Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

monteverde 01:04, 08 wrz 2013

Piękne kosmosy Basiu z mojej gruszy spadają gruszki do 2 sąsiadek nigdy bym nie poszła im ich zabierać no, że jest ogólne strząsanie i wtedy mówię, że idę pozbierać co moje a smak śliwki jaki?
Mala_Mi 16:47, 08 wrz 2013

To teraz mi napisz jak wyglądają dojrzałe nasiona kosmosu, bo też dostałam nasionek od Bogdzi, a Bogdzia od kogoś tam.. i też mi sie bardzo podobają.. wysiałam przy liliowcach i zdobią rabatę

Jeden etap to taki, że jest zaschnięty kwiatostan, a drugi etap to są zaschnięte tylko takie pazurki.. w pierwszym ciężko coś wydłubać, a w drugim nie ma co wydłubał...
barbara_kraj... 23:19, 08 wrz 2013

Kasiek napisał(a)
Jak mnie tu przez dluzsza chwile zabraknie, to bedzie to oznaka ze jednak zjadlam tego liscia
Co kraj to obyczaj...

Kasiu, Ty liści nie jedz, na kompoście bardziej się przydadzą
A kolorkiem kosmosu jestem wprost oczarowana
barbara_kraj... 23:26, 08 wrz 2013

monteverde napisał(a)
Piękne kosmosy Basiu z mojej gruszy spadają gruszki do 2 sąsiadek nigdy bym nie poszła im ich zabierać no, że jest ogólne strząsanie i wtedy mówię, że idę pozbierać co moje a smak śliwki jaki?

Aniu, zastanawiam się, czy one wytwarzają nasiona, bo środki /jeden juz przekwita/ coś mi podejrzanie wyglądają

No tak, jak się ma sympatyczne sąsiadki, to problemu nie ma

Śliwka miała złocisty, odchodzący od pestki miąższ, słodki z ledwie wyczuwalnym kwaskiem. Mogła jeszcze powisieć, ale oskoma była silniejszą
Miałam gdzieś zapisaną nazwę, ale diabeł przykrył ją ogonem
barbara_kraj... 23:31, 08 wrz 2013

asc napisał(a)
To teraz mi napisz jak wyglądają dojrzałe nasiona kosmosu, bo też dostałam nasionek od Bogdzi, a Bogdzia od kogoś tam.. i też mi sie bardzo podobają.. wysiałam przy liliowcach i zdobią rabatę

Jeden etap to taki, że jest zaschnięty kwiatostan, a drugi etap to są zaschnięte tylko takie pazurki.. w pierwszym ciężko coś wydłubać, a w drugim nie ma co wydłubał...

Aniu, w czasie kolejnego pobytu na działce przyjrzę się kosmosom dokładnie, bo nie chcę Cię w błąd wprowadzać.

A nasienniki kleome fioletowego najpierw są bordowe, potem lekko zielenieją, a w końcu są słomkowe i wtedy mona zbierać nasiona. Łatwo pękają!
Z innymi rzecz ma się podobnie; od zielonego do słomki
barbara_kraj... 23:46, 08 wrz 2013

Zakwitły pierwsze zimowity.

te tylko stołówek szukają

kosmos i kupidynek

werbenka
Madzenka 06:44, 09 wrz 2013

Basiu obejrzałam uroczą osłonę od strony sąsiadów..... Chyba nie pozostaje nic innego jak dać kolejną mate.....
Odnosnie winorośli na płocie, czy mozna posadzić bez zgody sąsiada? Mam wspólne ogrodzenie z sasiadem (solidarnie płaciliśmy za postawienie). Nie mogłam się jednak patrzeć na tę zieloną siatkę i posadziłam winobluszcz, który sąsiad zapowiedział, że zleje roundapem jeśli będzie przechodzić na jego stronę.... Co ma z tym fantem zrobić? Nadmieniam że posadziłam pięcioklapowy..... Który jest rzeczywiście bardzo ekspansywny ale świetnie zarósl siatkę i obu stronę zapewnił intymność, gdyż zarówno oni jak i my mamy blisko tarsy od siebie.....

Chyba posadzę trójklapowy a pięcioklapowy osobiście podleję roundapem......???
Margarete 14:08, 09 wrz 2013

Basiu poradź mi z czym zakomponowac gaure. Bo w sobote wracając ze świeta rózy w Kutnie przejechałysmy z dziewczynami przez Tracza w Strykowie i kupiłysmy m.in. własnie gaure, były przecenione, po 2,40 zł rozrosniete sadzonki.....
Chciałam ja dac obok rózy okrowowej, tez białej i lawendy białej i niebieskiej, bo ona tez taka lekka, zwiewna.. ale nie wiem, moze odwrotnie skontrastowac ja z czyms mocnym...
mira 14:15, 09 wrz 2013

piękne te kosmosy Basiu, mnie ten siarkowy intryguje szczególnie, posiałam ale jakoś się zagubił
czy duży jest? jakie duże masz kosmosy? moje oszalały i na 2 metry wystrzeliły może kompościk im pomógł a może powinnam przyciąć w odpowiednim czasie co?
barbara_kraj... 20:32, 09 wrz 2013

mira napisał(a)
piękne te kosmosy Basiu, mnie ten siarkowy intryguje szczególnie, posiałam ale jakoś się zagubił
czy duży jest? jakie duże masz kosmosy? moje oszalały i na 2 metry wystrzeliły może kompościk im pomógł a może powinnam przyciąć w odpowiednim czasie co?

Siarkowego posiałam w 60 cm chyba rządek, a wzeszły dwa! Nie jest wysoki, u mnie na jakieś 40 cm, ale może dlatego, że ziemia tam slaba. Chociaż kosmosy na każdej - zwłasza przeciętnej - rosną.
Pozostałe wyrastają nawet na 150 cm! Ten pełny rózowy też jest wysoki, ale położyły go wiatry i nie da się go już wyprostować, łodyga pokrzywiła się