Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 20:46, 06 wrz 2013

asc napisał(a)
Basiu... czy Gaura zimuje??? BO ja kupiłam 3 sadzonki różowej ..... i jeszcze sie trzyma..
PO drugie po czym poznać, że nasionka kleome dojrzały.. moje jeszcze są strąki zielone.. a maja być chyba brązowe. Pytam sie bo kleome mem pierwszy raz.. i jak siałam to nasionka były okrągłe Nasionka chę ale tylko fioletowe, Ty chcesz ode mnie białe... tak to chyba leciało Jak nie Ty to ktoś inny.. gdzieś sobie zapisałam..

Aniu, nie uprawiałam wcześniej gaury i niewiele o niej wiem. Hania i Ania Monte napisały, że kwitnie do przymrozków.
Tu otrzymasz odpowiedź na wszystkie pytania http://zojalitwin.wordpress.com/2011/09/19/gaura-lindheimera/
Przeczytaj, bo są pewne uwarunkowania co do uprawy ze względu na wymagania rośliny.

Jak nasiona Cleome dojrzałe, to zaczynają pękać torebki. Widać to wyraźnie, wystarczy dotknąć a nasiona się wysypują. Jeśli nie dopilnujesz, to nie pozbierasz nic, bo wysypią się na ziemię.
Dziś zebrałam trochę różowych. Takich nie chcesz? na fioletowe trzeba kilka dni poczekać. Jak zbiorę, dam Ci znać
barbara_kraj... 20:55, 06 wrz 2013

asc napisał(a)
Cofnęłam do sąsiadów..... już wiem dlaczego nie ma pomocy sąsiedzkiej.... Ja tam bym coś też szpetnego postawiła.. ale już chyba nie ma takeigo szpetnej rzeczy, która dla nich byłaby szpetna...
Ale na brzoskiwniach im zależy, byś nic nie uszczknęła..... ręce opadają..

To nie o brzoskwinie chodzi, nie zbiorą wszystkiego, bo tak jak w ub. roku, wiele do mnie spadło. Ich podrażniła mata, którą dwa lata temu założyliśmy ze względu na bałagan i chwasty. Od tego czasu pani nie zauważa nas
Zamiast przyciąć tawuły, odgrodziła je od siatki tą 'uroczą zasłoną'.
A właściwie, to nie mam pojęcia, czym się kierowali zakładając to okropieństwo

Ale wilczomlecz sosnka, który od nich przelazł niedługo kipnie, jak te moje nieszczęsne róże
boguslawa_ma... 20:57, 06 wrz 2013

Szkoda róż no ale trudno dokupisz noweAle te co zostały są śliczne
mira 21:33, 06 wrz 2013

Basiu fioletowe cleome? nie wiedziałam że i takie są - pokaż proszę - a gaurę kiedyś miałam - bardzo ciekwa i elegancka można by rzec
Mala_Mi 21:40, 06 wrz 2013

No to u mnie Gaura może zginąć z powodu zagniwania.. bo glina zimą jest mokra I trzeba przykryć na zimę.. może nie zapomnę... ale jest fajna i spróbuję, może przezimuje

Kleome tylko fioletowe, bo białe i różowe mam
Mala_Mi 21:41, 06 wrz 2013

Acha czy nasiona, a raczej ten strąk robi się brązowy? Czy zbiera sie nasiona z zielonych strąków??
barbara_kraj... 21:55, 06 wrz 2013

asc napisał(a)
Acha czy nasiona, a raczej ten strąk robi się brązowy? Czy zbiera sie nasiona z zielonych strąków??

Nie bardzo wiem, czy dobrze zaobserwowałam, ale najpierw strąki są zielone, a potem kolor zależy chyba od koloru kwiatów. Przed pękaniem torebek kolorki bledną, są jakby słomkowe i wyraźnie widać na nich ciemniejszą kreskę, miejsce pękania.
Leć do ogrodu i pooglądaj, sama wnioski wyciągniesz
U mnie sporo tych najniżej położonych torebek już się rozpękło i takie cieniutkie wiórki zostały
barbara_kraj... 21:58, 06 wrz 2013

asc napisał(a)
No to u mnie Gaura może zginąć z powodu zagniwania.. bo glina zimą jest mokra I trzeba przykryć na zimę.. może nie zapomnę... ale jest fajna i spróbuję, może przezimuje

Rozluźnij glebę piaskiem i posadź ją wyżej. Jak się mocno ukorzeni, to o przesadzaniu trzeba zapomnieć.
barbara_kraj... 22:00, 06 wrz 2013

mira napisał(a)
Basiu fioletowe cleome? nie wiedziałam że i takie są - pokaż proszę - a gaurę kiedyś miałam - bardzo ciekwa i elegancka można by rzec

Mirko, to z lewej

Krys 22:01, 06 wrz 2013

Basiu zagladam ,podziwiam i pozdrawiam