Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

monteverde 22:50, 03 lip 2014

barbara_krajewska napisał(a)

Haniu, aleś trafiła z tą trutką! Bardzo mi się to określenie spodobało

Jak sięgnę pamięcią, to w moim domu rodzinnym zawsze się robiło przetwory na zimę, no ale czasy były inne i świeże produkty zimą nie były dostępne.
Pamiętam, jak na dworze, w samych majtkach aby ubrania nie pobrudzić, wiśnie drylowałyśmy za pomocą agrafki. Sok pryskał wokół, a my miałyśmy frajdę podwójną, bo i podjeść można było do woli i malowidła na sobie oglądać

Do dziś dnia mam przed oczyma obraz, jak dziadek deptał w beczkach kapustę I jak mamie przecier pomidorowy w butelce zamknięty sfermentował i z impetem wystrzelił pod sam sufit! I śliwki w occie w kamiennym garnku przechowywane, i smakowitą sałatkę z zielonych pomidorów, i pikle w ciekawych, płaskich niczym piersiówka butelkach, i... można by tak wymieniać w nieskończoność. Ale kogo to teraz obchodzi?

Basiu obchodzi tych, którzy sobie cenią zdrowe i smaczne przetwory, ja dzisiaj zrobiłam 8 różnych słoików czereśni z samym cukrem, potem dodam tylko wodę i będzie kompotale się cieszę, że mogę jeszcze cokolwiek zrobić na zimę, tylko martwią mnie pomidory bo z koktajlowych to nie za bardzo sok robićnie ma to jak były swoje dużea galaretki też zawsze robilam korzystam jeszcze z zapasów ale powolutku się kończą
barbara_kraj... 00:18, 04 lip 2014

A mnie szkoda moich ogórków, bo kiszone na zimę były doskonałe. Z tymi kupnymi, to różnie bywa
W tym roku przerobię jeszcze wiśnie, ogórki, pomidory, zamrożę koperek, no i obowiązkowo borówki do mięs
Kto wie, czy nie skuszę się jeszcze na powidła śliwkowe

monteverde 01:10, 04 lip 2014

A mnie szkoda moich ogórków, bo kiszone na zimę były doskonałe. Z tymi kupnymi, to różnie bywa
W tym roku przerobię jeszcze wiśnie, ogórki, pomidory, zamrożę koperek, no i obowiązkowo borówki do mięs
Kto wie, czy nie skuszę się jeszcze na powidła śliwkowe

ale pychotki pokazujesz, ja koperek juz mrożę, bo potem może mieć mszycęogórki będę musiała kupować bo mam tylko 3 krzaczki na pojedzenie, może od ludzi z dzialek, czasami sprzedaja nadwyżki ide spać oczy mnie już bolą, buziole
Gocha 09:50, 04 lip 2014

Dżem agrestowy owszem, ale porzeczka musi być przetarta. Żelfixu nie stosuję.

Basiu widzę pokrewne dusze. Ja w tamtym roku miałam straszną ochotę na dżem z czarnej porzeczki , kupiłam na targu 10 kg i przerobiłam jednorazowo. Ale ja go długo wysmażam aż zgęstnieje. W ogóle w tamtym roku był urodzaj na owoce więc kupowałam i robiłam dżemy z moreli, śliwek, brzoskwiń, robię też zawsze swoje ogórki kiszone- ze swoich ogórków, i ewentualnie w occie ale juz z kupowanych. W tamtym roku też zrobiłam dużo śłiwek w occie. Ze swojej czerwonej porzeczki- kompoty.I oczywiście dużo przecieru pomidorowego, z kupowanych pomidorów. A jesienią jeszcze grzyby - opieńki jak są tanie na targu i szuszę prawdziwki też z reguły kupowane. Suszę też kozaki swoje działkowe. Tylko oczywiście dla mnie to za dużo tych przetworów i ja jestem taka , ze mnóstwo rozdaję. Moje koleżanki się dziwią jak mi się tak chce. A ja po prostu lubię mieć wypełnioną piwnicę. Część też jedzie za granicę - do mojego brata i mam nadzieję , że im smakują . Ale się rozpisałam. Pozdrawiam gorąco
Bogdzia 22:16, 04 lip 2014

Ja juz tylko ogórki , kapustę i sok malinowy, no i grzyby jeśli są ,reszte mrozę , mniej roboty. Mrożę głównie różne owoce do ciast i buraki , fasolę ...do obiadu, no i na kompoty zimowe. Nie mam dla kogo dużo przetworów robic.Pozdrówka pracusiu.
barbara_kraj... 00:05, 05 lip 2014

Zaglądam na chwilę, bo padam ze zmęczenia. Narobiłam się dziś okrutnie. Gdyby było nieco chłodniej, to co innego, ale przy tym upale ciężko cokolwiek robić
Kilka fotek z dnia dzisiejszego:
Doczekałam się ślicznej ślazówki

barbara_kraj... 00:10, 05 lip 2014

Dwa kolory kosmosu

barbara_kraj... 00:15, 05 lip 2014

Udało mi się przyłapać amatorkę czereśni. Sójki były dwie, przyleciały cichutko, niczym duchy, i dalejże urzędować wśród gałęzi. Niewiele czereśni zostało, ale i tak potrafiły je dojrzeć Spłoszona, przysiadła na sąsiedniej jabłoni i wtedy zdążyłam zrobić fotkę

barbara_kraj... 00:27, 05 lip 2014

barbara_kraj... 00:36, 05 lip 2014

Malwa

Lilie

The Fairy

The Fairy i Sedum Album