Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

Nallar 22:36, 27 kwi 2018

barbara_krajewska napisał(a)

Skłaniałam się ku temu tojadowi, ale u mnie ma trochę inne liście i odpuściłam. Nie pamiętałam u Ciebie tojadu, pewnie niedawno go wsadziłaś?

Basiu, tojad rośnie u mnie od dawna Zawsze był na długiej, wąskiej rabacie po prawej stronie zaraz za bramką. W ubiegłym roku zaczęłam robić tam "rewolucję" przesadziłam go do przechowalnika i nie oznaczyłam.
Planowałam go dać na rabatę z różami, ale nie wie czy to dobry pomysł, co myślisz?
barbara_kraj... 22:54, 27 kwi 2018

Ewo, tojad nie lubi bezpośredniego nasłonecznienia. Nie pamiętam jakie jest naświetlenie rabaty z różami. Poza tym im rośnie dłużej na jednym miejscu, tym lepiej kwitnie. Musisz sama zdecydować, gdzie mu lepiej będzie.
Daj znać, jak pokażą się pokrzywy!
Nallar 23:39, 27 kwi 2018

Ewo, tojad nie lubi bezpośredniego nasłonecznienia. Nie pamiętam jakie jest naświetlenie rabaty z różami. Poza tym im rośnie dłużej na jednym miejscu, tym lepiej kwitnie. Musisz sama zdecydować, gdzie mu lepiej będzie.
Daj znać, jak pokażą się pokrzywy!

Tojad i tak musi poczekać, więc jest czas na wybór odpowiedniego miejsca. Pokrzywy rosną i zarezerwowane są dla Ciebie. . Jeżeli w przyszłym tygodniu uda mi się ogarnąć to wszystko co się rozkręciło to myślę że będziemy mogły się umówić.
Nallar 21:23, 28 kwi 2018

Basiu, napisz mi proszę jakie stanowisko będzie najlepsze dla pełnika europejskiego. Raz czytam że słońce, drugi że cień...Zgupłam
hanka_andrus 21:30, 28 kwi 2018

Ewuniu, pełnik lubi wilgotne łąki, i powinien na takim łąkowym rosnąć. A tam różnie bywa, i cień, i słonecznie. Ja mam na dość ubogim miejscu. Ale rośnie i co roku kwitnie, liście zanikają pod koniec lata, takie podeschnięte, od razu ścinam.

Teraz zasiłiłam i okazjonalnie podlewam. Czekam na kwiatki.

Może Basia ma inne doświadczenie?
barbara_kraj... 21:47, 28 kwi 2018

Wszystko to prawda co napisała Hania. Dodam, że ziemia powinna być żyzna i wilgotna, o lekko kwaśnym odczynie, ale miejsce słoneczne (tak jak na łąkach). Po ścięciu liści około końca lipca - początku sierpnia, pojawią się nowe.
barbara_kraj... 22:01, 28 kwi 2018

Haniu, takie m.in. miałam dalie...

Nallar 22:22, 28 kwi 2018

hanka_andrus napisał(a)
Ewuniu, pełnik lubi wilgotne łąki, i powinien na takim łąkowym rosnąć. A tam różnie bywa, i cień, i słonecznie. Ja mam na dość ubogim miejscu. Ale rośnie i co roku kwitnie, liście zanikają pod koniec lata, takie podeschnięte, od razu ścinam.

Teraz zasiłiłam i okazjonalnie podlewam. Czekam na kwiatki.

Może Basia ma inne doświadczenie?

Haniu, moje maleństwo rośnie w strasznym bałaganie, ściśnięty, przytłoczony innymi roślinami. Irysy, melisa, trzykrotka a on biedak w środku Rabata to istna patelnia, przed słońcem chronią go tylko ciut wyższe od niego byliny. Zakwitł jednym kwiatuszkiem i gdyby nie to to wcale bym nie wiedziała że on tam jest. Muszę go koniecznie przesadzić.
Dzięki za informację. Wstawie fotkę u siebie, żeby Basi nie zaśmiecać wątku.
Nallar 22:31, 28 kwi 2018

Wszystko to prawda co napisała Hania. Dodam, że ziemia powinna być żyzna i wilgotna, o lekko kwaśnym odczynie, ale miejsce słoneczne (tak jak na łąkach). Po ścięciu liści około końca lipca - początku sierpnia, pojawią się nowe.

Dzięki Basieńko.
hanka_andrus 22:42, 28 kwi 2018

Basiu, miałaś piękne dalie. ale może zostawiłaś chociaż jedną?