Basiu, tojad rośnie u mnie od dawna Zawsze był na długiej, wąskiej rabacie po prawej stronie zaraz za bramką. W ubiegłym roku zaczęłam robić tam "rewolucję" przesadziłam go do przechowalnika i nie oznaczyłam.
Planowałam go dać na rabatę z różami, ale nie wie czy to dobry pomysł, co myślisz?
Ewo, tojad nie lubi bezpośredniego nasłonecznienia. Nie pamiętam jakie jest naświetlenie rabaty z różami. Poza tym im rośnie dłużej na jednym miejscu, tym lepiej kwitnie. Musisz sama zdecydować, gdzie mu lepiej będzie.
Daj znać, jak pokażą się pokrzywy!
Tojad i tak musi poczekać, więc jest czas na wybór odpowiedniego miejsca. Pokrzywy rosną i zarezerwowane są dla Ciebie. . Jeżeli w przyszłym tygodniu uda mi się ogarnąć to wszystko co się rozkręciło to myślę że będziemy mogły się umówić.
Ewuniu, pełnik lubi wilgotne łąki, i powinien na takim łąkowym rosnąć. A tam różnie bywa, i cień, i słonecznie. Ja mam na dość ubogim miejscu. Ale rośnie i co roku kwitnie, liście zanikają pod koniec lata, takie podeschnięte, od razu ścinam.
Teraz zasiłiłam i okazjonalnie podlewam. Czekam na kwiatki.
Może Basia ma inne doświadczenie?
Wszystko to prawda co napisała Hania. Dodam, że ziemia powinna być żyzna i wilgotna, o lekko kwaśnym odczynie, ale miejsce słoneczne (tak jak na łąkach). Po ścięciu liści około końca lipca - początku sierpnia, pojawią się nowe.
Haniu, moje maleństwo rośnie w strasznym bałaganie, ściśnięty, przytłoczony innymi roślinami. Irysy, melisa, trzykrotka a on biedak w środku Rabata to istna patelnia, przed słońcem chronią go tylko ciut wyższe od niego byliny. Zakwitł jednym kwiatuszkiem i gdyby nie to to wcale bym nie wiedziała że on tam jest. Muszę go koniecznie przesadzić.
Dzięki za informację. Wstawie fotkę u siebie, żeby Basi nie zaśmiecać wątku.
Basiu, miałaś piękne dalie. ale może zostawiłaś chociaż jedną?