5 kg porzeczki???? Toś się narobiła przy tym! Ale słoiczki są
U mnie też wszyscy się rzucają na domowe przetwory. Już mi córka się przypominała o malinach do herbaty...niby dla wnusia Jeżyn będzie w bród w tym roku...głupich robota kocha Ale radość jest z dawania wielka
Przepych kwiecia u Ciebie Basiu...ach, jak ja to lubię
Pewnie, że w Biedronce wygodniejszy i bez mętów. Alboi w każdym innym sklepie. Pełno tej trutki wszędzie, i jeszcze wmawiają,że 100% soku.
Wierutne kłamstwo.
Co się da z ogrodu , to robię sama, a jak nie mam, to na ryneczku kupuję i też robię.
Gratuluję Wam dziewczyny chęci do takich przetworów, ale my w bojach zaprawione, wiemy co dobre.
Tak, Kindziu, 5 kg! Kiedyś, jak miałam swoje działkowe, nawet więcej zdarzało się przerobić. Najczęściej partiami to robiłam i jakoś szło. Teraz nas dwoje, to i potrzeby mniejsze, choć córce zawsze coś podrzucam
Soczek malinowy pycha, samym zapachem można się wykurować
Haniu, aleś trafiła z tą trutką! Bardzo mi się to określenie spodobało
Jak sięgnę pamięcią, to w moim domu rodzinnym zawsze się robiło przetwory na zimę, no ale czasy były inne i świeże produkty zimą nie były dostępne.
Pamiętam, jak na dworze, w samych majtkach aby ubrania nie pobrudzić, wiśnie drylowałyśmy za pomocą agrafki. Sok pryskał wokół, a my miałyśmy frajdę podwójną, bo i podjeść można było do woli i malowidła na sobie oglądać
Do dziś dnia mam przed oczyma obraz, jak dziadek deptał w beczkach kapustę I jak mamie przecier pomidorowy w butelce zamknięty sfermentował i z impetem wystrzelił pod sam sufit! I śliwki w occie w kamiennym garnku przechowywane, i smakowitą sałatkę z zielonych pomidorów, i pikle w ciekawych, płaskich niczym piersiówka butelkach, i... można by tak wymieniać w nieskończoność. Ale kogo to teraz obchodzi?
Basiu biszkopt czekoladowy z 8 jaj kroję na połowę smaruję dżemikiem i przekładam kremówką 1 litr ubity z 5 śmietanfixami i 3 łyżkami cukru. Połowę śmietany między biszkopt, połowę na górę i posypuję utartą czekoladą Koniec Można zrobić cieńszy biszkopt i tylko posmarować dżemikiem i 0,5 l kremówki ubić z 3 śmietanfiksami i 2 łyżkami cukru i posypać czekoladą
Jak nie masz przepisu dobrego na biszkopt to napisz