie na słońcu tylko trzeba je podlewać bo trochę klapną ale tak wszystkie horti chyba mają, to moja próba jak zwykle zawsze coś kombinuję potem przesadzam chciałam fajnie wypełnić to miejsce i ona mi jakoś tu dobrze pasowała miałam dużo ich na rozsadzenie.

trochę sie podłamałam tym świerkiem napisz co miałeś na myśli , posadziłam go przy garażu na widocznym miejscu, mam jeszcze jedno miejsce na mysli bardziej w centrum ogródeczka koło skalniaka ale jak urośnie zasłoni dużo i będzie chyba głupio wyglądał.

to pozdrawiam cię serdecznie, w miarę upływu czasu i wielkości roślin będę pewnie jeszcze non stop przesadzać, aż zamierzony efekt osiągnę
Katkak 22:54, 13 paź 2013

Witaj. Tak pięknie u Ciebie, że słów brak. Szczególnie urzekły mnie różne odmiany paproci i host, które kocham, a u Ciebie rosną tak bujnie. I te korzenie przy paprociach, coś pięknego Ja też bardzo lubię Tatry choć cykor jestem i nie byłam nawet na Giewoncie, tylko na dużo mniejszych szczytach, jak np. Sarnia Skała. Do gór mam wielki szacunek i czuję respekt przed nimi. A słuchać mogę godzinami. Najbardziej przeżywam jak ktoś mówi, że był na Orlej Perci. Chyba bym się nie odważyła, ale jak słucham opowieści, to jakbym sama to wszystko widziała Serdecznie Cię pozdrawiam
monteverde 23:20, 13 paź 2013

ZbigniewG napisał(a)
Ania Hanabi Rose trafiła do mnie zupełnie przypadkiem (skąd???) a Hanabi (synonim Fireworks) w drodze wymiany za wychodowaną sadzonkę H.R.

Hanabi (Fireworks) w tym roku nie kwitła -przesadziłem z nawozem - ma pączki ale już zmrożone

Hanabi Rose

Jola tak jak Ania napisała śnieg jest niezastąpiony przy takich delikatach

śliczne i jedna i druga Zbyszek zrób sadzonki na wymianę
ZbigniewG 08:34, 14 paź 2013

Natalia głowa do góry świerk glauca Pendula to perła w koronie (ogrodowej) wąski, wysoki i piękny/piękny, swojego posadziłem po prawej stronie pierwszego zdjęcia w pobliży jest jeszcze buk Purple Fountain i Purpurea Pendula oraz parę innych iglaków pendulowatych myślę że będzie OK

Kasia Orla Perć za pierwszym razem - w niektórych miejscach pełne pory strachu (nie byłem już najmłodszy) kolejne wycieczki znacznie spokojniejsze
jesteś tutaj i wiesz ze za jakiś czas będziesz tam idąc granią lub leciutko niżej

tak biegnie łańcuch i to wcale nie najtrudniejsze miejsce

w tym roku nie wyszło ale następny ...

Ania postaram się

Anita1978 09:15, 14 paź 2013

Nie dość , że piękne widoki ogrodowe to i Tatry moje ukochane! U Ciebie zawsze dla każdego coś miłego! Pozdrawiam!
Nati 11:40, 14 paź 2013

ZbigniewG napisał(a)
Natalia w moim piachu nawet codzienne podlewanie nie pomaga -muszą być w cieniu
świerk (pisałem już u siebie) - w ciasne miejsce lepszego nie znajdziesz , ale jest tak reprezentacyjny że dla niego poświęciłbym centralną rabatę i dobrał mu odpowiednie towarzystwo
anabelka bardzo dobrze rozmnaża się przez ukorzenianie odkładów, wystarczy kilka cieńszych lekko pochylić do ziemi i obsypać ziemią następnej wiosny gotowe mocne sadzonki

oj kurcze juz tak martwię się żebym nie zrobiła sobie misz masz w ogrodzie, mam jedno miejsce właśnie przed tym miskantem po jego lewej stronie rośnie jabłonka więc jak się rozrośnie to będzie kicha albo wyrzucić miskanta a tak świerka....tak to jest włąśnie najpierw kupowanie a potem myslenie gdzie sadzić ale zawsze chciałam go mieć i tak go gdzieś upchne a jakie towarzystwo do niego ?
ZbigniewG 12:43, 14 paź 2013

Anita od Ciebie to chyba widać Tatry (z wysokiego dachu )

Natalia a kto pozwoli jabłonce się rozrosnąć ?
miskant zostaje a świerk lekko z przodu po prawej w stronę kamieni albo w rogu na miejscu wierzby
towarzystwo - mój ma sosny górskie , sosna Fastigiata, świerk serbski Pendula Bruns, św. Hoopsii i buki pendule
zawitka 13:15, 14 paź 2013

Aleś narozrabiał w tym swoim ogrodzie za to na wiosnę będzie miodzio .Zbychu ja zawsze patrzę na siat optymistycznie lżej się zyje Pozdrawiam cieplutko i idę tyz rozrabiać