Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

EPODLAS 23:32, 27 paź 2012

Milusie te ropuszki, ja się ich nie boję. Ale dotykać je raczej nie dotykam. Kiedyś jedna Misię opluła, do dzisiaj Misia na ropuchy nie szczeka. Ponoć ropuch pożyteczne są. W moim ogrodzie jest ich dużo.
monteverde 23:45, 27 paź 2012

Sarenka, a cóż ona tam biedna szukała? chyba jedzenia fajna, Basiu ja lubię korzystać z tej stronki, Zojka ma fachowe porady http://zojalitwin.wordpress.com/2011/01/05/zawilec-koronowy-wiencowy/ a podobnież niedobrze jak ropucha obsika
barbara_kraj... 17:56, 28 paź 2012

Na skórze ropuch znajdują się gruczoły jadowe, z których w razie zagrożenia płaz 'wystrzeliwuje' płyn toksyczny.
Nie dziwię się Twojemu psu, Bożenko, że z daleka ropuchy omija. Zapamiętał przykre zdarzenie i powórki nie chce

Aniu, sarenka spokojnie się pożywiała, dopóki mnie nie zauważyła W kilku skokach zniknęła wsród drzew...
Stronę Zoi znam i bardzo ją sobie cenię. Często do niej zaglądam
EPODLAS 18:03, 28 paź 2012

Masz rację Basiu, Misia tarła pyszczkiem o trawę, żeby tego paskudztwa się pozbyć. O od tej pory omija ropuchy z daleka. Nie raz jak pieliłam wykopałam je z ziemi. Raz znalazłam w ziemi pełno małych jajeczek wielkości dwudziestogroszówki. Ciekawe czyje to były? Może to były ropusze jajeczka, zdjęcia nie zrobiłam.
monteverde 18:18, 28 paź 2012

To były chyba żabie, żaby składają skrzek w postaci okrągłej, zbitej kuli a ropuchy w postaci podwójnego sznura , ktory oplątują o rosliny wodne
marzena 19:52, 28 paź 2012

o ropuchach mowa...mnie te pożyteczne dla nas, może niepiękne ( ale niesłusznie tak nielubiane) ropuchy nie przeszkadzają...
wszystkie lubimy np motyle ze względu na ich piękne kształty, barwy, a przecież stadia młodociane ( gąsienice) niektórych z nich zjadają nam liście pięknych roślin...
Milka 13:58, 29 paź 2012

A u mnie na szczęście żadnych ropuch, ba nawet żabki nie uświadczysz, czasami jeże tylko, a wtedy wojna z psem, dla jeża katastrofa!
Pszczelarnia 17:15, 29 paź 2012

Czy kwitnienie skrętnika to jak kwitnienie grudnika - coś oznacza?

Basiu, jak Ty rozkładasz obornik na działce? Dajesz drzewom też?
barbara_kraj... 19:26, 30 paź 2012

EPODLAS napisał(a)
Masz rację Basiu, Misia tarła pyszczkiem o trawę, żeby tego paskudztwa się pozbyć. O od tej pory omija ropuchy z daleka. Nie raz jak pieliłam wykopałam je z ziemi. Raz znalazłam w ziemi pełno małych jajeczek wielkości dwudziestogroszówki. Ciekawe czyje to były? Może to były ropusze jajeczka, zdjęcia nie zrobiłam.

Jesli te jajeczka były białe i elipsowate, to musiały to być jajeczka jaszczurek. Mnie też sie zdarza je wykopać. Niedawno natrafiłam na kilka ale były puste. Jaszczurki zdążyły je opuścić: Mam ich sporo na działce
barbara_kraj... 19:29, 30 paź 2012

marzena napisał(a)
o ropuchach mowa...mnie te pożyteczne dla nas, może niepiękne ( ale niesłusznie tak nielubiane) ropuchy nie przeszkadzają...
wszystkie lubimy np motyle ze względu na ich piękne kształty, barwy, a przecież stadia młodociane ( gąsienice) niektórych z nich zjadają nam liście pięknych roślin...

Marzenko, ja z ich bytności u mnie bardzo się cieszę. Dodatkowy sprzymierzeniec w walce ze ślimakami
Wiele jest takich owadów i zwierząt, które wyglądem odstraszają a pożyteczne są np. skorki