Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

ewa004 15:51, 01 lip 2013

Haniu pozdrawiam cieplutko
EPODLAS 23:17, 01 lip 2013

Ja nie uszczykuje tylko przycinam. Robię to wtedy kiedy jeszcze nie ma pąków, odrastają bardziej dorodne i jgęste i nie tak wysokie. Zrobiłam tak z przetacznikiem, floksami, marcinkami, chryzantemami i już nie pamiętam z czym jeszcze. Oglądałam kiedyś jakiś angielski program ogrodniczy i tam tak radzili i dobrze.
Tess 23:25, 01 lip 2013

Anabell napisał(a)
Karolka - ja tak naprawdę to podlewam co mam w domu. Dziś wyjechałam po nawozy, kupiłam do horti niebieskiej sam Glin. Trzeba znać zapotrzebowanie hortensji, jest żarłoczna.Magiczna Siła ma 14%azotu i 14 % potasu. a można to zastąpić tańszym Saletra potasowa 2kg opakowanie 23 zł ma skład 13,7 azotu i 46% potasu, to na zmianę raz saletra potasowa, potem samego azotu sal, amonowa, lub siarczan amonu typowy dla kwaśnolubnych i zawsze 0, 1%
Ja nie wiem jak Ci doradzać, jak nie ma jeszcze kwiatów to zestawienie jak do RH 20;20:20 czyli 20azotu 20 fosforu i 20 potasu. do wiązania kwiatów potrzebny jest fosfór.
Potem do wyrośnięcia kwiatów azot i potas.
Dobrze kilka razy zastosować mieszanki z mikroelementami tam gdzie jest większa część torfu to zawsze obowiązkowo mikroelementy.
Saletre potasową warto mieć cały worek 25 kg kosztuje 130 zł a 5 kg 45 żł
Tym nawozem podsypywać pomidory, wszystkie warzywa i kwiaty , łatwo sie rozpuszcza.

Haniu, a jak często? Co dwa tygodnie czy rzadziej?
GorAna 23:30, 01 lip 2013

Zaglądam i pozdrawiam wszędzie można się czegoś nauczyć
JoannA 22:24, 03 lip 2013

Hanuś dziekuję
Dobrze, że urlop już na półmetku bo my nie możemy siedzieć bezczynnie i pewnie cały ogród byśmy przewrócili "do góry nogami".
Odpoczywamy, cieszymy się widokami, mamy nareszcie trochę czasu żeby zwiedzić okolice i jeździmy na długie wycieczki rowerowe zaglądając oczywiście po drodze do innych ogródków W jednym wypatrzyłam takie hosty, że o mało nie spadłam z roweru.
A jak sobie radzisz z nowym ogrodem, coś sie już wyklarowało?

Pszczelarnia 10:21, 04 lip 2013

Haniu, "nawozowanie" wyższa szkoła jazdy dla mnie. Skąd Ty to wszystko wiesz/pamiętasz i umiesz stosować?

Nawożę tylko RH i hortensje - raz w sezonie, zawsze. I róże. Miałam wrażeniem, że wycofuje się "Magiczną siłę" (nie widziałam jej w supermarketach na dziale ogrodniczym) z obiegu.

Co do buków/grabów. Mają wszechstronne zastosowanie - zawsze warto mieć takie żelazne pozycje u siebie. Ja ciągle dumam nad docelową rolą moich 11 wysokich grabów - altana grabowa mi chodzi po głowie. Tylko miejsce musi być starannie przemyślane i z jakimś widokiem / rolą.

O ile żurawki mi się już znudziły (fascynacja nimi trwała sezon), o tyle hosty wcale nie. Pozdrawiam.
barbara_kraj... 16:36, 04 lip 2013

Anabell napisał(a)
Parzydło ta ładniejsza odmiana a mam dwie odm.
Pierwszy raz mam taki czosnek, poszukać muszę jaka to odmiana.

Naparstnice przekwitają a szkoda.

Czosnek cudny, ale zdjęcie też mi się podoba
Naparstnice w tym roku wybujały!
janina_zawada 17:49, 04 lip 2013

Też miałam taki czosnek ale go nie widzę chyba wymiękł .. Naparstnice też już przekwitają i ich usuwam bo by mi zasiały cały ogródek .. ale jeszcze mam kilkanaście siewek które zakwitną na jesieni ..
Tess 18:40, 04 lip 2013

Haniu, dziękuję za info u mnie
danuta_szwajcer 10:07, 07 lip 2013

Haniu u Ciebie zawsze można się czegos nauczyc Pozdrawiam serdecznie